www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Κρεατόπιτα ηπειρώτικη


Υλικά

  • Για τα φύλλα:
      4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 ή 1 1/2 φλιτζάνι νερό
    • 1 κουταλιά λάδι
    • Λίγο αλάτι
  • Για τη γέμιση:
    • Μία κότα χωριάτισσα περίπου 1 1/2 κιλό ή 1 1/2 κιλό ζυγούρι
    • 5 μεγάλα κρεμμύδια
    • 3 αυγά
    • 8 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό του κρέατος ή της κότας αναλόγως
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Λίγο λάδι



Ετοιμασία

  1. Βράζουμε την κότα ή το ζυγούρι μαζί με τα κρεμμύδια καθαρισμένα ολόκληρα, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι μέχρις ότου να πέφτει το κρέας από το κόκαλο.
  2. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα.
  3. Κάνουμε βουναλάκι το αλεύρι και στο κέντρο του ανοίγουμε μία λακουβίτσα στην οποία ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και το νερό σιγά-σιγά ανακατεύοντας με το αλεύρι στην αρχή και στην συνέχεια ζυμώνοντας.
  4. Μόλις φτιάξουμε μία ζύμη αρκετά μαλακή αλλά εύπλαστη (να μην κολλάει στα χέρια) τη χωρίζουμε σε επτά μπάλες ήτοι μία για κάθε φύλλο που θα ανοίξουμε. Τα δύο φύλλα που θα βάλουμε σαν βάση στην πίττα θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα, οπότε χωρίζουμε και τη ζύμη μας σε πέντε ίσα μέρη και δύο λίγο μεγαλύτερα (το σύνολο επτά).
  5. Ανοίγουμε τα πέντε μικρότερα φύλλα μας αλευρώνοντας καλά την επιφάνεια του πάγκου αλλά και το ζυμάρι μας για να μην κολλήσει.
  6. Με τα πέντε μικρότερα φύλλα θα φτιάξουμε τα "πέτουρα", δηλαδή αφού τα ανοίξουμε σε φύλλα (όχι πολύ λεπτά) τα ψήνουμε στο γκρίλ μέχρι να στεγνώσουν και στη συνέχεια τα σπάμε σε μικρά κομμάτια.
  7. Οση ώρα ετοιμάζουμε τα πέτουρα, τις δύο εναπομείνασες μπάλες ζύμης τις κρατάμε σκεπασμένες με μία μεμβράνη για να μη στεγνώσουν.
  8. Με αυτές ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα, τόσο ώστε να ξεχειλίζουν από το ταψί μας για να φτιάξουμε και "κόθρο".
  9. Αφού λαδώσουμε καλά το ταψί μας τοποθετούμε το πρώτο φύλλο της βάσης, το λαδώνουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο.
  10. Στη συνέχεια και δεδομένου ότι όση ώρα ανοίγουμε φύλλα, ψήνουμε πέτουρα κλπ., ο ζωμός μας έχει κρυώσει (και χλιαρός να είναι δε μας πειράζει) χτυπάμε τα αυγά με μία κουταλιά νερό και τα ρίχνουμε στο ζωμό. Ανακατεύουμε καλά κι αν χρειάζεται διορθώνουμε με λίγο αλατοπίπερο.
  11. Μέσα στο μείγμα κρέατος, κρεμμυδιών και ζωμού ρίχνουμε τώρα τα πέτουρα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Το μείγμα μας θα πρέπει να "κολυμπάει" στο ζωμό, μην το φοβηθείτε, σαν πηχτή σούπα. (Αν τυχόν βγει πάρα πολύ νερουλό ή τα πέτουρα δεν είναι αρκετά μπορούμε να συμπληρώσουμε μια χούφτα χυλοπίτες.)
  12. Τέλος με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα στο ταψί φροντίζοντας το κρέας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στην επιφάνεια της πίττας. Δεν χρειάζεται φύλλο από πάνω γιατί το ρόλο αυτό θα παίξουν τα πέτουρα που θα ομογενοποιηθούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  13. Τέλος γυρίζουμε τον κόθρο, τυλίγοντας προς τα μέσα το τμήμα του φύλλου που εξέχει από το ταψί και ψήνουμε για 3/4 με 1 ώρα στους 180 C, μέχρις ότου απορροφηθεί ο ζωμός και χρυσίσει η επιφάνεια.
Σύμφωνα με την μοντέρνα εκδοχή της πίτας πριν τη βάλουμε στο φούρνο, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με λίγο τριμμένο τυρί.

Η συγκεκριμένη κρεατόπιτα (ή "κρεασόπιτα") εμφανίζεται με διάφορες παραλλαγές . Σε μία από αυτές το κρέας αντί να ξεκοκαλιστεί μπαίνει σε μερίδες στην επιφάνεια της πίττας. Στην περιοχή της Κόνιτσας η πίττα αυτή είναι το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο φαγητό και μέσα σ΄ αυτήν την πίτα βάζουν και το φλουρί!
Λένε πως κάθε τόπος αξιοποιεί στη μαγειρική ό,τι ευδοκιμεί στην περιοχή του. Στη φτωχή Ηπειρο όπου τίποτα δεν υπήρχε σε αφθονία τη λύση δώσανε οι πίτες, έκαναν ακόμη και την ελάχιστη πρώτη ύλη να φτουράει και να είναι αρκετή για όλη την οικογένεια.
Εις άλλα με υγεία.

Τη συνταγή συνιστά: η Ολγα

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (2)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.