www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Αμυγδαλωτά γιαγιάς Θεοδότης


Υλικά

  • 1 κιλό αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη
  • 2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 πιατάκια του καφέ κοφτά σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 2-3 κούπες ανθόνερο πολύ δυνατό
  • 2 κούπες ζάχαρη άχνη
  • Μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα ολόκληρα) προαιρετικά



Ετοιμασία

  1. Αλέθουμε τα αμύγδαλα στη moulinette (πρέπει να είναι πολύ λεπτοκομμένα) και ανακατεύουμε πολύ καλά με τη ζάχαρη, να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στην πάστα του αμυγδάλου.
  2. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το μείγμα αμυγδάλου – ζάχαρης με το σιμιγδάλι, το μέλι και ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο για να αποκτήσει η ζύμη συνεκτικότητα (υπολογίστε περίπου ένα ρακοπότηρο).
  3. Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί περίπου 1 τέταρτο και ζυμώνουμε τη ζύμη καλά. (Δεν είναι μαλακή αλλά πλάθεται).
  4. Αν τα αμυγδαλωτά είναι για δώρο ή κέρασμα στο σπίτι, τα πλάθουμε σε σχήμα βαρκούλας (μακρουλό, λίγο παχουλό και με μυτερές άκρες). Αν είναι για γιορτή ή κέρασμα σε γάμο ή βαφτίσια τα πλάθουμε σε σχήμα μικρού αχλαδιού και καρφώνουμε στην κορφή του καθενός από ένα μοσχοκάρφι.
  5. Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόχαρτο καλά βουτυρωμένο.
  6. Πριν ακουμπήσουμε τα αμυγδαλωτά στο ταψί, τα ακουμπάμε σε λίγο σιμιγδάλι που θα κολλήσει από κάτω τους και θα τα εμποδίσει να κολλήσουν.
  7. Τα ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο (150 βαθμούς) για περίπου 15 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν ελαφρά στην κορφή. Θα σας φαίνονται άψητα.
  8. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Μέχρι να κρυώσουν δεν τα ακουμπάμε καθόλου γιατί διαλύονται.
  9. Σε ένα μπολάκι κάπως φαρδουλό (να χωράει 5 αμυγδαλωτά το ένα δίπλα στο άλλο), βάζουμε το υπόλοιπο ανθόνερο. Σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε την άχνη.
  10. Βουτάμε μέσα 4-5 αμυγδαλωτά και ξεκινώντας από το πρώτο που βουτήξαμε το τυλίγουμε πολύ καλά στη ζάχαρη άχνη.
  11. Αυτό το κάνουμε για να μείνουν λίγο τα αμυγδαλωτά βουτηγμένα μέσα στο ανθόνερο, αλλά όχι και πολύ γιατί θα γίνουν λάσπη που έλεγε και η γιαγιά μου.
  12. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως (η άχνη θα έχει γίνει σαν κρούστα) και τα πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη με το σουρωτήρι, να γίνουν όμορφα.
  13. Αν τα έχουμε φτιάξει αχλαδάκια, μπορούμε να ξεκαρφώσουμε με προσοχή το γαρύφαλλο και να το ξανακαρφώσουμε βάζοντας μαζί του και μια μικρούλα κορδελίτσα που θα εξέχει δεξια κι αριστερά. Τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, γιατί στεγνώνουν εύκολα.

Γιαγιάκικο know-how:
Η γιαγιά μου ποτέ δεν αρκέστηκε σε δυνατό ανθόνερο για τα αμυγδαλωτά όσο κι αν της ορκιζόταν ο φαρμακοποιός ότι ήταν πολύ δυνατό και φρέσκο. Οταν ερχόταν στην Αθήνα (στη δική μου ζωή 3-4 φορές) πήγαινε στου Μπακάκου κι αγόραζε εσάνς και δυνάμωνε το ανθόνερο του φαρμακείου.

Τα μέτρα, μπορεί να σας φαίνονται ερασιτεχνικά και δυσνόητα. Για να σας τα εξηγήσω λίγο σας λέω ότι ποτήρι εννοούμε το all time classic ποτήρι νερού Γιούλα που είχαν όλες οι γιαγιάδες στα σπίτια τους (330ml).
Πιατάκι εννοούμε το πιατάκι του Ελληνικού καφέ. Οι γιαγιάδες φτιάχνανε με τέτοιες συνταγές θαύματα. Εμείς με τόσα μετράρια και μεζούρες έχουμε λίγο ευνουχίσει τη φαντασία μας.

Τα αμυγδαλωτά δεν τα πιάνουμε καθόλου όσο είναι ζεστά γιατί είναι πολύ μαλακά και διαλύονται. Κρυώνοντας όμως κάνουν απέξω μια ωραία κρούστα. Οταν τα βουτάμε στο ανθόνερο ξαναμαλακώνουν γι' αυτό τους φερόμαστε με στοργή. Τα αγγίζουμε απαλά και τα κυλάμε απαλά στην άχνη. Η γιαγιά μου έκανε την άχνη ένα βουνό, πάνω σε μια εφημερίδα τα ακουμπούσε πάνω στην άχνη λίγα-λίγα και κουνούσε την εφημερίδα με το μαλακό, να πάει παντού η άχνη.

Τα αμυγδαλωτά της ήταν αμυγδαλωτά αναφοράς (όπως και ό,τι έκανε από κουραμπιέδες και ψωμί μέχρι μπουγάδα). Είχαν όλα το ίδιο ακριβώς μέγεθος και σχήμα και την ίδια πάντα state of the art γεύση. Λες να είχε ISO? Φανταστείτε ότι πολύ συχνά, οι γειτόνισσες της γιαγιάς μου, της ζητούσαν να τους φτιάξει αυτή τα αμυγδαλωτά τους γιατί λέει δεν τα πετυχαίνανε ούτε καν με την ίδια συνταγή. Και φανταστείτε ότι τα έψηνε σε ένα φουρνάκι στρογγυλό με αντίσταση γύρω γύρω, την Casa που έκανε θραύση στην οικογένειά μας. Η θεία μου η Ελένη μες στην υπερβολή της είχε τρια διαφορετικά μεγέθη casa, εκτός από τον φούρνο της εννοείται. Αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.

Εχω πάντως πειστεί ότι η συνταγή αυτή πετυχαίνει, γιατί ακόμα και η μαμά μου που είναι τελείως σουρεάλ μαγειρικά (και όχι μόνο) τα φτιάχνει σχεδόν τέλεια. Νομίζω ότι η γιαγιά μου κατεβαίνει από τον ουρανό και την βοηθάει. Γιατί επιπλέον η γιαγιά μου αγαπούσε πολύ τον πατέρα μου και γαμπρό της, που τα αμυγδαλωτά είναι το αγαπημένο του γλυκό (μαζί με την κρεμ καραμελέ). Κάθε του Ευαγγελισμού λοιπόν του έφτιαχνε μια δόση και του τα έδινε δώρο.

Αυτή η συνταγή δεν γίνεται σαν τα συνηθισμένα αμυγδαλωτά που μπορεί να έχετε αγοράσει στις κυκλάδες ή στην Υδρα και τις Σπέτσες ή στο Κρανίδι. Τούτα δω τα Ποριώτικα, γίνονται αφρός. Απαλά και μοσχομυριστά. Κι αν δεν θέλετε να τα φτιάξετε και βρεθείτε στον Πόρο, ρωτήστε που είναι το καφέ Sofrano στην παραλία μπείτε στο στενό στη γωνία του sofrano και αγοράστε ωραιότατα αμυγδαλωτά από το μικρό ζαχαροπλαστείο του Δάγκλη. Εχει επίσης ωραία καρυδάτα και παστέλι σπιτικό. Θα με θυμηθείτε.

Γιαγιά, με βλέπεις? Σε θυμάμαι και δακρύζω…


Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Τρρρρέχω και δε φτάνωωωω.....
    Από: ΑσίΜαρία  15 / 10 / 2004
    Τινάκι γλυκό Καλημέρα!
    
    Λόγω της επικείμενης βάπτισης της μικρής Απο_Αυριο_Αναστασίας 
    θέλω να φτιάξω τη συνταγή σου. Εχθές πήγα στον μπακάκο αλλά 
    εσάνς αμυγδάλου δεν έχει. Μου είπε για εσάνς πικραμυγδάλου αλλά 
    δεν μου έδωσε γιατί είναι, όπως είπε, "δηλητήριο". Τελικά τι να 
    κάνω, να βάλω μόνο ανθόνερο? Και πόσα θα βγουν με μία δόση? 
    Κορδελίτσα λεπτή δεν βρήκα στο κέντρο. Σε γνωστή αλυσίδα με 
    υλικά μοδιστών μου είπαν "μόνο σε βιοτεχνία". Τι να κάνω που 
    τρέχω σαν τρελή και έχω μόνο κατι ώρες και κατι λεπτά στη 
    διαθεσή μου? Και αμα τα πετύχω εεε ξέρεις...θα σου φτιάξω για το 
    Bazaar!
    
    Σε φιλώ και καλά τρεχάματα και συ ;-)

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ???????? ??? ?? ????????.....
      Από: Αγγέλα η Σαλονικιά  15 / 10 / 2004
      Γειά σου Ιωσηφίνα
      και χαιρετίσματα στον αξιολάτρευτο Ασίμ!
      Για τη βάφτιση των παιδιών μου είχαμε κάνει παρόμοια αμυγδαλωτά 
      (έχω δώσει πριν καιρό τη συνταγή, αλλά...)και τα τυλίξαμε την 
      πρώτη φορά σε απλή ζελατίνα διάφανη κομμένη σε κομματάκια και 
      δεμένα από πάνω με κορδέλα που έχουν τα ζαχαροπλαστεία και 
      δένουν τα κουτιά των γλυκών που παίρνουμε για δώρο. 
      Τη δεύτερη φορά, βρήκε η πεθερά μου κάτι κουτάκια διάφανα που 
      κουμπώνανε από πάνω (δεν μπορώ να στα περιγράψω ακριβώς) και 
      έμπαινε μέσα καθε ένα αμυγδαλωτό
      Το καλύτερο είναι να πας σε ένα ζαχαροπλαστείο. Εκεί θα σε 
      βοηθήσουν.
      Καλοφώτιστη η μικρή, να έχει τη γλύκα και τη χάρη σου!

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ???????? ??? ?? ????????.....
        Από: ΑσίΜαρία  15 / 10 / 2004
        Αγγελούδα μου, σε ευχαριστούμε για τις γλυκες ευχές σου και τις 
        ιδέες βεβαίως-βεβαίως! Και φυσικά θα μεταφέρω στον Ασίμ τα 
        χαιρετίσματά σου . Θα χαρεί πολυ.
        Φιλάκια γλυκά! 
        

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Τρρρρέχω και δε φτάνωωωω.....
      Από: marymary  15 / 10 / 2004
      Ιωσηφίνα γλύκα, καλή σου ημέρα
      
      Εσάνς αμυγδάλου πήρα από το μεγάλο Γαλλικό Σ/Μ (ξέρεις) στο 
      Πασαλιμάνι. Κορδέλα λεπτή θα βρεις στην Ηρώων Πολυτεχνείου λίγο 
      πριν το jumbo. Είναι ένα κατάστημα μόνο με είδη συσκευασίας και 
      έχει απίθανα πράγματα (κοίτα να δεις που κόλλησα και δεν θυμάμαι 
      τ`ονομα του). 
      Αν θές όμως αναλαμβάνω να σου πάρω σήμερα το απογ. και εσάνς και 
      κορδέλα και να στα παραδώσω. Just ask στο e-mail μου.
      
      Σε φιλώ, και τον Ασίμ 
       
      

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Τρρρρέχω και δε φτάνωωωω.....
      Από: Τίνα Σταύρου  15 / 10 / 2004
      Ενα - ένα τα προβλήματα:
      Γράφω εγώ εσανς αμυγδάλου? Όχι. 
      Εσανς εσπεριδοειδών, ή τριαντάφυλλου, λουλουδιών πάντος, αφού 
      την παίρνεις για να δυναμώσεις το ανθόνερο. Εγώ προτιμώ των 
      εσπεριδοειδών ένεκα η καταγωγή. Αν όμως αγοράσεις ανθόνερο 
      φτιαχτό από το φαρμακεί, μπορείς να του ζητήσεις να σου το 
      κάνει ο ίδιος ο φαρμακοποιός πιο δυνατό.
      Σου θυμίζω το styling του γάμου σου. Εκεί που έδωσες την εσάρπα 
      σου για στρίφωμα, εκεί θα βρεις κορδέλλα. Στο υπόγειο.
      Αλλιώς πήγαινε στη Ρόμβης, πρωινή ώρα και ρώτα εκεί. Μόνο που 
      στη Ρόμβης την πουλούνε με την μπομπίνα κι όχι με το μέτρο.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Τρρρρέχω και δε φτάνωωωω.....
        Από: ΑσίΜαρία  15 / 10 / 2004
        Ωραία τότε, πάμε για εσανς εσπεριδοειδών!
        Στο υπόγειο ακριβώς εκεί εχθές έφαγα πόρτα και για τη Ρόμβης δε 
        με βλέπω να προλαβαίνω. Θα το έχω όμως υπόχην μου για άλλη φορά!
        
        Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Τίνα.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΚΟΡΔΕΛΑ
    Από: Μ.Β.  15 / 10 / 2004
    Για να βοηθήσω και `γω το μαγαζί που λέει η Μαιρη είναι ο 
    ΜΠΑΡΚΑΣ έχει και στην Αθήνα μαγαζί.
    
    φιλάκια Μαρία Μπέλλου-Βλαχοπούλου

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ανθόνερο
    Από: Άννα  17 / 10 / 2004
    Μπορούμε να φτιάξουμε ανθόνερο στο σπίτι? Και τι είναι η "μαγιά ανθόνερου" που πουλάνε τα φαρμακεία?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
    Από: ΑΡΕΤΗ  29 / 8 / 2006
    Εφτιαξα την συνταγη για τον γαμο της αδελφή μου και όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι. Ευτυχώς γιατι αποφάσισα να κάνω την συγκεκριμένη και δεν υπήρχαν περιθώρια λάθους.(κυρίως χρονικά) Συγχαρητηρία και πάλι.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
      Από: Άννα  29 / 8 / 2006
      Αρετή, πόσα έφτιαξες για το γάμο? Τα δίνατε μαζί με τις
      μπουμπουνιέρες? Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και πετυχημένη, η
      παρουσίαση με προβληματίζει. Σκεφτόμουν να τα κάνω σε βαφτίσια
      αντί για το παραδοσιακό γλυκάκι αλλά φοβήθηκα τον όγκο της
      εργασίας...
      Για πες μας εσύ πως ακριβώς τα κατάφερες>

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πολυ ωραια ιδεα
    Από: Μαρια  31 / 8 / 2006
    Γειας σας .Θα ηθελα και εγω να τα κανω για τον γαμο της κουνιαδας μου . Ηθελα να ρωτησω επειδη θα ειναι μεγαλη ποσοτητα(700 κομμ.) μπορουν να μπουν στην καταψυξη ( χωρις την αχνη ζαχαρη)
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΕΙΤΟΝΟΙ!
    Από: Αντα  3 / 9 / 2006
    Την έκανα και εγώ τη συνταγή της Τίνας.  Έκανα για δοκιμή τη 
    μισή δόση.  Μέχρι και στο σχήμα μου βγήκαν ωραία! Όλα καλά μέχρι 
    που τα έβαλα στον φούρνο. Όταν στα δέκα λεπτά είπα να τα τσεκάρω 
    τι να δω.. είχαν καθίσει και είχαν απλωθεί. Τι λέτε ότι έγινε? 
    Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μήπως το παράκανα στο ανθόνερο 
    (είπα να βάλω παραπάνω γιατί μου αρέσει η γεύση), όμως το μείγμα 
    μου βγήκε όπως το περιέγραφε η Τίνα.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΑΚΥΡΟ!
    Από: Αντα  5 / 9 / 2006
    Εγώ είμαι πάλι! Τα ξαναέκανα χθες και μου βγήκαν τέλεια όπως 
    περιγράφονται στα άλλα σχόλια. Απλώς τα έπλαθα περισσότερη ώρα 
    πριν τους δώσω σχήμα. Επίσης είχα και ένα μπωλ με νερό στο πλάι 
    και βουτούσα τις παλάμες μου και έτσι δεν κολλούσε η πάστα 
    αμυγδάλου στα χέρια μου. (όπως κάνουμε στα τρουφάκια).

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.