www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Χαλβάς Φαρσάλων εύκολος


Υλικά

  • 1/2 κούπα αμύγδαλα ξασπρισμένα και κομμένα σε φλούδες (πωλούνται έτοιμα) ή καρύδια
  • 1 κούπα βούτυρο κατσικίσιο
  • 2 κούπες νισεστές
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό (ίσως και λίιιγο παραπάνω)



Ετοιμασία

  1. Σε μια λεκανίτσα διαλύουμε το νισεστέ στο νερό, προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.
  3. Προσθέτουμε και τον ξηρό καρπό.
  4. Μόλις το μείγμα αρχίσει να σκουραίνει και να καραμελώνει (γίνεται καφέ και πυκνώνει), αποσύρουμε γρήγορα από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα του νισεστέ. (Αν η καραμέλα ξαφνικά από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας σκληρύνει, μην ανησυχείτε, θα λιώσει και θα ομογενοποιηθεί το μείγμα, αρκεί να ανακατεύουμε διαρκώς.
  6. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς. Σιγά-σιγά το μείγμα θα αρχίσει να παίρνει μορφή ζελέ και στο τέλος θα γίνεται όλο και πιο διαφανές.
  7. Οταν δείτε ότι το μείγμα έχει γίνει ομοιόμορφο στην υφή και το χρώμα,το απλώνετε στα γρήγορα σε ένα αντίστοιχο ταψί (γρήγορα γιατί άπαξ και απομακρυνθεί από τη φωτιά στερεοποιείται). Εμείς σε αυτό το σημείο τον τρώμε.
Αν θέλετε κρούστα: Πασπαλίζετε με άφθονη ζάχαρη και καίτε με καμινέτο ή σε δυνατό γκριλ ή αλείφετε λίγο βούτυρο, πασπαλίζετε με άφθονη ζάχαρη, καλύπτετε κολλητά με λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά.

Με τις αναλογίες (1-2-3-4) και τις συμβουλές του κ. Χρήστου, ιδού ο χαλβάς-express μου. Την πρώτη φορά παιδεύτηκα αρκετά, πιάστηκα από το ανακάτεμα. Τη δεύτερη μου βγήκε αριστούργημα με λιγότερη κούραση. Από την τρίτη κι έπειτα άρχισα να χρονομετρώ τον εαυτό μου!
ΕISHGHTHS η Κάλλη

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΕΥΚΟΛΟΣ
    Από: ΑΡΓΥΡΩ   15 / 1 / 2005
    Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!!!ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο κος ΧΡΗΣΤΟΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΕΦ!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΕΥΚΟΛΟΣ
      Από: Κάλλη  16 / 1 / 2005
      Είναι πραγματικά πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή. Την φτιάχνω
      συχνότατα, μόνο που έχω το εξής πρόβλημα: ...πάσχει από εμφάνιση!
      Το βούτυρο καθώς κρυώνει ασπρίζει και ο χαλβαδάκος παίρνει ένα
      μουντό σταχτί χρώμα! Έχει να προτείνει κανείς καμιά λύση ή
      επικάλυψη; Εγώ τον κόβω σε μπουκίτσες και καμιά φορά πασπαλίζω με
      τριμμένο καρύδι...αναρρωτιόμουν αν η φαντασία σας διαθέτει κάτι άλλο!

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΕΥΚΟΛΟΣ
        Από: `Αννα  17 / 1 / 2005
        Κάλλη, δοκίμασες ποτέ να τον κάνεις με κόρν φλάουρ αντί του νισεστέ? Καθότι, πόσο να φέρεις απο Ελλάδα? Και πόσους να αγκαρέψεις να σου στείλουν? Όσο για το πρόβλημα της εμφάνισης, αν τον έβαζες στο φούρνο και του έκανες την κρούστα? Ισως φαινόταν καλύτερος...
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΕΥΚΟΛΟΣ
          Από: Κάλλη  18 / 1 / 2005
          Τη στιγμή που έχω καταφέρει να μου φέρουν πεντάλιτρο ελαιόλαδο, ο
          νισεστές είναι απλό πταίσμα από πλευράς αγγαρείας ;-) Ε δύο
          κουτιά νισεστέ τα φέρνω άνετα, άλλωστε έχω πάψει από πολύ καιρό
          να κουβαλάω άλλα τρόφιμα και ποτά, για μένα τουλάχιστον. 
          
          Νομίζω ότι το γκριζωπό χρώμα οφείλεται στο βούτυρο που κρυώνει.
          Την κρούστα την αποφεύγω γιατί χρειάζεται πολλή ζάχαρη, που
          επιβαρύνει πολύ ως γεύση, θερμίδα και δυσκολία/χρόνος...
          

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
    Από: ΣΤΑΜΑΤΗΣ  16 / 2 / 2005
    ΕΚΑΝΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΒΕΙΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΥΡΙΖΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ? ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΠΩΣ Η ΖΑΧΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ? ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
      Από: εύα  16 / 2 / 2005
      φαντάζομαι ( χωρίς να παίρνω και όρκο) πως θα γίνεται και με βούτυρο αγελάδας. Ομολογώ πως ούτε το δικό μου το μάτι μπάνισε ποτέ βούτυρο κατσικίσιο. Η ποσότητα της ζάχαρης είναι κανονική.Καλή επιτυχία!!
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
      Από: Κάλλη  16 / 2 / 2005
      Εγώ εδώ στο εξωτερικό χρησιμοποιώ το λούρπακ, Σταμάτη. Η ποσότητα
      της ζάχαρης κι εγώ πιστεύω ότι είναι καλή, άλλωστε πρόκειται για
      πολύ γλυκό γλυκό!!-τώρα αν λιγώθηκες, μείωσέ τη λίγο, δε θα
      επηρεάσει την υφή.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
    Από: ΣΤΑΜΑΤΗΣ  22 / 4 / 2005
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΕΤΥΧΑ ΤΟ ΧΑΛΒΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Α)ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΒΑΝΙΛΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΝΙΣΕΣΤΕ, ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑ Β)ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΤΑ ΚΑΒΟΥΡΔΙΖΩ ΜΕ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΒΟΥΤΥΡΟΥ-ΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΣΥΡΩ Γ)ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΙΓΟ ΒΟΥΤΥΡΟ-ΛΑΔΙ ΡΙΧΝΩ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ Δ)ΟΤΑΝ ΚΑΡΑΜΕΛΩΝΕΙ ΡΙΧΝΩ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΝΕΡΟΥ-ΝΙΣΕΣΤΕ-ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΡΙΧΝΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΛΑΔΙ-ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ Ε) ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΓΥΡΝΩ ΑΝΑΠΟΔΑ ΣΕ ΤΑΨΑΚΙ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΖΩ ΜΕ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ -ΚΑΝΕΛΑ-ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΝΩ ΓΙΑ 5-10 ΛΕΠΤΑ ΣΕ 200 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: διάφανος χαλβάς
    Από: Κάλλη  24 / 4 / 2005
    Άκουσα ότι ο χαλβάς θα γίνει πιο διάφανος αν βράσουμε πρώτα το
    βούτυρο, ώστε να ξεχωρίσει η πρωτεΐνη του και να χρησιμοποιήσουμε
    το υγρό μόνο μέρος.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: το έφτιαξα χθές και το αποτέλεσμα...
    Από: Lydia  24 / 1 / 2007
    καταπληκτικό! Με βούτυρο lurpak γιατί αυτό είχα στο ψυγείο.
    φυσικά στόλισα με καρύδια, νομίζω παραπάνω απ`ότι έπρεπε:(
    
    το συστήνω ανεπιφύλακτα, Κάλλη ευχαριστώ!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Peri niseste
    Από: Spyros  26 / 2 / 2007
    Mipws 3erei kaneis me poio onoma mporei na anazitisei kaneis to niseste sto e3wteriko? Eyxaristw ek twn proterwn Spyros
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ο χαλβας θελει <τουμπα>
    Από: αρης  29 / 12 / 2007
    αγαπητοι φιλες και φιλοι. αν και δεν εχω φτιαξει ποτε χαλβα, ξερω πολυ καλα οτι για να πετυχει η εμφανηση,κρουστα και φυσικα η νοστιμια του παραγματικου χαλβα φαρσαλων,εκτος την συνταγη που ειναι η εξης:ζαχαρη,νισηστε,αμυγδαλα, και καλης ποιοτητας γιδηνο βουτηρο χρειαζεται να γινει σε ειδηκο καζανι κοινος(μπακιρι)δηλαδη ενα χαλκινο καζανιπου δυστηχως για αυτους που προσπαθουνε να κανουν σπιτι τους χαλβα δεν ειναι δυνατον φυσικα να εχουν τετοιο καζανι.Παρολαυτα ερχομαστε τωρα στο δυσκολοτερο μερος.Οταν ο χαλβας πλεον ειναι ετοιμος ειναι απαραιτητο να κανετε την λεγομενη τουμπα του χαλβα μεσα στο καζανι, να ερθει δηλαδη το κατω μερος απο πανω για να σχηματηστει η περιφημη κρουστα παντως δε σας συνηστω να δοκιμασετε κατι τετοιο γιατι σιγουρα θα καητε στα χερια και στο προσωπο. αυτα. Αρης ο Φαρσαλινος
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.