www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Fudge Σοκολάτας


Υλικά

  • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο πολύ καλής ποιότητας(εγώ βάζω "πρόεδρο")
  • 2 κρόκους από πολύ φρέσκα αυγά (ημέρας που λέγαμε παλιά)
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 350 γρ. σοκολάτα μαύρη γλυκόπικρη με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε κακάο
  • 5 κουταλιές αφέψημα τσαγιού darjeeling ή english breakfast, πολύ δυνατό
  • 1 κουταλιά μαύρο ρούμι της Jamaica
  • Κακάο σκόνη



Ετοιμασία

Πολύ σημαντική για το fudge, είναι η ποιότητα της σοκολάτας. Μην αρκεστείς σε μια απλή κουβερτούρα. Από ένα καλό delicatessen, επένδυσε σε μια καλή σοκολάτα ζαχαροπλαστικής. Υπάρχουν τελείως άγλυκες (unsweetened), αλλά για αυτή τη συνταγή πάρε μία bitter sweet.
  1. Βράσε μισή κούπα (125 ml) νερό μέχρι τους 95 βαθμούς και ρίξε μέσα 2 κουταλάκια. τσάι (όχι φακελάκι). Αστο να γίνει για 5 λεπτά και σούρωσέ το.
  2. Λάβε ένα τετράγωνο ταψάκι φόρμα, με απολύτως κάθετες πλευρές που να μην έχει πάνω από 20 εκ. πλευρά. Μικρότερο δεν μας πειράζει.
  3. Στρώσε τον πάτο της φόρμας με χαρτί ζαχαροπλαστικής και πάμε.
  4. Χτυπάς το βούτυρο με τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει πολύ.
  5. Λιώνεις τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί. Δεν χρειάζεται (πρέπει) να γίνει ρευστή. Απλώς να λιώσει.
  6. Την προσθέτεις στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύεις πολύ καλά.
  7. Προσθέτεις το ρούμι και το τσάι και ξαναματαανακατεύεις.
  8. Ρίχνεις το μείγμα στο ταψάκι και το στρώνεις με την ανάποδη ενός κουταλιού.
  9. Το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το μεταφέρεις σε δροσερό μέρος του σπιτιού να κρυώσει και να πήξει. Τη σοκολάτα δεν τη βάζουμε ποτέ στο ψυγείο.
  10. Την άλλη μέρα, κόβεις το fudge με ροδέλα πίτσας σε τετράγωνα κομμάτια μεγέθους "σοκολατάκι".
  11. Κοσκινίζεις το κακάο και τα βουτάς μέσα, να κολλήσει το κακάο, παντού.
Τα βάζεις σε βελούδινο κόκκινο κουτί, που το διακοσμείς απ` έξω μ` ένα μπορντώ τριαντάφυλλο baccarat. Φοράς τα καλά σου και επισκέπτεσαι το πρόσωπο που καταφέρνει ως τώρα να σου αντιστέκεται. Το ταΐζεις στο στόμα και συνοδεύεις μ` ένα καλό Napoleon αν είναι χειμώνας ή με μια Tetinger Brut αν είναι καλοκαίρι. Αν εξακολουθεί να σου αντιστέκεται και μετά από αυτό, μην ασχοληθείς περαιτέρω.

Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Τι έκανα πάλι?
    Από: Άννα   16 / 12 / 2003
    Έφτιαξα χθές την συνταγή και τα σοκολατάκια εξαφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα! Πέρα όμως απο την καταπληκτική τους γεύση πρέπει να έκανα κάτι λαθος γιατί μου βγήκαν πολύ μαλακά και εύπλαστα. Η αλήθεια είναι οτι δεν μπορώ ποτέ να ακλουθήσω κατά γράμμα μια συνταγή... πάντα κάνω τις προσωπικές μου αλλοιώσεις. Δεν χρησιμοποίησα ρούμι αλλά κονιάκ και επειδή μου αρέσει αρκετά έβαλα πάνω απο ένα κουτάλι της σούπας (περίπου δυο κουταλιές). Επίσης την σοκολάτα την ρευστοποίησα κανονικά (τι εννοούμε πρέπει να λιώσει, αλλα να μην γίνει ρευστή?). Το μείγμα που βγήκε είχε αρκετή ρευστότητα ώστε να απλωθεί μόνο του στο ταψί, δεν χρειάστηκε να το στρώσω με κουτάλι. Και "έκλεψα" κατά κάποιο τρόπο γιατί δεν το έβαλα στο ψυγείο, αλλά δίπλα στο μισάνοιχτο παράθυρο (είναι σχεδόν το ίδιο, εδώ είναι όλα χιονισμένα!). Αποτέλεσμα, στερεοποιήθηκε μεν, έγινε σαν μείγμα για τα τρουφάκια δε. Κανένα πρόβλημα, το έπλασα σε τετραγωνάκια και έκανε και καταπληκτική εντύπωση! Αλλά πολύ θα ήθελα να το πετύχαινα σωστά, μήπως κατάλαβε κανείς που ακριβώς έγκειται το λάθος?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Τι έκανα πάλι?
      Από: Τίνα Σταύρου  19 / 12 / 2003
      Γεια σου Αννα.
      
      Κατ` αρχήν, το ότι έκανες διαφορετικά την συντγαή, δεν σημαίνει 
      κατ` ανάγκη πως έκανες και κάποιο λάθος.
      Σίγουρα δεν φταίει το ότι άλλαξες το ρούμι με κονιάκ. Ισως 
      παίζει ρόλο οτι έβαλες παραπάνω (θα έπρεπε να μειώσεις 
      αντίστοιχα το τσάι), αλλά αυτό που περισσότερο υποψιάζομαι, 
      είναι ότι η κούπα που μέτρησες το τσάι, δεν ήταν κούπα των 250 
      ml. Αυτό συμβαίνει συχνά, γι αυτό διευκρινίζω σε ml τι εννοώ 
      μισή κούπα. Μπορεί επίσης να ήταν πολύ μεγάλα τα αυγά που έβαλες 
      η ακόμα να σου έπεσε και λίγο παραπάνω βούτυρο.
      Αυτό που θα άλλαζε τελείως την σύσταση είναι η χρήση σοκολάτας 
      γάλακτος αντί για μπίτερ. Η σοκολάτα γάλακτος θέλει τελείως 
      διαφορετικό χειρισμό από την μαύρη και συνήθως γίνεται πιο 
      μαλακή.
      Οσο για το λιώσιμο, εννοώ ότι την κόβουμε σε μικρά κομμάτια ωστε 
      να λιώσει ομοιόμοφα και την ανακατεύουμε ώστε να λιώσει σε όσο 
      γίνεται χαμηλότερη θερμοκρασία. Αν την αφήσουμε ολόκληρη να 
      λιώσει, μέχρι να λιώσει το μέσα, το απέξω έχει γίνει σα νερό 
      πράγμα το οποίο επιδρά στην εμφάνιση αλλά και στην υφή της 
      σοκολάτας.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Τι έκανα πάλι?
        Από: Άννα   12 / 3 / 2004
        Τα ίδια Παντελάκη μου... Μετρησα το νερο ΑΚΡΙΒΩΣ 125 ml, πήρα μέτρια αυγά και σοκολάτα που έγραφε πάνω σαφέστατα ΠΙΚΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, έβαλα μόνο μια κουταλιά κονιάκ... και πάλι μαλακό μου βγήκε! τι υφή πρέπει να έχουν αυτά τα σοκολατάκια στο τέλος? Εννοώ ότι δεν μπορώ να τα ξεκολλήσω απο το ταψί ή το λαδόχαρτο, είναι εύπλαστα και τελείως μαλακά. Μα τι κάνω λάθος!
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Τι έκανα πάλι?
          Από: Βαγγελιώ   12 / 3 / 2004
          Άννα εγώ τα έφτιαξα τα Χριστούγεννα και έγιναν υπέροχα και σε γεύση και σε πυκνότητα.Μήπως παραβράζεις την σοκολάτα;
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Τι έκανα πάλι?
          Από: Τίνα Σταύρου  15 / 3 / 2004
          Τώρα σε κατάλαβα.
          Λοιπόν, το fudge, δεν είναι σοκολατάκι. Δεν σκληραίνει ποτέ. 
          Είναι μαλακό, και γι αυτό το τυλίγουμε σε κακάο, για να μην 
          κολλάει στα χέρια. Μπορείς αν θες να το βάλεις τελικά στο 
          ψυγείο για να σφίξει πριν το κόψεις, και μετά να τυλίξεις τα 
          κομμάτια στο κακάο. 
          Το Fudge έχει προέλευση από τις Νότιες Πολιτείες της Αμερικής, 
          θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος creol, αλλά επειδή δεν 
          υπάρχει λόγος να βάζουμε στα πάντα ετικέττες ας αρκεστούμε στο 
          ότι είναι ένα μαλακό και κοκκώδες παρασκεύασμα σοκολάτας από 
          την Πολιτεία της Λουιζιάνα. Η συνταγή είναι αυθεντική και 
          πλείστες φορές δοκιμασμένη. Απλώς δεν είναι σοκολατάκι. 
          Φαντάσου, ότι πολλές φορές στην Αμερική δεν το κόβουν σε 
          κομμάτια μικρά αλλά το λιώνουν και το ρίχνουν πάνω σε παγωτό ή 
          το κόβουν σε μεγάλα κομμάτια - κουταλιές (scoops) και το 
          σερβίρουν πάνω από σουφλέ σοκολάτας ή καυτά brownies ώστε να 
          λιώσει.
          Τελικά, ίσως απλώς, να μη σου αρέσει αυτό το είδος 
          παρασκευασμάτων σοκολάτας.
          Εις άλλα με υγεία.

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ένα έχω να πω... τέλειο
    Από: Βούλα  22 / 11 / 2005
    Το σοκολατάκι σου είναι τε-λει-ο. Έκανε θραυση και στο σπιτι και στη δουλεια. Η σοκολατα της Nestle, noir intense, ειναι πολυ καλη για αυτο το σοκολατακι. Είναι μαυρη με 70% περιεκτικοτητα σε κακαο και τη βρισκεις και στα supermarket. Να προσθεσω ψιλοκομμενο δαμασκηνο τυπου sunsweet?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Απλά τέλειο!
    Από: Λίλα   22 / 12 / 2005
    Δεν έχω λόγια να σχολιάσω αυτό το σοκολατάκι. Το έφτιαξα δοκιμαστικά καθότι νέα μαγείρισσα και εντυπωσίασε τα πλήθη και στο σπίτι και στη δουλειά. Έβαλα κι εγώ τη σοκολάτα Nestle και κονιάκ και βγήκε πεντανόστιμο. Θα του πήγαινε πολύ το ψιλοκομμένο δαμάσκηνο και το καρύδι. Συνταγή που συνιστώ ανεπιφύλακτα για τις γιορτές. Τα σοκολατάκια είναι τέλειο δώρο!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: κακό κορίτσι........
    Από: Νίκος Εισαγγελάτος  23 / 12 / 2005
    Δέστε στην επόμενη εκπομπή: http://www.elais.gr/recipe.jsp?ID=233 καλα χριστούγεννα!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.