www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Κυδώνι γλυκό


Υλικά

  • 1 κιλό κυδώνια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 1/2 - 2 ποτήρια νερό
  • 2-3 φύλλα αμπαρρόριζα για άρωμα (ή βανίλια)
  • Προαιρετικά και στο τέλος ασπρισμένα αμύγδαλα.



Ετοιμασία

  1. Ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια, καθαρίζουμε τους σπόρους και τα κομματιάζουμε με μαχαιράκι "σαν φιδέ". (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για ευκολία τον κόφτη για τηγανιτή πατάτα και να δοκιμάσουμε το πάχος της αρεσκείας μας).
  2. Τα βράζουμε απευθείας και αφήνουμε το γλυκό 24 ώρες. Εάν αφήσει νερά το ξαναδένουμε. Εάν τα κυδώνια τα ξεπλύνουμε σε νερό, επειδή απορροφούν εύκολα, προσοχή στο νερό που θα προσθέσουμε. Επίσης, για την ποσότητα νερού, παίζει ρόλο και το είδος του κυδωνιού, αφράτο ή πιο σφικτό.
  3. Σημείωση: Εάν θέλουμε το κυδώνι μας ανοιχτόχρωμο, περνάμε με λεμόνι το φρούτο, για να διακόψουμε το κοκκίνισμά του (την οξείδωσή του) και το βυθίζουμε σε λεμονόνερο, έως ότου ετοιμασθούν όλα.
Η συνταγή μου δόθηκε από την κ. Μίνα Μαύρακα από τη Σπάρτη, όταν την συνάντησα σε εκδρομή μου στο Παρόρι/Μυστρά στο κέντρο του ανιψιού της κ. Στράτη Γορανίτη.

Τη συνταγή συνιστά: η Lilly

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: κυδωνι γλυκο
    Από: χρυσα  18 / 10 / 2004
    η ετοιμασια για το γλυκο ειναι ανεπαρκης.λες μονο τι κανουμε ακριβως το κυδωνι.τα αλλα υλικα τι γινονται?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: κυδωνι γλυκο
      Από: Natalia  19 / 10 / 2004
      Εννοεί ότι βάζουμε όλα τα υλικά (δηλαδή νερό, ζάχαρη, 
      αρμπανόριζα ή βανίλια και τα κυδώνια) και τα βράζουμε μέχρι να 
      δέσει το σιρόπι. Μετά συνεχίζεις την συνταγή ως έχει από το 
      σημείο που λέει ..... και αφήνουμε το γλυκό 24 ώρες.... κλπ.
      
      Να ρωτήσω και εγώ όμως κάτι... Το μαχαιράκι σαν φιδέ τι είναι? 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Τι το θες το μαχαιράκι...
    Από: Αναστασία Κ.  19 / 10 / 2004
    Νομίζω ότι εννοεί ότι κόβουμε τα κυδώνια σε λεπτές λωρίδες "σαν 
    φιδέ". Αν πάλι κάνω λάθος διορθώστε με.
    Φιλικά,
    Αναστασία.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Τι το θες το μαχαιράκι...
      Από: Natalia  19 / 10 / 2004
      Λες Αναστασία να μην είναι το μαχαιράκι σαν φιδέ, αλλά το κυδώνι? Αλλά πάλι τόσο ψιλό??? εντύπωση μου κάνει...
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Τι το θες το μαχαιράκι...
        Από: Lilly  19 / 10 / 2004
        Έλα βρε Ναταλία  τι σε απασχολεί; Αφού είσαι διδυμάκι! :-D
        Θα βρείς την άκρη! Άσε την ειδικότητα στα γλυκά του κουταλιού!
        Λοιπόν η κυρία που μου έδωσε τη συνταγή  μου έκανε επίδειξη 
        δεξιοτεχνίας με μια φέτα μήλου κι έδωσα ρέστα! Με ένα 
        συνηθισμένο μαχαίρι το έκοψε ψιλό-ψιλό "σαν φιδέ", όπως μου το 
        περιέγραψε! 
        Τώρα εγώ δεν κάθομαι να σκάσω. Με το κόφτη τις πατάτας (στην 
        αρχή χρησιμοποιούσα και τον κόκκινο υποκόφτη της Svim), κόπτω το 
        κυδώνι σε λεπτά φετάκια και είναι υπέροχον!
        (Τώρα με βάλατε  σε πειρασμό και μαθουλώ μμμ, λαχταριστό 
        φρεσκοφτιαγμένο, βρε ατιμούτσικα και κάνω και δίαιτα!)
        
        Χρύσα μου  έχεις τα χίλια δίκαια του κόσμου! Αλλά πρώτον ήταν η 
        πρώτη συνταγή που έδωσα στη σελίδα και δεύτερον βγήκε από κάτι 
        σημειώσις της συμφοράς, στο πόδι. (Ήμουν εκδρομή κι επωφελήθηκα 
        από μια ζεστή κι ωραία ατμόσφαιρα στην πλαταία του χωριού, 
        άρχισα να ρωτώ δεξιά-αριστερά για παραδοσιακές συνταγές και 
        ανακάλυψα τη "θεία Μίνα".)
        Όπως τα λέει η Ναταλία (έχει ντοκτορά στα γλυκά κουταλιού)
        θα τα κάνεις! Είναι πανεύκολο!`Εφτιαξα προχθές κι έβαλα ξερή 
        αμπαρρόριζα και τη μυρωδιά την είχε κι έτσι! Επειδή τα δικά μου 
        κυδώνια ήταν από μια  ποικιλία στον κήπο της γιαγιάς μου, δεν 
        είχαν αφήσει νερά ώστε να τα "ξαναδέσω", να βράσω δηλαδή ακόμα 
        μετά το 24/ωρο.
        Συγνώμες και φιλάκια!

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Τι το θες το μαχαιράκι...
          Από: Lilly  23 / 10 / 2004
          Και η Ρένα της Φτελιάς, σαν λεπτή πατάτα το κόβει, αλλά βάζει 
          πολύ λεμόνι αδελφάκι μου:
          http://www.hungry.gr/get.asp?table=glyka&id=303&coms=yes

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: Τι το θες το μαχαιράκι...
            Από: Lilly  23 / 10 / 2004
            Συγνώμη λάθος δ/νση! Η ορθή:
            http://www.e-go.gr/house/article.jsp?
            pubid=38213&artid=34646&catid=274

            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Τι το θες το μαχαιράκι...
      Από: Natalia  19 / 10 / 2004
      και τελικά ψάξε ψάξε... την βρήκα την απάντηση... και έχεις δίκιο Αναστασία. Σαν φιδέ εννοεί να γίνει το κυδώνι. Δεν έχω δει ποτέ γλυκό κυδώνι τόσο ψιλοκομμένο και δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό μου.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Τι το θες το μαχαιράκι...
        Από: Lilly  19 / 10 / 2004
        Πιάσε κόκκινο! Μαζί μιλάγαμε πουλάκι μου;

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.