www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Μελομακάρονα γεμιστά ή Φοινίκια ή Ισλί


Υλικά

  • Η δόση είναι για περίπου 80 μελομακάρονα.
  • Υλικά για την ζύμη:
    • Ενα βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
    • 2 κούπες ελαιόλαδο
    • 1 κούπα ζάχαρη
    • 1,5 κούπα φυσικό χυμό πορτοκαλιού
    • 0,5 κούπα γάλα (εναλλακτικά για νηστίσιμα μελομακάρονα αντικαθιστούμε το γάλα με 0,5 χυμό πορτοκάλι. Δηλαδή βάζουμε 2 κούπες χυμό πορτοκαλιού)
    • 0,5 κούπα κονιάκ
    • Το ξύσμα από δύο πορτοκάλια
    • 1 φακελάκι μπέκιν
    • 1 κουταλάκι κανέλα
    • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο
    • 1,5 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις. Μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω)
  • Υλικά για την γέμιση:
    • 500 γρ καρυδόψυχα κοπανισμένη (εγώ το ρίχνω στο multi και χθες έβαλα 350 γρ καρυδόψυχα και 150γρ φουντούκι).
    • 3 κουταλιές ζάχαρη
    • 1 κουταλάκι κανέλα
    • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
    • 1 κουταλάκι σουσάμι
    • Λίγο νερό και κονιάκ για να γίνει ένας πολτός
  • Υλικά για το σιρόπι:
    • 2 ποτήρια του νερού μέλι
    • 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
    • 3 ποτήρια νερό
    • Κανέλα
  • Λίγα από τα κοπανισμένα καρύδια για πασπάλισμα.



Ετοιμασία

  1. Ρίχνουμε σε λεκάνη το βιτάμ, το λάδι και την ζάχαρη και δουλεύουμε με το σύρμα χειρός ή κλασσικά με το χέρι μέχρι να ομογενειοποιηθούν τα υλικά.
  2. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλο, την πορτοκαλάδα, το ξύσμα, (το γάλα) και το κονιάκ, δουλεύουμε καλά και τέλος ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. (Ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο να γίνει μία μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.)
  3. Ετοιμάζουμε την γέμιση σε μια λεκανίτσα.
  4. Παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι από την ζύμη, κάνουμε μια λακουβίτσα ή την ανοίγουμε λίγο στο χέρι σαν πιτάκι, βάζουμε μισή κουταλίτσα από την γέμιση και κλείνουμε καλά διπλώνοντας. Πλάθουμε ελαφρά στο χέρι να πάρει μακρόστενο σχήμα σαν σουτζουκάκι (ισλί).
  5. Ψήνουμε στους 180 για 30 λεπτά (πάνω κάτω) και 10 λεπτά (από πάνω). Αυτό βέβαια ισχύει για τον δικό μου φούρνο. Το ποθούμενο είναι να ψηθεί όλο το μελομακάρονο και να πάρει ένα χρώμα σαν της κανέλας.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά (καλύτερα την επομένη, εγώ τα φτιάχνω το απόγευμα και τα μελώνω το απόγευμα της επομένης).
Οπότε και ετοιμάζουμε το σιρόπι:
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν λίγο. Αφαιρούμε τον αφρό και βουτάμε τα μελομακάρονα λίγα-λίγα στο σιρόπι το οποίο βράζει σε σιγανή φωτιά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα αφήνουμε στο σιρόπι για ένα λεπτό, διαφορετικά μελώνουν πολύ και κολλάνε στα χέρια. Τα βγάζουμε, τα βάζουμε στην πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγα από τα κοπανισμένα καρύδια που κρατήσαμε ανακατεμένα με λίγη κανέλα.

Τη συνταγή συνιστά: η marymary

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: marymary  17 / 12 / 2003
    Επιπροσθέτως στην δόση 1/2-1 κουτ γλ μαγειρική σόδα για να γίνει 
    το μελομακάρονο πιο αφράτο και θρυμματιστό. 

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: georgia  7 / 8 / 2007
    kai ligo sperma antros gunonte ta melomakarona anarpasta
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Δεν είναι ισλί
    Από: Τζούλη  13 / 8 / 2007
    Τα προτεινόμενα μελομακάρονα, μπορεί να είναι πολύ νόστιμα, μπορούν ίσως να ειπωθούν ως "γεμιστά μελομακάρονα" αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΛΙ. Τα ισλί μοιάζουν λίγο στη συνταγή αλλά όχι στην όψη (είναι τρίγωνα και χρώματος ανοιχτοκίτρινου ή εκρού με "κέντημα" επάνω τους που γίνεται με ειδικό εργαλείο) και είναι Χριστουγεννιάτικο γλυκό και αυτό, από τα βάθη της Καπαδοκίας (Μ. Ασία). Δυστυχώς έχω προς το παρόν χάσει το "μαγικό" βιβλιαράκι συνταγών της μητέρας και της γιαγιάς μου (το ψάχνω μανιωδώς γιατί γράφει τις ακριβείς αναλογίες που η μητέρα μου δε θυμάται απέξω πια) και με την πρώτη ευκαιρία θα σας δώσω την αυθεντική συνταγή για τα ισλί
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Δεν είναι ισλί
      Από: NANA  13 / 12 / 2007
      ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ .ΜΗΠΩΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΙΣΛΙ? ΨΑΧΝΩ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Δεν είναι ισλί
        Από: Τζούλη  13 / 12 / 2007
        Καλησπέρα. Εντελώς τυχαία μπήκα τώρα και είδα το μήνυμα σου. θα στη στείλω με mail αύριο. Τη βρήκα μετά από κόπο. Στείλε ένα μήνυμα στο δικό μου mail και στο απαντώ αύριο με τη συνταγή (γιατί δεν την έχω μαζί μου τώρα) γιατί εδώ μέσα είναι δύσκολη η επικοινωνία τώρα που δεν λειτουργεί επαρκώς το site.
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.