www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Παραδοσιακή πουτίγκα βραστή


Υλικά

  • 250 γραμμάρια σταφίδες μαύρες
  • 250 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
  • 250 γραμμάρια δαμάσκηνα ξερά
  • 250 γραμμάρια ξηρά φρούτα
  • (ανάμικτα βερύκοκα, ανανά, πορτοκάλι κλπ )
  • 1 λεμόνι
  • 250 γραμμάρια μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
  • 250 γραμμάρια βούτυρο (μαργαρίνη ή φρέσκο, προσοχή όχι γάλακτος ούτε φυτίνη)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι ginger φρέσκο τριμμένο
  • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1/4 του λίτρου γάλα περίπου
  • 2 κουταλάκια κοφτά μπαίκιν
  • 250 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη



Προετοιμασία

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τα μπαχαρικά και την μπαίκιν σε σχετικά μεγάλο μπολ (προσέχουμε να χωράει το μπολ στο ψυγείο μας)
Λιώνουμε το βούτυρο, το προσθέτουμε στο μίγμα και ζυμώνουμε με τα χέρια ελαφρά να ενσωματωθεί το βούτυρο στο αλεύρι.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το φρέσκο λεμόνι)
Τρίβουμε το λεμόνι στον τρίφτη για πάρουμε το ξύσμα και το στύβουμε για το χυμό και προσθέτουμε χυμό και ξύσμα στο μίγμα μας. Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν τα υλικά με το χέρι ή με το μίξερ. (Το μίγμα να είναι σχετικά σφιχτό. Μπορεί να χρειασθεί λίγο περισσότερο γάλα.). Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την επομένη μέρα να τραβήξει.

Ετοιμασία

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα!
Υπάρχουν δύο τρόποι βρασίματος ο "μοντέρνος" και ο παραδοσιακός. Μοντέρνος: Θα χρειαστείτε κατσαρόλα ή χύτρα, ένα βαθύ πυρέξ ή φόρμα κέικ που να χωράει στη χύτρα, αλουμινόχαρτο και ένα ταψάκι ή το καλαθάκι της χύτρας.
Βουτυρώνουμε το πυρέξ, ρίχνουμε μέσα το μίγμα, σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε το καλαθάκι της χύτρας ή το ταψάκι μέσα στη χύτρα ανάποδα και βάζουμε επάνω το πυρέξ. (Ολη η υπόθεση είναι να μην ακουμπά το πυρέξ στον πάτο της χύτρας ταχύτητας).
Προσθέτουμε νερό (να φτάνει μέχρι τη μέση του ύψους του πυρέξ), κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για μιάμιση ώρα.
Βγάζουμε το πυρέξ και βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο γλυκό. (Το μαχαίρι πιθανόν θα βγει υγρό αλλά δεν πρέπει να έχει ζυμάρι επάνω.)
Η πουτίγκα σαν υφή είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ, χαλβά και ζελέ (τώρα μάλιστα ελπίζω να σας διαφώτισα).
Η πουτίγκα γίνεται πιο νόστιμη άμα "ωριμάσει" γι αυτό άμα έχετε υπομονή αφήστε τη για τουλάχιστο μια βδομάδα στο ψυγείο μέσα στο πυρέξ σκεπασμένη. Απλώς για να τη φάτε θα πρέπει να τη βγάλετε αρκετή ώρα νωρίτερα για να ζεσταθεί ή να τη ζεστάνετε στο φούρνο κανονικό ή μικροκυμάτων.

Παραδοσιακός: (εάν μέχρι τώρα κρίνετε ότι δεν μαζοχιστήκατε αρκετά δοκιμάστε αυτό!!):
Αφού ετοιμάσουμε το μίγμα του γλυκού στρώνουμε στο τραπέζι μια καθαρή άσπρη πετσέτα την οποία βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε.
Αδειάζουμε μέσα το μίγμα και μετά δένουμε καλά τις άκρες της πετσέτας ώστε να μην χύνετε το μίγμα από πουθενά στην ανάγκη χρησιμοποιούμε σπάγκο.
Βάζουμε στη χύτρα το καλαθάκι ή το ταψάκι ανάποδα και προσθέτουμε νερό να φτάνει στα δύο τρίτα του ύψους της πετσετένιας "μπάλας".
Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για μιάμιση ώρα.
Βγάζουμε προσεκτικά από τη χύτρα την πετσέτα με την πουτίγκα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Αναφέρομαι σε χύτρα ταχύτητας γιατί εάν βράσουμε την πουτίγκα σε κατσαρόλα θα χρειασθεί ο τριπλάσιος χρόνος βρασίματος. Τώρα όσον αφορά το χρόνο βρασίματος και στους δύο τρόπους μπορεί να χρειασθεί περισσότερο από μιάμιση ώρα.

Εν ολίγοις είναι λίγο βάσανο η όλη υπόθεση αλλά όταν του πάρεις το κολάι αξίζει τον κόπο . Η γεύση είναι ασύγκριτη. Η πουτίγκα τρώγεται ζεστή με σως ανγκλέζ ή όπως τη προτιμώ εγώ με μαρμελάδα βατόμουρο που τη διαλύω με λίγο κονιάκ. Στην Βρετανία τη φτιάχνουνε με λίπος βοδινό αντί για βούτυρο. Εάν έχετε χασάπη να σας δώσει καθαρό βοδινό λίπος, τι να σας πω δοκιμάστε.

Η συνταγή είναι πολύ παλιά.
Η δόση είναι αρκετά μεγάλη εάν θέλετε μπορείτε να περιορίσετε όλα τα υλικά στο μισό.

Τη συνταγή συνιστά: η ιωάννα

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (3)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.