www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Καλιτσούνια ανεβατά


Υλικά

  • Ζύμη:
    • Ενα κύβο μαγιάς σαν μεγάλο λουκούμι
    • 1 φλυτζάνα χλιαρό νερό
    • 2-3 κουταλιές αλεύρι
    • 1 φλυτζάνα λάδι
    • 1-1,5 φλυτζάνα ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε)
    • 1 γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
    • 4-5 αυγά
    • 1 φλυτζάνα γάλα
    • Ξύσμα λεμονιού
    • Μαστίχα
    • Μαχλέπι
    • Λίγο αλάτι
    • Αλεύρι για τσουρέκι όσο σηκώσει για ζύμη μαλακή (υφή ζύμης τσουρεκιού)
    • Εναλλακτικά: ζύμη από τα τσουρέκια που συνηθίζετε να φτιάχνετε.
  • Γέμιση:
    • 1 μυζήθρα μετρίου μεγέθους (περίπου 1,5 κιλό)
    • 1 φλυτζάνα ζάχαρη
    • 1 αυγό
    • Λίγη μαστίχα
    • Ξύσμα λεμονιού
    • Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)



Ετοιμασία

  1. Ανακατεύουμε την μαγιά, 2-3 κουταλιές αλεύρι και 1 φλυτζάνα χλιαρό νερό και αφήνουμε να αφρίσουν (περίπου 20 λεπτά).
  2. Χτυπάμε αρκετή ώρα στο μίξερ το λάδι, το γιαούρτι, τα αυγά και την ζάχαρη, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι, το μίγμα της μαγιάς και το αλεύρι.
  3. Αφήνουμε την ζύμη να ανεβεί.
  4. Γέμιση: Περνάμε την μυζήθρα από την μηχανή του πουρέ ή την πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να γίνει σχεδόν σαν κρέμα και ρίχνουμε την ζάχαρη, τον δυόσμο, την μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και το αυγό.
  5. Οταν η ζύμη μας έχει περίπου διπλασιάσει τον όγκο της την πατάμε να ξεφουσκώσει και ανοίγουμε φύλλο όχι πολύ λεπτό.
  6. Κόβουμε κυκλικά κομμάτια μεγέθους πιάτου φρούτου και βάζουμε σε καθένα αρκετή ποσότητα μυζήθρας, αφήνοντας όμως περιθώρια στις άκρες.
  7. Σκεπάζουμε με τα περιθώρια τελείως την μυζήθρα διπλώνοντας τα αντικριστά ώστε να δημιουργηθούν παραλληλόγραμμα ή τετράγωνα. Στις γωνίες πατάμε με το πίσω μέρος ενός στυλό τύπου Big (!!!! Βρε παιδιά έτσι το βρήκα έτσι σας το λέω, μάλιστα βγάζουμε και την τάπα του να γίνεται ένα μικρό κυκλάκι πάνω στη γωνία - εγώ χρησιμοποιώ το εργαλείο που βγάζουμε τα κουκούτσια από τα φιρίκια όταν φτιάχνουμε γλυκό κουταλιού) ώστε να σιγουρέψουμε ότι έχουν κολλήσει.
  8. Αφήνουμε να ανεβούν στα ταψιά που θα τα ψήσουμε για να μην χαλάσει το σχήμα τους με την μεταφορά, και αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο με λίγο νεράκι.
  9. Πασπαλίζουμε με αποφλοιωμένο σουσάμι ή με αμυγδαλάκι φιλέ και ψήνουμε στους 180 C ως ότου χρυσίσει η επιφάνεια τους (εγώ τα βάζω στην πρώτη θέση της σχάρας του φούρνου ξεκινώντας από τη βάση του).
  10. Οταν θέλουμε να τα σερβίρουμε τα κόβουμε συνήθως σε 4 κομμάτια.
Επειδή τα ανεβατά καλιτσούνια είναι δύσκολο να έχουν ωραίο σχήμα (ανοίγει η ζύμη όταν ανεβούν και χαλάει η εμφάνισή τους) αν δεν έχει μεγάλη εμπειρία η νοικοκυρά ένας εύκολος τρόπος είναι να κόψουμε το φύλλο σε μέγεθος πιάτου του καφέ και να τα κάνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου φροντίζοντας πάλι να κολλήσουν οι άκρες του φύλλου μεταξύ τους. Είναι πάντως ιδιαίτερα νόστιμα.

Τη συνταγή συνιστά: η Βαγγελιώ

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (2)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.