www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Decadence noire


Υλικά

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κουταλάκι baking powder
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 350 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 1 1/2 κούπα βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1 κούπα πολύ δυνατό καφέ φίλτρου
  • 1 1/3 κούπας μαύρο ρούμι
  • 2 ¼ κούπας ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • Βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας
  • Κακάο για να πασπαλίσετε τη φόρμα.



Ετοιμασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
  2. Βουτυρώνουμε μια φόρμα που να χωράει 12 κούπες περιεχόμενο(3 λίτρα).
  3. Βουτυρώνουμε πολύ προσεκτικά ιδιαίτερα αν η φόρμα έχει πολλά σκαλίσματα.
  4. Κοσκινίζουμε τη σκόνη του κακάο σε όλη την επιφάνεια της φόρμας. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα και τινάζουμε όσο κακάο δεν έχει κολλήσει στο βούτυρο.
  5. Σ' ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
  6. Σε μεγάλο μεταλλικό μπολ, λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά σε μπαιν μαρί τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο, ανακατεύοντας ώσπου να λιώσει τελείως και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  7. Κατεβάζουμε τη σοκολάτα από τη φωτιά και της προσθέτουμε ανακατεύοντας το ρούμι, τον καφέ και τη ζάχαρη. (Σημείωση υπερβολικής Τίνας: Επειδή ο καφές φίλτρου δεν μου φαίνεται να έχει αρκετά έντονο άρωμα ώστε να τον διακρίνεις μέσα από τόσο ρούμι και τόση σοκολάτα, εμπουμπούνισα δύο sticks στιγμιαίου εσπρέσσο, μέσα στον καφέ φίλτρου. Κατά τη γνώμη μου, καλά έπραξα.)
  8. Με ηλεκτρικό μίξερ χτυπάμε το μείγμα της σοκολάτας, προσθέτοντας λίγο-λίγο το αλεύρι και μετά τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά και τέλος τη βανίλια ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί πλήρως.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και την τοποθετούμε στη μέση του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και πενήντα λεπτά. Μετά την μιάμιση ώρα, ελέγχουμε με ένα σουβλάκι αν το κέικ έχει ψηθεί. Το σουβλάκι πρέπει να βγαίνει με μικρά ψιχουλάκια κολλημένα επάνω του (ούτε τελείως καθαρό ούτε με ζύμη κολλημένη). Ανάλογα με το φούρνο, ίσως πάρει αρκετά λιγότερη ή αρκετά περισσότερη ώρα να ψηθεί σωστά. Λάβετε υπόψη σας ότι το μείγμα είναι πάρα πολύ υδαρές (μην τρομάξετε), η φόρμα πολύ μεγάλη και η θερμοκρασία σχετικά χαμηλούτσικη.
  10. Οταν βγάλετε το κέικ από το φούρνο, αφήστε τη φόρμα να κρυώσει ακουμπισμένη σε μία σχάρα τελείως. (Εγώ το έφτιαξα βράδυ και το άφησα να κρυώσει όλη τη νύχτα)
  11. Οταν είναι τελείως μα τελείως κρύο, αναποδογυρίστε το στη σχάρα για να το στολίσετε.
Πως θα το στολίσετε? Ελα μου ντε! Το κέικ, λόγω του ότι η φόρμα πασπαλίζεται με κακάο αντί αλεύρου για να αποφευχθεί η κόλλησις επί των τοιχωμάτων, έχει ένα κατάμαυρο χρώμα. Ταιριάζει να το πασπαλίσει κανείς με άχνη. Εγώ πάντως, επειδή θέλω να πηγαίνω την υπερβολή στα όριά της έφτιαξα ένα γλάσσο από κλασσική ganache (μισή κρέμα - μισή σοκολάτα) όχι την πολύ πυκνή που γεμίζουμε τις τάρτες και το περίχυσα όσο η ganache ήταν ακόμα ζεστή και αρκετά ρευστή. Ετσι κύλησε και προς τα πλαϊνά του κέικ ώστε κρυώνοντας να το προστατεύσει από το να ξεραθεί. Αν δεν θέλετε να βάλετε γλάσσο, κλείστε το σε κουτί που να κλείνει αεροστεγώς ως τη στιγμή που θα το σερβίρετε και, σε κάθε περίπτωση, φυλάξτε το στο ψυγείο. Βγάλτε το από το ψυγείο 1 ώρα πριν το κόψετε.

Αφιερωμένο στη φίλη μου τη Λία, που μου κρατάει τα μπόσικα όταν το άγχος χτυπάει κόκκινο, όταν τα χάνω (κι ας λέει ο φίλος μου Ομηρος, "δεν τα χάνεις γλυκειά μου, απλώς δεν τα είχες βρει ποτέ") και που κάνει τις μικρές αμαρτίες να φαίνονται ό,τι καλύτερο κάνουμε για τον εαυτό μας!

Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: απορίες
    Από: Κάλλη  22 / 8 / 2004
    Ερωτήσεις:
    1) αν βάλω δυνατό στιγμιαίο νές με άρωμα βανίλια που έχω θα πραξω
    καλώς ή κακώς;
    2) αν βάλω κομματάκια σοκολάτας μέσα στο τελικό μείγμα θα λιώσει
    καλά ή θα καεί με τόση ώρα ψήσιμο;
    3) είναι γλυκό ή κέικ; στεγνό ή ζουμερό; σερβίρεται ζεστό ή όχι;
    4) το σουβλάκι πρέπει να είναι χοιρινό ή κοτοπουλίσιο;
    (βορειοελλαδίτικο αστείο ήταν αυτό)
    5) ταιριάζει λέτε μπράντυ αντί για ρούμι και τίποτα χουρμάδες
    μέσα ή θα το καταστρέψω;

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: απορίες
      Από: Τίνα Σταύρου  23 / 8 / 2004
      1) Κανένα πρόβλημα. Αυτοσχεδίασε.
      2) Θα λιώσει μάλλον αλλά βλέπε και πιο κάτω 5. Ετσι κι αλλώς 
      μου φαίνεται περιττή προσθήκη γιατί το γλυκό αυτό ανήκει στην 
      κατηγορία των "death by chocolate".
      3) Είναι γλυκό, πολύ ζουμερό και fudgy. Πρέπει να κρυώσει 
      εντελώς για να μη διαλυθεί βγαίνοντας από τη φόρμα. Μετά, 
      μπορείς να το ζεστάνεις σε bain marie στο φούρνο, ή στα 
      μικροκύματα. Σε θερμοκρασία δωματίου, είναι ιδανικό, αλλά 
      τρώγεται και παγωμένο. Λόγω αυξημένης υγρασίας, διατηρείται στο 
      ψυγείο σε αεροστεγές κουτί.
      4) Αν σου πω πρόβειο, θα γελάσεις?
      5) Το μείγμα είναι πολύ υδαρές όταν το ρίχνεις στη φόρμα. Αλλά, 
      πολύ πολύ υδαρές. Νομίζω λοιπόν ότι οι ξηροί καρποί θα πάνε 
      στον πάτω της φόρμας. Ισως το ίδιο συμβεί και στα κομματάκια 
      σοκολάτας.
      Καλή επιτυχία.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: απορίες
        Από: Κάλλη  23 / 8 / 2004
        Ευχαριστώ πολύ πολύ! Η αλήθεια είναι ότι έχω σοκολατο-δίλλημμα
        (decadence ή μαύρη αλκοολική;)αλλά έχω 2 βδομάδες για να
        αποφασίσω. Ψάχνω την ultimate σοκολατοεμπειρία να τη χαρίσω ως
        δώρο γενεθλίων!

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: απορίες
          Από: Maria_P  2 / 9 / 2004
          Εγώ λέω, για να είναι εντελώς αντικειμεμνική η απόφαση, να τις φτιάξεις και τις δύο και να δοκιμάζετε μία κουταλίτσα από τη μία, μία από την άλλη μέχρι να καταλήξετε ποια θα ξαναφτιάξεις για το δώρο... Κρίμα να μην είμαι εκεί να βοηθήσω... μιαμ μιαμ...
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: απορίες
          Από: Άννα  3 / 9 / 2004
          Την αλκοολική για δώρο, ειδικά αν έχεις να τη μεταφέρεις σε μαγάλη απόσταση! Μπορείς να την φτιάξεις απο το προπροηγούμενο βράδυ, δεν θα εχεις πρόβλημα στέγνωσε - δεν στέγνωσε και είναι και πιο "τουρτοειδής" στο σχήμα. Άποψή μου, έτσι?
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Θερμοκρασία;
    Από: Σοφία Κ.  14 / 9 / 2004
    Δηλαδή σε πόση θερμοκρασία πρέπει να ψηθεί;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: DECADENCE NOIR
    Από: Χρυσαυγη  2 / 3 / 2006
    Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο !! 
    
    Φτιάξ΄ τε το άμεσα! 
    Μόνο μην παρασυρθείτε και το κόψετε νωρίς, όπως εγώ. 
    Πρέπει να έχει κρυώσει απόλυτα. 
    Συνηστώ να το δοκιμάσετε την επόμενη μέρα και αν είναι δυνατόν 
    αφού το έχετε βάλει στο ψυγείο. 
    
    Έχω την αίσθηση ότι όσο μένει, τόσο καλύτερο γίνεται! 

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: super decadence
    Από: KATE_HUNGRY  16 / 1 / 2007
    Bravo Tina einai SUPER.... KAI KATI PARAPANO....
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Syntagi
    Από: Costas  25 / 10 / 2007
    geia sas,
    
    mipos gnorizei kapoios na mou pei se ti forma anferetai i 
    syntagi gia na psisoume to glyko mesa? Einai mipos mia kanoniki 
    forma gai cake? H ena tapsi? fainetai megali i posotita. ti 
    skeuos tha horouse 3 litra? an mporeite na me voithisete tha sas 
    imoun eygnomon! thelo na to ftiaxo gia xehoristi periptosi!
    
    C.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: DECADENCE NOIR
    Από: costas  25 / 10 / 2007
    geia sas,
    
    mipos gnorizei kapoios na mou pei se ti forma anferetai i 
    syntagi gia na psisoume to glyko mesa? Einai mipos mia kanoniki 
    forma gai cake? H ena tapsi? fainetai megali i posotita. ti 
    skeuos tha horouse 3 litra? an mporeite na me voithisete tha sas 
    imoun eygnomon! thelo na to ftiaxo gia xehoristi periptosi!
    
    C.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: DECADENCE NOIR
      Από: arhontia  28 / 10 / 2007
      Καλημέρα! Είχα πολύ καιρό να "περάσω" και μόλις σήμερα είδα την
      ερώτηση.
       H κλασική φόρμα του κέικ που έχω, με το άνοιγμα στη μέση, και με
      διάμετρο 28 cm χωράει 3 lt. Δοκίμασα τη χωρητικότητά της,
      γεμίζοντάς την με 3 lt νερό.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.