www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Χριστουγεννιάτικα σκαλτσούνια


Υλικά

  • 1 1/2 κούπα αλεύρι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κούπα φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο (με το μαχαιράκι εάν είναι δυνατόν, για να μην χαθεί τελείως μέσα στο μείγμα)
  • 1/2 κούπα κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • 1/2 κούπα καρύδι τριμμένο
  • 1/2 κούπα μέλι (θυμαρίσιο κατά προτίμηση)
  • Εξτρα:
    • τον κρόκο ενός αυγού και λίγο γάλα για το γυάλισμα και την περιποίηση των
    • σκαλτσουνιών μας στο τέλος καθώς και 2-3 κουταλάκια (γεμάτα) από το ψιλοκομμένο
    • φιστίκι.



Ετοιμασία

  1. Κτυπάμε στο μίξερ, τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να μας δώσουν το χρυσαφί-άσπρο χρώμα τους (για 10 λεπτά περίπου) και στη συνέχεια ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το λάδι ανακατεύοντας πάντα, μέχρι να γίνει η ζύμη σφικτή.
  2. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά με μισή ώρα. Και στον χρόνο αναμονής (αξιοποιούμε πάντα το χρόνο βρε παιδιά μου, γιατί είναι πολύτιμος και δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένος) ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα ή ταπεράκι, ότι μας διευκολύνει γενικώς: τα ψιλοκομμένα φιστίκια (κρατούμε 2-3 κουταλάκια για το τελικό γαρνίρισμα), το κουκουνάρι που το έχουμε ελαφρώς καβουρντίσει σε ελάχιστο (2-3 κουταλάκια του γλυκού) λαδάκι σε ένα κατσαρολάκι ή απευθείας στο γκριλ του φούρνου, το τριμμένο καρύδι και το μέλι.
  3. Αφού ολοκληρώσουμε την επεξεργασία των ξηρών καρπών, ήρθε και πάλι η ώρα της ζύμης.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αρκετά λεπτό φύλο, το κόβουμε με κουπ πατ ή ποτήρι στρογγυλό και τους κύκλους που προκύπτουν τους γεμίζουμε με μια κουταλιά από το μείγμα ξηρών καρπών και μελιού.
  5. Διπλώνουμε τώρα τους κύκλους, σε σχήμα μισοφέγγαρο και αλείφουμε γύρω-γύρω στην ένωση με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα καθώς και τη επιφάνεια για να ροδίσουν (συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, ανοίγοντας φύλλα και γεμίζοντας τα μέχρι να τελειώσει το μείγμα και η ζύμη σας).
  6. Σ΄ένα ταψί, το οποίο έχουμε λαδώσει και στρώσει με λαδόχαρτο, βάζουμε τα σκαλτσούνια.
  7. Τα πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης (από αυτό που κρατήσαμε στην άκρη) και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (στους 170-180 βαθμούς) για 25-30 λεπτά της ώρας.
Σερβίρονται ζεστά (γιατί θα σας ξεσηκώσουν με την μυρωδιά τους) και κρύα, πασπαλισμένα και με ζάχαρη άχνη.

Τη συνταγή συνιστά: η Πηνελόπη

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (2)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.