www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Πολίτικη Βασιλόπιτα


Υλικά

  • 50 γρ. νωπή μαγιά ή δυο κουταλιές (σούπας) ξερή
  • 1/2 κιλού αλεύρι δυνατό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι αλεσμένο
  • 1/3 κούπας γάλα εβαπορέ ζεστό
  • 1/3 κούπας βούτυρο αγελαδινό λιωμένο ζεστό
  • 1 κρόκος (ακόμη, σύνολο τρεις)
  • Φλούδες αμυγδάλου για το στόλισμα
  • Για το γλάσο:
    • 20 γρ. χυμός λεμονιού
    • 450 γρ. άχνη ζάχαρη
    • 150 γρ. γλυκόζη



Προετοιμασία

Την προηγούμενη της Πρωτοχρονιάς κατά το βραδάκι αλέθουμε στο multi τη ζάχαρη με τη μαστίχα (κρατάμε λίγη). Σε 3 κουταλιές αλεύρι ανακατεύουμε τη μαγιά και λίγη από τη ζάχαρη μας, προσθέτουμε 3/4 φλιτζανιού ζεστό νερό (να το αντέχει το χέρι) και το αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσει. Σε λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μαχλέπι και το μπέικιν.
Κάνουμε μια λακουβιτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς, της ζάχαρης και όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι το ζεστό εβαπορέ γάλα καθώς και λίγο από το βούτυρο. Ζυμώνουμε πολύ καλά. Αν το μίγμα γίνει αραιό προσθέτουμε αλεύρι, αν γίνει σφιχτό προσθέτουμε γάλα. Στο τέλος του ζυμώματος ρίχνουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε απαλά τη ζύμη αρκετές φορές. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με κάτι και την βάζουμε σε ζεστό μέρος (σκεπασμένη με κουβέρτες ας πούμε) όλη τη νύχτα.

Ετοιμασία

  1. Το πρωί ξαναζυμώνουμε πολύ ελαφρά, προσθέτουμε το νόμισμα και μεταφέρουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι.
  2. Αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 για περίπου μια ώρα.
  3. Επειδή διαφέρουν οι φούρνοι στο ψήσιμο αρχίζουμε να το παρατηρούμε από τα 40 λεπτά, αν αρχίσει να σκουραίνει πολύ ανοίγουμε τον φούρνο (μετά τα 45') και ακουμπάμε πάνω στην επιφάνεια ένα αλουμινόχαρτο, χωρίς να κουνήσουμε το ταψί. Αν δεν μας αρέσει το αμύγδαλο μπορούμε απλώς να το αλείψουμε με τον κρόκο και αφού κρυώσει η πίτα να την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη ή να φτιάξουμε γλάσο και να ζωγραφίσουμε την χρονολογία. Η μπορούμε να αλείψουμε όλη την επιφάνεια με γλάσο και να φτιάξουμε την χρονολογία με πολύχρωμα κουφετάκια...

Τη συνταγή συνιστά: η Βούλα

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Πολίτικη βασιλόπιτα
    Από: pikramygdalo  14 / 12 / 2006
    Η πολίτικη βασιλόπιτα σου μοίαζει πολύ με μία που φτιάχνω και εγώ.Φέτος λέω να δοκιμάσω την δική σου.Ελπίζω να μου πετύχει.Σ΄ευχαριστούμε πολύ.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: shiny  28 / 12 / 2006
    Σε τι διάστασεως ταψί αναλογούν οι δοσολογίες? Θέλω να την κάνω σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί που έχω (το φάρδος του είναι σχεδόν όσο το φάρδος του φούρνου εσωτερικά), θα πετύχει ή θα γίνει πολύ πατηκωμένη? Αν αυξήσω τις δοσολογίες θα έχω επιτυχία ή το καλύτερο είναι να αγοράσω ένα μικρότερο ταψί? Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλή χρονιά εύχομαι με υγεία και καλόμαγειρέματα!!!!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: elie  28 / 12 / 2006
      Χωρίς να έχω δοκιμάσει τη συγκεκριμένη συνταγή, από την ποσότητα του αλευριού συμπεραίνω ότι το ταψί σου είναι εξαιρετικά μεγάλο για μία δόση. Αν παραγματικά χρειάζεσαι μια τόσο μεγάλη βασιλόπιτα (όση το ταψί σου) διπλασίασε τη δόση, αυτές οι συνταγές συνήθως διπλασιάζονται χωρίς πρόβλημα. Αν πάλι κάνεις μονή δόση νομίζω ότι ένα 25άρι, σχετικά βαθύ, ταψί είναι ό,τι πρέπει. Καλή επιτυχία.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
        Από: shiny  28 / 12 / 2006
        Ευχαριστώ πολύ πολύ για την απάντηση!!!! Καλή χρονιά να έχεις!!!
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πολίτικη βασιλόπιτα
    Από: Γιούλη  28 / 12 / 2006
    Σχετικά με τ` αυγά. Τελικά πόσα αυγά βάζουμε στη βασιλόπιτα? Μπερδεύτηκα λίγο. Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πολίτικη βασιλόπιτα
      Από: shiny  28 / 12 / 2006
      Δύο για το ζήμωμα και το τρίτο το χρησιμοποιείς για να τα αλήψεις πριν το φούρνισμα.... Εμένα ποιός θα με βοηθήσει???? Εθεσα πριν ένα ερώτημα.... σνιφ σνιφ σνιφ
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Πολίτικη βασιλόπιτα
        Από: Λία Π.  1 / 1 / 2007
        Πήγαινε στην παρακάτω σελίδα και ίσως σου λυθούν οι απορίες από 
        τη Βέφα, γιατί δική της είναι η συνταγή.
        http://www.vefashouse.gr/vefashouse/cur_recipe.asp?rdept%
        5Fid=2&recipe%5Fid=656&flag=1&flag%5Ffind=1

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: βασιλοπιτα
    Από: κατερινα  2 / 1 / 2007
    Πολυ ευκολη συνταγη και πολυ νοστιμη. Το να ετοιμασεις απο βραδυς το ζυμαρι και να την φουρνισεις το επομενο πρωι ειναι το καλυτερο γιατι δεν σε κλεινει την παραμονη πρωτοχρονιας στο σπιτι να ζυμωνεις ολη μερα.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Και του χρόνου...
    Από: elie  2 / 1 / 2007
    ...να είμαστε καλά να την ξαναφτιάξουμε. Ωραία συνταγή, αν και μου πήρε πολύ παραπάνω αλεύρι από αυτό που αναφέρεται, ίσως αυτό που έβαλα να μην ήταν αρκετά δυνατό (χρησιμοποίησα "για όλες τις χρήσεις") και τελικά την έβαλα σε 32άρι ταψί. Τα φουσκώματα έγιναν πολύ γρήγορα χωρίς καθόλου τυλίγματα και έξτρα ζεστασιές, ήμουν τυχερή φέτος (στο φούσκωμα αλλά όχι στο φλουρί!).
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Tέλεια!!!!
    Από: shiny  5 / 1 / 2007
    Eγινε απλά καταπληκτική!!!! Την έφτιαξα τελικά σε μεγάλο ταψί, έκανα τις ποσότητες 1μιση φορά παραπάνω απ`οτι λέει η συνταγή. Την λεκάνη με το ζυμάρι την έβαλα πάνω σε καλοριφέρ και ήρθε και τριπλασιάστηκε το ζυμάρι μέσα σε 1μιση ώρα, μιλάμε παιδιά ξεχίλισε από την λεκάνη. Ψήθηκε υπέροχα, μοσχοβόλησε όλο το σπίτι, ήταν η μεγαλύτερη και η πιό φουσκωμένη βασιλόπιτα που είδα και έφαγα ποτέ μου!!! Περιτό να πω πως μέσα σε 3 ημέρες είχε εξαφανιστεί από παιδιά και μεγάλους ήτε σαν πρωινό με γαλατάκι ήτε σαν απογευματινό κολατσό!!! Και το καταπληκτικότερο ήταν πως ήταν πανεύκολη!!! Αντε και του χρόνου, να είμαστε καλά με υγεία. Καλή χρονιά σε όλους!!!!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Απογοήτευση!!
    Από: LunaLoca  31 / 12 / 2007
    Εγώ πάλι πιό αποτυχημένο πράγμα δεν έκανα ποτέ μου.. Δεν φούσκωσε καθόλου παρόλο που την άφησα σκεπασμένη με κουβέρτα δίπλα στο καλοριφέρ.. Μοσχομύρισε το σπίτι βέβαια αλλά η υφή της είναι μπισκότου.. Για τσουρεκωτή βασιλόπιτα το πήγαινα τριφτή μου βγήκε. Τι να φταίει άραγες??
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.