www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Ρυζόγαλο


Υλικά

  • Για την κρέμα:
    • 75 γρ. ρύζι γλασέ
    • 2 1/2 κούπες γάλα
    • 35 γρ. ζάχαρη
    • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • Για γαρνίρισμα:
    • Μαρμελάδα βύσσινο ή σιρόπι από βύσσινο γλυκό ή κανέλα



Ετοιμασία

Κρέμα:
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το ρύζι.
  2. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ρύζι, το γάλα και την ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 1/2 ώρα περίπου ανακατεύοντας συχνά και προσέχοντας να μην φουσκώσει το γάλα.
  3. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Γαρνιτούρα: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 2 κουταλιές νερό και την μαρμελάδα και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
Το σιρόπι από το γλυκό βύσσινο το χρησιμοποιούμε όπως είναι.

Ομολογουμένως όμως η πιό συνηθισμένη γαρνιτούρα για το ρυζόγαλο είναι ένα απλό πασπάλισμα με κανέλα.

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: μετρήσεις σε όγκο και όχι σε βάρος
    Από: Κάλλη  26 / 5 / 2005
    Μήπως μπορεί κάποιος να γράψει τις αναλογίες όχι σε γραμμάρια
    αλλά σε κούπες; Ευχαριστώ πολύ

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: μετρήσεις σε όγκο και όχι σε βάρος
      Από: Χρυσαυγή  26 / 5 / 2005
      Κάλλη έχω εγώ πολύ ωραία συνταγή για ρυζόγαλο της πεθεράς μου 
      από Θεσσαλονίκη. 
      
      Θέλεις μήπως να σου την γράψω αύριο?

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: μετρήσεις σε όγκο και όχι σε βάρος
        Από: Χρυσαυγή  26 / 5 / 2005
        A! Επίσης έχω τους ενοιασμούς μου για τη συγκεκριμένη 
        καταχωρημένη συνταγή γιατί δεν έχει κανένα υλικό που θα πήξει το 
        ρυζόγαλο πχ. αλευράκι ή άνθος αραβοσίτου ή κορν φλάουρ. Πώς θα 
        πήξει???? 
        Τέλος έχει κρέμα γάλακτος που ειλικρινά την θεωρώ πολύ περιττή. 
        
        Κάλλη περίμενε να σου δώσω και την δικιά μου συταγή και 
        αποφασίζεις.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: μετρήσεις σε όγκο και όχι σε βάρος
        Από: Χρυσαυγή  26 / 5 / 2005
        "Ενδιασμούς" ήθελα να γράψω.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: μετρήσεις σε όγκο και όχι σε βάρος
      Από: Juanita La Quejica  26 / 5 / 2005
      Θα σπάσω κούπες, γι αυτό που μου`πες!
      
      Τί μανία και αυτή με τις κούπες βρε Καλλοποπάκι! 
      
      Έτσι μου έλεγες και εμένα και με κουποπαρέσυρες και τελικά 
      έβαλα άλλα αντί άλλων στην μπομπότα, αφού οι κούπες μου εμένα 
      είναι ... κουπάρες!

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: μετρήσεις σε όγκο και όχι σε βάρος
        Από: Κάλλη  26 / 5 / 2005
        Δεν έχω ωρε πουλί μου ζυγαριά, τι να κάνω; Και φταίω εγώ που τα
        φλιτζάνια τα λέμε εντώ στο Ανγκλεταίρ κούπες και μπερδεύουμε μετά
        τα μπομποτο-μπούτια μας; [έλα που δε σου άρεσε η τεράστια μπομπότα]
        
        Χρυσαυγή, ναι, αν δε σου κάνει κόπο, μπορείς να μου δώσεις τη
        συνταγούλα σου; Το ρυζόγαλο πήζει όταν δεν ξεπλένεις καλά το
        ρύζι, γιατί η (αντίστοιχη της γλουτένης που το όνομά της δε
        θυμάμαι τώρα) κολλώδης ουσία του ρυζιού είναι αυτή που το κάνει
        συμπαγές. Τώρα το πόσο θέλει ξέπλυμα το συσκευασμένο γλασέ ρύζι
        είναι κάτι που το είχα πάντα απορία. Για την κρέμα γάλακτος συμφωνώ.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: άλλο ρυζόγαλο
    Από: Λίλιαν Κ.  26 / 5 / 2005
    Μήπως κάποιος γνωρίζει πως γίνεται το πολίτικο ρυζόγαλο φούρνου, αυτό δηλαδή που ψήνετε σε "μπελμαρί" που λέει και η mother. Εχω κάνει σχόλιο και στο "ρυζόγαλο φούρνου με ξηρούς καρπούς", αλλά niente. Ευχαριστώ - Λίλιαν Κ.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: άλλο ρυζόγαλο
      Από: nervosa_anorexia  28 / 5 / 2005
      Τι θά`λεγες Λίλιαν για σοκολατένιο ρυζόγαλο φούρνου?? (μμμμ)
      
      ΥΛΙΚΑ
      600 ml γάλα
      100 γρ. κουβερτούρα 
      200 ml cream fresh
      150 γρ. ρύζι
      50-100γρ. ζάχαρη άχνη (ανάλογα με τα γούστα στο πόσο γλυκό το 
      θές)
       
      ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
      1). Αναμιγνύεις σε κατσαρολάκι (σε σιγανή φωτιά πάντα)το γάλα με 
      την cream fresh. Προσθέτεις τη ζάχαρη και το ρύζι και 
      ανακατεύεις τακτικά 
      
      2). Μόλις αρχίσει να βράζει το ρύζι, προσθέτεις τη μισή 
      κουβερτούρα, αφού τη σπάσεις σε μικρά κομματάκια, για να λιώσει 
      εύκολα.
      
      3). Αδειάζεις το σοκολατορυζόμιγμα σε καλά βουτυρωμένο, ρηχό 
      ταψάκι και ψήνεις για περίπου 30`(στο διάστημα αυτό το 
      ανακατεύουμε 1-2 φορές να μην πιάσει κρούστα).
      
      4).`Οταν βγάλεις το  ταψάκι απ`το φούρνο, ανακάτεψε πάλι το 
      ρυζόγαλο και ρίξε τα υπόλοιπα κομματάκια της μισής κουβερτούρας 
      που περίσσεψε. Για πιο γρήγορο λιώσιμο της κουβερτούρας, 
      σκεπάζουμε για λίγο το ταψί με αλουμινόχαρτο.
      
      5). Το σοκολατορυζόγαλο το σερβίρουμε σε μπωλάκια,είτε σκέτο 
      είτε με μπαλίτσες από σαντιγύ.
      
      
      
      
      
      

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: άλλο ρυζόγαλο
        Από: nervosa_anorexia  30 / 5 / 2005
        Λίλιαν καλή σου μέρα.
        Επανερχόμεθα σήμερα στα περί ρυζόγαλου, διότι, κατά σατανική 
        σύμπτωση, χθες στο "Μπουκιά και συχώριο" ο συμπαθέστατος κυρ-
        Ηλίας μετέδωσε συνταγή πολίτικου ρυζόγαλου στο φούρνο (και 
        μάλιστα φτιαγμένο σε εστιατόριο της Πόλης, απ΄ότι κατάλαβα).
        
        Τα υλικά δεν διαφοροποιούνται πολύ απ΄αυτά που ξέρουμε:
        1lt γάλα, 
        250gr ζάχαρη, 
        μόλις 50gr ρυζάκι (για να μη φάμε λαπά, όπως είπε ο Ηλίας) και 
        ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ βανίλια σε ξυλαράκι, το οποίο, αφού χαράξεις, βουτάς 
        στο γάλα για να πάρει τη μυρωδιά.
        
        Σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε κατά τα γνωστά και μόλις αρχίσει να 
        μαλακώνει το ρυζάκι, το μοιράζουμε σε μπωλάκια, τα οποία 
        τοποθετούμε εντός ταψιού στο οποίο υπάρχει -έως τη μέση περίπου- 
        νεράκι (σα να λέμε τούρκικη μπαιν-μαρί δηλαδή).
        
        Αφήνουμε 20` στο φούρνο και μετά απολαμβάνουμε!
        
        ΣΗΜΕΙΩΣΗ-ΑΠΟΡΙΑ: Το έδεσμα που ετοίμασε ο κυρ-Ηλίας, είχε στην 
        επιφάνεια μια καφετιά κρούστα. Δεν ξέρω αν ήταν κανέλα που 
        ψήθηκε μαζί με το ρυζόγαλο ή κάτι άλλο.,,

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: άλλο ρυζόγαλο
          Από: Juanita La Quejica  30 / 5 / 2005
          Δεν την είδα την εκπομπή και από γλυκά δεν σκαμπάζω και πολλά, 
          αλλά αυτό που ξέρω γενικά είναι ότι την κανέλα την προσθέτουμε 
          από πάνω στο τέλος, μετά το ψήσιμο.
          
          Άρα, μήπως ήταν απλά η κρούστα που είχε γίνει από το ψήσιμο στο 
          φούρνο; Σε συνδιασμό ίσως με κανέλα που έριξε εκ των υστέρων;

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: άλλο ρυζόγαλο
            Από: Λίλιαν Κ.  30 / 5 / 2005
            Σας ευχαριστώ πολύ. Την είδα και εγώ την εκμομπή αλλά δεν πρόλαβα να σημειώσω τις ποσότητες. Καλημέρα και καλή εβδομάδα - Λίλιαν Κ.
            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: άλλο ρυζόγαλο
          Από: Νένα  13 / 4 / 2006
          Αυτή η μπεν μαρί χρησιμοποιείται για να κάνει κανείς αυθεντική κρεμ καραμελέ και μάλιστα σε μεγάλη φόρμα. Επίσης για να κάνεις μους καραβίδας, πουναι πολύ λεπτή γεύση και πανόστιμη. Κανονικά πρέπει να βάλεις και χαρτί φούρνου κάτω απ τα φορμάκια, μέσα στο νερό. Κρατά (νομίζω) λεία την επιφάνεια την κάτω στα φορμάκια ώστε όταν τα αναποδογυρίζεις ναναι όμορφα.
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: άλλο ρυζόγαλο
    Από: ΜΑΤΑ  30 / 5 / 2005
    Έτυχε και εγώ να δω τον Μαμαλάκη χθες.Έψησε το ρυζόγαλο στους 180 βαθμούς για 20΄. Όσο αφορά την καφετιά κρούστα φαντάζομαι πως γι΄αυτό το έψησε για να πιάσει αυτή τη κρούστα αυτή. Άλλωστε το συγκεκριμένο ρυζόγαλο έχει περισότερη ζάχαρη από πολλές άλλες συνταγές που ξέρω (το είπε και στην εκπομπή ο ίδιος)και ίσως αυτό να έχει παίξει κάποιο ρόλο στο να πιάσει αυτή την πολυπόθητη κρούστα! ΑΑΑ ξέχασα....η συνταγή είχε και κορν φλάουρ (νεσεστέ αν το λέω και καλά) 3 κουταλίες διαλυμένες σε λίγο γάλα που είχε κρατήσει και το πρόσθεσε αφού είχε ετοιμάσει το μίγμα ρύζι+ζάχαρη+γάλα. Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι. Καλημέρα σε όλους.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: άλλο ρυζόγαλο
      Από: Juanita La Quejica  30 / 5 / 2005
      Κάποιος φίλος από το hungry μου είπε ότι ήταν και ο "δικός μας" 
      ο Παναγιώτης ο Κουκουβίτης.
      
      Τον είδες Μάτα; Θα μας πεις λεπτομέρειες; 
      
      Τί κρίμα, μέρα που βρήκα κι εγώ να μην δω την εκπομπή.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ξεχωριστό άρωμα
    Από: Κάλλη  30 / 5 / 2005
    Τελευταία φορά που έκανα ρυζόγαλο έβαλα και λίγο μαχλέπι και του
    ταίριαξε πάρα πολύ, δοκιμάστε το αν αγαπάτε αυτό το άρωμα.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ρυζόγαλο .
    Από: Χρυσαυγή  31 / 5 / 2005
    Κάλλη μου, άργησα αλλά δεν σε ξέχασα. 
    Σου δίνω το ρυζόγαλο της πεθεράς μου. 
    Εμάς μας αρέσει πολύ. 
    
    Υλικά: 
    1) 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ
    2) 3 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
    3) 1 λίτρο γάλα
    4) 7 1/2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
    5) κανέλα 
    
    Εκτέλεση:
    Σ΄ ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε ένα μεγάλο φλιτζάνι του καφέ, νερο 
    να βράσει. Όταν κοχλάζει προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε 
    μέχρινα απορροφήσει το νερό και να βράσει καλα. Ίσως χρειαστεί 
    να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμα.
    
    Κατά τη διάρκεια που βράζει το ρύζι βάζουμε σε ένα μπολ το κορν 
    φλάουρ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε όταν πέσει 
    το ζεστό γάλα στο μείγμα να μην σβολιάσει. 
    
    Όταν γίνει το ρύζι ρίχνουμε στο κατσαρολάκι το γάλα και 
    ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην κολλήσει. 
    Μόλις το γάλα αχνίσει, βγάζουμε λίγο και το ρίχνουμε στο μπολ με 
    το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να διαλυθούν. 
    Κατόπιν προσθέτουμε λίγο λίγο αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με 
    το γάλα και το ρύζι και περιμένουμε μέχρι να πήξει.
    
    Στην περίπτωση που δεν πήξει διαλύουμε άλλη μια κουταλιά κορν 
    φλάουρ με ελάχιστο νερό από τη βρύση (όχι με το γάλα γιατί θα 
    σβολιάσει) και το προσθέτουμε στο κατσαρολάκι μας. 
    
    Όταν είναι έτοιμο, σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα.
    Τρώγεται πολύ καλά σε θερμοκρασία δωματίου. 
    
    Καλή επιτυχία Κάλλη!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Ρυζόγαλο .
      Από: Κάλλη  31 / 5 / 2005
      Το έφτιαξα, αν και δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό και πείραξα λίγο
      τη συνταγή! Λοιπόν: 3 ποτήρια γάλα (ή ένα νερό-δύο γάλα), μισό
      ποτήρι ρύζι γλασέ (επειδή μου αρέσει λαπαδέ), η ζάχαρη (ναι 5-7
      κουταλιές είναι πολύ καλά), 3 σπόροι κακουλέ, 4-5 σπόροι μαχλέπι
      και 4-5 κρύσταλλοι μαστίχας κοπανισμένα όλα (προσοχή μην πέσουν
      φλουδάκια), βανίλια και τα σιγοέβρασα όλα μαζί, ανακατεύοντας
      πολύ συχνά, μέχρι να μαλακώσει πολύ το ρύζι. Μόλις ήταν έτοιμο το
      ρύζι, έριξα σιγά σιγά ανακατεύοντας διαρκώς και 3 κουταλιές κορν
      φλάουρ διαλυμένο σε πολύ λίγο κρύο νερό. Υ-πέ-ρο-χο!! Εκπληκτικά
      αρώματα σε ένα ρυζόγαλο με τις ιδανικές για μένα αναλογίες!
      Σ`ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή! 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: άλλο ρυζόγαλο
    Από: ΜΑΤΑ  31 / 5 / 2005
    Τον "δικό μας" δεν τον ξέρω...τι κρίμα....οπότε λεπτομέρειες δεν θα μπορέσω να σας δώσω...
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: xmmmm
    Από: kuklamino  18 / 3 / 2006
    h8ela na pros8esw...pws exw akousei apo thn befa oti prwta afhnoume to ryzi na brasei kala me to neraki... kai meta rixnoume th zaxaritsa...giati an to riksoume ap thn arxh...den 8a brasei pote to ryzaki mas....!!apo proswpikh empeiria pantws...mou exei tyxei na mhn brazei to ryzi otan to bazw me thn zaxarh ap thn arxh...kai na rixnw kai na rixnw nero kai tipota....!aytaaa!!eyxaristw gia to xrono sas!!(exw ftiaksei polles syntages ap to site...kai einai teleies...sas eyxaristw gia thn boh8eia...kai tis gnwseis pou mou prosferete...!!)
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: xmmmm
      Από: φρουφρου  23 / 3 / 2006
      Ολα ψεμματα και συκοφαντιες λεγω!!!!!!!
      εεεεεεεε....λεγω...βεβαιως βεβαιως. Μηπως μπερδευετε αγαπητη μου
      το ρυζογαλο με την φασολαδα?
      Σημερα για πρωτη φορα στην ζωη μου εκανα ρυζογαλο και βγηκε μπορω
      να πω παρα πολυ καλο. Αφου δηλαδης το φαγε η μικρη που σιχαινεται
      το ρυζι μαλλον θα τανε καλο ε?
      Εβαλα
      125 γρ ρυζι γλασσε
      500 γρ γαλα
      4 κ.σ. ζαχαρη
      Λιγη φυσικη Βανιλλια
       και μια πρεζα αλατι.
      
      Τα εβαλα ΟΛΑ μαζι να βρασουνε σε πολυ χαμηλη φωτια για περιπου
      μιση ωρα και ...αυτο ητανε!!! Αν και η πεθερα επεμενε οτι αυτη το
      κανει καλυτερο...εγω εκει!!! Και το ρυζι εβρασε, και κορν φλαουρ
      δεν χρειαστηκε και πεντανοστιμο ητανε. Το μισο το στολισα με
      κανελλα το αλλο μισο με σιροπι σοκολατας (την συνταγη για το
      σοροπι αλλη φορα)και την πεθερα με καντηλια!
      Το να το φαγε η χριστινα το αλλο η Κολωνα του σπιτιου μου για να
      καρδαμωσει γιατι απο την πολυ νηστεια σα να ερεψε λιγο ε και τα
      καντηλια...τα παμε....μην επαναλαμβανομαστε....
      Καληνυχτα σας.......
      

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ένα ρυζόγαλο κι από μένα
    Από: Κατερίνα Τ  4 / 4 / 2006
    Βρήκα μια συνταγή για ρυζόγαλο σε έναν τουριστικό οδηγό 
    μαγειρικής, τη δοκίμασα και ομολογώ ότι μου βγήκε πολύ καλό. Τη 
    μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας.
    Υλικά
    4 κουταλιές σούπας ρύζι
    3/4 φλυτζανι τσαγιού νερό
    4 φλυτζάνια τσαγιού γάλα πλήρες
    1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
    1 κουταλιά σούπας γεμάτη κορν φλάουερ
    4 βανίλιες
    1/2 κουταλάκι τσαγιού μαστίχα σκόνη
    
    Εκτέλεση
    Βάζουμε το ρύζι με το νερό στην κατσαρόλα, βράζουμε σε μέτρια 
    φωτιά και μόλις πιει το νερό ρίχνουμε 3 και 1/2 φλυτζάνια γάλα 
    και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου, μέχρι να έχει μαλακώσει 
    καλά το ρύζι.Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.  Στο 1/2 φλυτζάνι 
    γάλα που έχουμε κρατήσει ρίχνουμε το κορν φλάουερ, τη μαστίχα 
    και τις βανίλιες. Έπειτα από τη μισή ώρα ρίχνουμε τη ζάχαρη 
    στην κατσαρόλα μας, ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε το 
    υπόλοιπο γάλα.Συνεχίζουμε να έχουμε την κατσαρόλα μας στη φωτιά 
    και να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Το αποσύρουμε και το 
    ρίχνουμε στα μπωλάκια μας προτού πήξει εντελώς. Πασπαλίζουμε με 
    κανέλα.
    Περιμένω  τις εντυπώσεις σαν εάν τη δοκιμάσετε. 
    Καλά μαγειρέματα σε όλους.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΡΥΖΟΓΑΛΟ
    Από: ΤΑΣΟΣ  21 / 7 / 2007
    γεια σας.αυτη η συνταγη ειναι ελλιπης και πολυ κακη.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.