|
To πόρτο ( και όχι πορτό) παράγεται στην Πορτογαλία, στην κοιλάδα τού ποταμού Ντούρο. Η ποιότητα τού εδάφους (βραχώδες, με λιγοστό χωμα - να υπάρχει άραγε σχέση με την ονομασία τού ποταμού ; Duro = σκληρό στα λατινικά) δίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο κόκκινο σταφύλι τής περιοχής. Η ζύμωση τού μούστου, σε κάποιο στάδιο διακόπτεται με την προσθήκη αποστάγματος από πόρτο προηγούμενης χρονιάς, σε αναλογία 5 προς 1 (ένα μέρος αποστάγματος σε πέντε μέρη φετινό κρασί). Το Πόρτο παλαιώνεται σε βαρέλια αλλά και σε φιάλες τουλάχιστον για δύο χρόνια. Γίνεται επίσης ανάμιξη διαφόρων πόρτο. Το πόρτο μετά την ζύμωσή του δεν παλαιώνεται στον τόπο παραγωγής αλλά στην παραθαλάσια περιοχή τού Οπόρτο, γιατί η εμπειρία λέει ότι εκεί η παλαίωση δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Αν και η ποικιλία αμπέλου που δίνει το πόρτο είναι κόκκινη βγαίνει -σε μικρότερες ποσότητες- πόρτο και από άσπρα σταφύλια. Το πόρτο όσο παλαιώνει ξανθαίνει.
Είδη πόρτο:
Porto Full
Σχετικά "νεαρό" πόρτο. Βαθύ όκκινο χρώμα
Porto Ruby
Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια παλιό. Κόκκινο χρώμα
Porto Tawny
Πολύ παλιό. Ροζέ χρώμα.
Port Vintage
Πόρτο μιάς μόνο επιλεγμένης καλής χρονιάς. (χωρίς ανάμειξη)
Το πόρτο είναι κυρίως επιδόρπιο κρασί ενώ το πόρτο από λευκό σταφύλι -που είναι ξηρότερο πίνεται και σαν απεριτιφ.
Σερβίρεται σε ειδικό ποτήρι (τουλίπα) όπως και το sherry.
Στοιχεία για το κείμενο αντλήσαμε από εγκυκλοπαίδειες, διάφορες πηγές στο
Internet, το εγχειρίδιο της International Bartenders Association και το βιβλίο τού Δημήτρη Κεσμίρη "Επάγγελμα Μπάρμαν"
|
|
Κοκτέιλς με πόρτο
|