www.thirsty.gr

Ταχεία αναζήτηση
Κρασί Μπίρα Αποστάγματα Λικέρ Μπίτερς Cocktails | Κουζίνα
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Το δικό σας κόκτέιλ


forum του thirsty.gr

Αλλα άρθρα στο forum
Γράψτε το δικό σας κείμενο Ολα τα άρθρα του forum
Περι Punch (ποντς) ο λόγος

Χρ. Ζαχαριάδης  26 / 11 / 2003

Punch

Ινδική λέξη, που σημαίνει "Πέντε". Ενα punch πρέπει να περιέχει 5 υλικά: brandy, τσάϊ, χυμό λεμονιού, ζάχαρη και μπαχαρικά (κανέλλα ξύλο, μοσχοκάρυδο τριμμένο και γαρύφαλα).
Αντί για brandy μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε "σκληρό" ποτό: Gin, whisky, ρούμι, ρακή κλπ.
Aντί για τσάϊ να χρησιμοποιήσουμε κρασί (με ή χωρίς σόδα) ή σαμπάνια. Αντί για χυμό λεμονιού να ρίξουμε μείγμα χυμών (ανανάς, πορτοκάλι, βυσινάδα κλπ) ή και κομμάτια φρούτων (πορτοκάλι, ακτινίδια, μήλο, αχλάδι ή ό, τι άλλο)
Θα πρόσθετα και ένα έκτο: φαντασία

Το punch παρασκευάζεται στο ειδικό δοχείο του (μοιάζει με λεκάνη) και σερβίρεται με κουτάλα, στα ποτήρια του punch, που μοιάζουν με κούπες. Εκείνο που προέχει στο punch είναι ο πάγος. Το punch πρέπει να είναι συνεχώς παγωμένο.
Ο πάγος πρέπει να είναι φρέσκος (ο παλιός έχει προσροφήσει μυρωδιές). Αν διαθέτουμε καταψύκτη ή μεγάλη κατάψυξη, γεμίζουμε, λίγο επάνω από τη μέση, μερικά άδεια δοχεία του γάλακτος (του ενός κιλού) με νερό και τα τοποθετούμε στον καταψύκτη την προηγουμένη. Ετσι, έχουμε μερικά blocks πάγου, ένα από τα οποία τοποθετούμε στο δοχείο παρασκευής. Αν δεν χωράει, του ρίχνουμε ζεστό νερό, μέχρι να φθάσει λιώνοντας στις διαστάσεις της λεκάνης.
Αν δεν διαθέτουμε καταψύκτη, τότε θα βολευτούμε με την κοινή κατάψυξη του ψυγείου μας και τα άδεια χαρτόκουτα από τον ντοματοχυμό Pumaro των 500 γρ.
Σχίζουμε το χαρτί κάτω από τη βρύση, ενώ τρέχει χλιαρό νερό και έχουμε το block του μισού λίτρου. Μπορούμε ακόμα να απευθυνθούμε σε παγοπώλη, να μας προμηθεύσει μισή κολόνα πάγου. Σκοπός μας είναι να βρίσκεται μεγάλο κομμάτι πάγος στο δοχείο, ωστε μα αργεί να λιώσει.
Οσο πιο παγωμένο το punch, τόσο πιο ζεστη η επαφή της συντροφιάς. Ρίχνουμε επάνω του το brandy ή το άλλο ποτό, τα μπαχαρικά, τους χυμούς και τα φρούτα, ανακατεύουμε.
Εδώ μπορούμε να ρίξουμε κάποια ποσότητα από αρωματικά λικέρ φρούτων: μπανάνα, Grand Marnier, Curacao, Amaretto, Χιώτικα ή Ροδίτικα λικέρ (να τι χρειάζεται η φαντασία που λέγαμε) Ρίχνουμε το κρασί (προτιμώ μια Νεμέα ή ένα Νυχτέρι Σαντορίνης-ανάλογα αν το θέλω κόκκινο ή ροζέ), ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε ζάχαρη.
Το φέρνουμε στην επιθυμητή γλυκύτητα και τελειώνουμε με το ανθρακούχο. Εγώ προτιμώ τη σκέτη σόδα ή, καλλίτερα, το εμφιαλωμένο Ξινό Νερο. Σερβίρουμε αμέσως μετά την προσθήκη του ανθρακικού, τουλάχιστον την πρώτη δόση.
Αν χρησιμοποιήσουμε σαμπάνια, αντί για κρασί, θα την προσθέσουμε τελευταία, για να μην φύγει το ανθρακικό.

Ενα ενδεικτικό ποντς είναι το ακόλουθο.
Εύκολα, μπορούμε να το τροποποιήσουμε σύμφωνα με τα παραπάνω.
Βασική σημασία πρέπει να δώσουμε στην παρουσία του πάγου, που να είναι σε τούβλο, για να μη λιώνει γρήγορα.

WEST INDIAN PUNCH
  • 600 mls άσπρο ρούμι
  • 225 mls crème de banane
  • 300 mls χυμός λεμονιού
  • 300 mls χυμός ανανά
  • 300 mls χυμός πορτοκαλιού
  • 1/3 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. κανέλλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλα
  • 100 mls. σόδα

Διαλύουμε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά στη σόδα. Τα ρίχνουμε στο μπολ, επάνω σε κομμάτι πάγου. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και γαρνίρουμε με κομμάτια φρούτων. Σερβίρουμε σε ποτήρια του punch.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στο forum εκφράζουν τις απόψεις τών συντακτών τους και όχι απαραίτητα αυτές τών συντελεστών τού site.



Σχολιάστε το/Απαντήστε

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Το δικό σας κόκτέιλ

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.