www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Ρεβύθια


Υλικά

  • 1/2 κιλό ρεβίθια
  • 1 κούπα περίπου λάδι
  • 2 κρεμμύδια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού
  • Λεμόνι (προεραιτκό)



Προετοιμασία

Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό όπου έχουμε διαλύσει την σόδα.

Ετοιμασία

  1. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια.
  2. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά.
  3. Μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα τον αφρό.
  4. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το λάδι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μία ώρα περίπου.
  5. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 20 λεπτά περίπου.
Δοκιμάστε το με μπόλικο λεμόνι.

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: ΡΕΒΥΘΙΑ
    Από: ΚΑΓΙΑΝΑΣ  8 / 9 / 2005
    ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΩ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΩΣΤΑ ΡΕΒΥΘΙΑ ! ΤΑ ΜΟΥΣΚΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ή ΕΣΤΩ 12-14 ΩΡΕΣ ΣΕ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ.ΜΕΤΑ, ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΥΤΟ, ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΟΔΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ.ΑΦΗΝΟΥΜΕ 15΄Ή 1/2 ΩΡΑ. ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΒΟΥΜΕ 4-5 ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΛΟΥΔΕΣ. ΕΤΣΙ ΤΑ ΡΕΒΥΘΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΑ, ΧΥΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.(ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΜΕ ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ...ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Arvithia.....
    Από: froufrou  12 / 9 / 2005
    pou lege kai h giagia mou! Mania pou thne xoune oi ellhnes re paidi mou thn soda!! An mou epitrepete auta einai gi autous pou den kseroune na mageireuoune. Opos kai oi kyvoi knorr! To lepon ego parollo pou exo xytra ta revythia ta vrazo se katsarola, giati etsi kai ta valo kai mouskepsoune apovradys oute xytra xreiazetai oute soda. kai oso gia to xyloma, sto telos bgazo merika kai ta xtypao sto multi kai ta ksanarixno sthn katsarola. Etoima t arvithia!!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ
    Από: Φ.  11 / 10 / 2005
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΩΣ ΕΙΧΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΟ ΜΙΞΕΡΑΚΙ!!ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΗΡΘΕ ΤΟ MULTI ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΑΡΒΥΘΙΑ!!!!!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΡΕΒΥΘΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
    Από: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ.  20 / 10 / 2005
    Κατά καιρούς έχω φτιάξει τα ρεβύθια βάσει διαφόρων οδηγιών. Με 
    αφορμή την σχετική συνταγή στην εκπομπή προχθές του κυρ-Ηλία 
    για την Κύθνο δοκίμασα την απλούστερη μορφή μαγειρέματος και 
    φάγαμε καταπληκτικά ρεβύθια
    Το καταγράφω λοιπόν εδώ για τους ερευνητές του μέλλοντος όπως 
    κάποιος συμφορουμίτης είπε.
    	Τα υλικά όπως παραπάνω (ίσως λιγότερο λάδι)
    	Τα ρεβύθια σε νερό (θερμοκρασία περιβάλλοντος) με λίγη 
    σόδα αποβραδίς
    	Το πρωί τα ξέπλυνα και τα έβαλα στο πήλινο σκεύος 
    ειδικό για ρεβύθια από Σίφνο. Πιστεύω όμως ακράδαντα πως 
    οποιοδήποτε σκεύος  για φούρνο με καπάκι κάνει (γάστρα 
    μεταλλική ή πήλινη κ.λ.π). Δεν τα έβρασα, δεν τα έτριψα, δεν 
    έβγαλα φλούδες,. Όπως κάπου έχει πει και ο Ανδρέας Γάβρης δεν 
    χρειάζεται.
    	Πρόσθεσα λίγο χοντρό αλάτι (ναι από την αρχή, καθόλου 
    δεν τα πείραξε), φερκοτριμμένο πιπέρι, κομμένα τα κρεμμύδια, 
    λάδι και νερό. Το νερό το βάζετε ανάλογα με το πόσο ζουμερά τα 
    θέλετε αλλά να θυμάστε τα ρεβύθια δεν πίνουν και πολύ νερό 
    (όπως π.χ. οι φακές) οπότε σε πρώτη φάση να τα σκεπάζει και 2 
    δάχτυλα επιπλέον. Αν χρειαστεί προσθέτετε στο ψήσιμο.
    	Τα εγκατέλειψα φεύγοντας για τη δουλειά στο φούρνο της 
    γειτονιάς μου γιατί δεν σκόπευα να τα ψήνω δεν ξέρω πόσες ώρες 
    και σε τι θερμοκρασία. Δεν χρειαζόμουν και άλλη έννοια για ένα 
    πιάτο ρεβύθια.
    	Το μεσημέρι τα παρέλαβα και η κυρία του φούρνου με 
    ενημέρωσε ότι χρειάστηκαν περίπου 2 ½ ώρες. Με λίγο λεμόνι και 
    επιπλέον πιπεράκι ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΡΕΒΥΘΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
      Από: Juanita La Quejica  20 / 10 / 2005
      Στο Σιφνέϊκο πήλινο, πριν κάνω την βλακεία και το κλείσω υγρό 
      ακόμα σε πλαστική σακούλα και μουχλιάσει και καταλήξει γλάστρα 
      στο χωριό, προσθέτοντας και δάφνη σύμφωνα με την Σιφνέϊκη 
      συνταγή, στην ηλεκτρική κουζίνα μου, έκαναν μεταξύ 6:30-8 ωρών 
      για να μαλακώσουν και να χυλώσουν. 
      
      Και... Σταυρούλα, δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μας, αλλά 
      όταν "χάσαμε" την ρεβυθάδα μας, δοκίμασα σε γάστρα από άσπρο 
      υλικό και σε αυτήν την μαύρη την αμερικάνικη. Τσου! Υπάρχει 
      διαφορά στη γεύση. Ακόμα περισσότερο βέβαια αν τα ψήσουμε σε 
      χωριάτικο φούρνο, όπου θα έχουμε προσθέσει στα ξύλα και λίγα 
      αρωματικά του βουνού. Δεν πεταγόμαστε μωρέ μέχρι την Σίφνο την 
      28η Οκτωβρίου για την αυθεντική ρεβυθάδα και κανένα μαστέλο;

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΡΕΒΥΘΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
        Από: alexia  20 / 10 / 2005
        Απ` ότι θυμάμαι ο κ. Μαμαλάκης είχε βάλει και άνιθο, θυμάται κανείς μας? γιατί μου άρεσε η ιδέα
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: ΡΕΒΥΘΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
          Από: marymary  21 / 10 / 2005
          Όχι μόνο ο κυρ Ηλίας και η Σιφναία νοικοκυρά, 
          αλλά και η μαμά Κωνσταντινιά. Ανέκαθεν !
          Μισή χουφτίτσα, όχι παραπάνω..
            
           

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΡΕΒΥΘΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
      Από: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ.  21 / 10 / 2005
      Χουανιτα απ`ότι θυμάμαι η θερμοκρασία που τα βάζεις είναι 150. 
      Προφανώς ο φούρνος της γειτονιάς δουλεύει σε υψηλότερη 
      θερμοκρασία. Πιστεψέ με όμως ότι δεν είδα διαφορά από τα 
      ολονύχτια ρεβύθια που είχα ψήσει δυό φορές πέρσι και έβλεπα 
      εφιαλτες μην πιάσει καμιά φωτιά. Τελικά όπως έχει συζητηθεί και 
      παλιότερα αν τα ρεβύθια είναι καλά όπως και τα μαγειρέψεις 
      νόστιμα γίνονται. Απλά πιστεύω πως με ο τρόπος που περιέγραψα 
      είναι ο πλέον εύκολος γιατί δεν έχω καμιά όρεξη να κλείνω 8ωρο 
      πάνω από το φούρνο.
      
      Μπορεί να έχεις δίκιο για τη Σιφνέικη ρεβυθάδα αλλά ας βρούμε 
      μια λύση για όσους δεν τη διαθέτουν.
      
      Αλέξια ναι στην Κυθνέικη εκδοχή ρεβυθιών μπήκε άνιθος.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΡΕΒΥΘΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
        Από: Juanita La Quejica  21 / 10 / 2005
        Έχεις δίκιο Σταυρούλα. Η πρότασή σου μπορεί να πραγματοποιηθεί 
        πιο εύκολα. Κι εγώ πλέον αναγκαστικά στην γάστρα τα φτιάχνω και 
        σίγουρα στο φούρνο της γειτονιάς γλυτώνεις το ψήσιμο όλη μέρα. 
        (Και την γκρίνια του "συγκάτοικου" ότι για ένα πιάτο ρεβύθια 
        καις ρεύμα επί 8 ώρες και "φουντώνεις" την κουζίνα!)
        
        Marymary, στην Κύθνο δεν έχω πάει μέχρι τώρα, πάντως η Σιφναία 
        νοικοκυρά βάζει μόνο δάφνη, με τίποτα άνιθο στα ρεβύθια. Μόνο 
        στο μαστέλο.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: ΡΕΒΥΘΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
          Από: marymary  31 / 10 / 2005
          δεν ανέφερα κάτι περί Κύθνου.. 
          άνιθο βάζει στα ρεβύθια η μαμά μου και δεν είμαστε από Κύθνο.. 

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: back again for the revithia!!
    Από: froufrou  28 / 10 / 2005
    Ego pantos ta vazo sth xytra kai se 7 lepta einai etoimotata! Na prostheso oti vazi kai skordaki kathos kai dyo tria fylla dafnhs! Einai mourlia! Akoma kai h korh muo pou den troei sxedon tipota ta latreuei!! Kai ta paidia den kanoune pote lathos!!! Fysika to lemonaki den leipei!! Na kshgiomaste dhladh!!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ρεβύθια+πατατούλα+λουκανικάκι
    Από: nervosa_anorexia  15 / 2 / 2006
    Νυχτερινή έμπνευση (τι κατεβάζει η κούτρα της γυναίκας, όταν 
    μαγειρεύει ρεβύθια στις 3.30` τα ξημερώματα...):
    
    Στο 2ο ημίχρονο του βρασίματος των ρεβιθιών σε χύτρα (fun του 
    ευλογημένου σκεύους κι εγώ, σαν το φρουφρούλι), μαζί με το 
    κρεμμύδι και το λαδάκι, κοτσάρισα μια ψιλοκομμένη πατατούλα, 
    δύο κουταλιές ψιλοκομμένο ντοματάκι και 3 ψιλοκομμένα 
    λουκανικάκια φρανκφούρτης. 
    
    Ποίημα η σουπίτσα!! Αφού έφαγε όλη τη μερίδα του το Κατερινάκι 
    μου, σημαίνει ότι το εγχείρημα θα επαναλαμβάνεται συνεχώς 
    πλέον!! 

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ρεβύθια πατατούλα λουκανικάκι
      Από: Juanita La Quejica  15 / 2 / 2006
      Φαντασία στην μαγειρική, το πιο σημαντικό για να μπορούμε και 
      εμείς και τα παιδιά να τρώμε όλα τα είδη τροφών χωρίς να 
      καταπιεζόμαστε. 
      
      Να σου δώσω άλλη μια ιδέα για ρεβύθια nervosaki; Γίνονται βαριά 
      όμως και ίσως δεν είναι κατάλληλα για την Κατερίνα. Πρόκειται 
      για ισπανική συνταγή, μπορείς όμως να την προσαρμόσεις στα 
      γούστα σας.
      
      Ρεβύθια με σπανάκι και καπνιστό χοιρινό 
      
      1 πακέτο ρεβύθια ½ κ.
      2 κρεμμύδια χονδροκομμένα
      δάφνη
      πάπρικα
      ελαιόλαδο
      ½ κιλό σπανάκι ζεματισμένο και χονδροκομμένο
      4 σκελίδες σκόρδο
      2 φέτες χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
      300 γρ. καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε κύβους (ζητούμε χονδρές 
      φέτες)
      σαφράν
      αλάτι
      πιπέρι
      κόλιανδρος
      
      Αφήνουμε τα ρεβύθια στο νερό για να μαλακώσουν. Τα μαγειρεύουμε 
      όπως συνήθως, με λάδι, κρεμμύδι, δάφνη, πάπρικα και 
      αλατοπίπερο. Να μην έχουν πολύ νερό. Αφαιρούμε 3-4 κουταλιές 
      μεγάλες για να φτιάξουμε χούμους.
      
      Σωτάρουμε σε λάδι το ψωμί και 2 σκελίδες σκόρδο. Μόλις 
      ροδίσουν, τα βάζουμε στο μίξερ και τα λειώνουμε μαζί με 1 
      κουταλιά ρεβύθια και το σαφράν. Προσθέτουμε από το ζουμί των 
      ρεβυθιών για να μην έχει σβώλους το μείγμα.
      
      Σωτάρουμε το σπανάκι με το υπόλοιπο σκόρδο, προσθέτουμε 
      κόλιανδρο και αλατοπίπερο και στο τέλος το καπνιστό χοιρινό.
      
      Προσθέτουμε όλα τα υλικά στα ρεβύθια, βράζουμε για 10’ για να 
      ενωθούν οι γεύσεις. 
      
      Μπορούμε να το σερβίρουμε είτε σαν σούπα είτε σαν ένα είδος 
      σπανακόρυζου (χωρίς το ρύζι). Κρύο ή ζεστό.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ρεβύθια πατατούλα λουκανικάκι
        Από: nervosa_anorexia  15 / 2 / 2006
        Ξηροκαρπίτα μου, μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά απ`το λαδοψωμάκι!! 
        
        Φαίνεται πολύ καλό και θα δοκιμασθεί την επόμενη φορά (θα 
        χωρίσω συμβατική μερίδα άνευ σκόρδου για το Κατερινιώ διότι... 
        έχουμε και το αμόρε μας στο νηπιαγωγείο και δε μας παίρνει για 
        πειραματισμούς με τον greek lover!!)
        
        Επ`ευκαιρίας....εκφράζω την ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΟΥ: επιτέλους μια συνταγή 
        απ`τα χεράκια σου Χ-Ω-Ρ-Ι-Σ ξηροκάρπια (παρακαλώ, ας πέσει τώρα 
        ο φούρνος να με πλακώσει:PPppp)
        
        Φιλιά!!

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: ρεβύθια πατατούλα λουκανικάκι
          Από: Juanita La Quejica  15 / 2 / 2006
          Άστα! Τα έχω κόψει τον τελευταίο καιρό, γιατί μαγειρεύω αρκετά 
          για συγγενείς σε ανάρρωση. Με ματιάσατε μωρέέέέ!!!!

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.