www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Baba au rum (μπαμπάς)


Υλικά

  • Για τον μπαμπά:
    • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλύτερα σκληρό
    • 1/4 της κούπας ζάχαρη
    • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 60 γρ. νωπή (πολύ φρέσκια)
    • 1/2 κούπα γάλα χλιαρό (όχι περισσότερο από 40 βαθμούς)
    • 1/4 της κούπας βούτυρο φρέσκο αγελάδος
    • 3 αυγά
  • Για το σιρόπι:
    • 2 κούπες ζάχαρη
    • 1 1/2 κούπα νερό
    • 1/2 κούπα ρούμι μαύρο (δυνατό. Εγώ βάζω captain Morgan)
    • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού



Ετοιμασία

(Εκτός από το γάλα, όλα τα υπόλοιπα συστατικά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Γι αυτό βγάλτε τα έγκαιρα από το ψυγείο.)
  1. Διαλύστε εντελώς την μαγιά σε 2 κουταλιές νερό 40 βαθμών (χλιαρό) και περιμένετε 5-10 λεπτά.
  2. Προσθέστε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και μισή κούπα περίπου αλεύρι και χτυπήστε τα λίγο όλα μαζί με το μίξερ.
  3. Προσθέστε τα αυγά όλα μαζί και το μισό από το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
  4. Ρίξτε και το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη και σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και κουβέρτες (αλλά παλαιά) κι αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για μία περίπου ώρα. Πρέπει να κάνει φουσκάλες.
  5. Βουτυρώστε πολύ καλά μια φόρμα για κέικ και αλευρώστε την επιπλέον.
  6. Αδειάστε τη ζύμη στη φόρμα κι αφήστε την να φουσκώσει σκεπασμένη για άλλη μισή ώρα με τρία τέταρτα. (Ισως χρειαστεί και λίγο ακόμα.)
  7. Ψήστε το μπαμπά σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
  8. Μόλις βγει από τον φούρνο, τρυπήστε την επιφάνειά του σε πολλές μεριές με ένα ξυλάκι για σουβλάκια και περιχύστε τον όπως είναι καυτός με το ζεστό σιρόπι (σπάνια εξαίρεση).
  9. Τον αφήνετε να κρυώσει μέσα στη φόρμα (ίσως επιπλεύσει λίγο στο σιρόπι) και όταν κρυώσει κι απορροφήσει το σιρόπι τον αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.
  10. Σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά.
  11. Προσθέτετε το λεμόνι και το ρούμι (εγώ βάζω και λίγο παραπάνω από όσο λέει η συνταγή).
Για ατομικά μπαμπαδάκια κανονικά χρειάζεστε τις πολύ μικρές φορμίτσες που δεν τις έχω βρει ακόμα πουθενά. Σ' αυτήν την περίπτωση, θα σας δυσκολέψει λίγο το σιρόπιασμα.

Προειδοποιητικά σας λέω, ότι αυτός ο μπαμπάς παρόλο που γίνεται πολύ αφράτος, δεν γίνεται σαν αφρός όπως του ζαχαροπλαστείου, ούτε σαν κέικ. Εχει υπόσταση και υφή. Το σιρόπι είναι πολύ αραιό και μυρίζει έντονα αλκοόλ. Γι αυτό εξάλλου, δεν βράζουμε το ρούμι μαζί με το σιρόπι, για να μην εξατμιστεί το αλκοόλ.

Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Ανωνύμου   9 / 1 / 2004
    Να κάνω μία μικρή διόρθωση? Η λέξη ρούμι στα γαλλικά γράφεται rhum.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: Τίνα Σταύρου  10 / 1 / 2004
      Certainement! Ας όψεται ο ηλίθιος ορθογραφικός έλεγχος του MS 
      Word, που εκλαμβάνει όλες τις λέξεις για Αγγλικές. Ασε που εγώ 
      ούτε στα Ελληνικά δεν τον εμπιστεύομαι.
      
      Ευχαριστώ πολύ για την διόρθωση. (A propos, δεν χρειαζόταν να 
      την κάνεις ανώνυμα, δεν παρεξηγούμαι δα και τόσο εύκολα!)

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
        Από: Εφη Κ.   12 / 1 / 2004
        Τίνα, είμαι η Εφη. Από κεκτημένη ταχύτητα έστειλα το σχόλιό μου 
        ανώνυμο. 

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
          Από: Τίνα Σταύρου  12 / 1 / 2004
          Να σαι καλά βρε Εφάκι. Δεν πειράζει. Το είπα επειδή τα "από 
          σύστημα" ανώνυμα σχόλια έχουν αρχίσει και πληθαίνουν.

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: lilly   13 / 1 / 2004
      `Oπως και να γράφεται το ρούμι στα γαλλικά, μία είναι η ουσία, η συνταγή "λέει"! Τίνα, έφτιαξα μπαμπαδάκια στη φόρμα για muffins και σιρόπιασα με την κουταλίτσα της σαλτσιέρας! Χριστουγεννιάτικη ευφροσύνη!
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
        Από: angie   16 / 1 / 2004
        Δεν σου βγήκαν κάπως σφικτα; Τι έκανα λάθος εγω;
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
          Από: Τίνα Σταύρου  18 / 1 / 2004
          Τίποτε δεν έκανες λάθος. Αυτή η συνταγή, βγάζει κανονικό μπαμπά, 
          που είναι κάπως σφικτός. Επειδή τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία 
          αντί για μπαμπάδες σερβίρουν σαβαρέν (να γειάσει το στόμα σας 
          κύριε Χρήστο μου) έχουμε συνηθίσει να νομίζουμε ότι και ο 
          μπαμπάς είναι αφρώδης. Δεν είναι.

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Μήπως;
    Από: Βαγγελιώ   20 / 1 / 2004
    Μήπως να έφτιαχνα λίγο παραπάνω σιρόπι; Ενώ κατά τα άλλα ήταν τέλειος το σιρόπι δεν έφτασε για να μουσκέψει ως το εσωτερικό του, σαν να ήθελε λίγο ακόμη η καρδούλα του.Πάντως έγινε αφράτος ( όχι σπογγώδης) και πολύ νόστιμος.Σε εμφάνιση δε... ενας μπαμπάς μα τι μπαμπάς!!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Mπαμπάδες Τίνας & Δόμνας
    Από: nervosa_anorexia  13 / 4 / 2005
    Τίνα, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: 
    Εάν προσπαθήσω να "συνδυάσω" τη συνταγή σας (που τη θεωρώ ως 
    αυθεντικό "μπαμπά", με μαγιά, όπως μάθαμε απ`τις μανάδες μας) με 
    την αντίστοιχη της Δόμνας (http://www.hungry.gr/get.asp?
    table=glyka&id=244), παρεμβαίνοντας μόνο ως προς τη σαντιγύ, θα 
    πετύχαινε? 
    Μπορούμε δηλ. να κόψουμε στη μέση το γλύκισμα, αφού κρυώσει για 
    ώρες, να προσθέσουμε σαντιγύ και να το "καπακώσουμε" πάλι?
    Ευχαριστώ πολύ:))

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Mπαμπάδες Τίνας
      Από: Τίνα Σταύρου  13 / 4 / 2005
      Γεια σας nervosa_anorexia! Μετά την παράκληση να μιλάμε στον 
      ενικό θα σου απαντήσω ως εξής.
      
      Συνηθέστερα σερβίρεται με σαντιγυ το σαβαρεν, που έχει 
      προκαλέσει και όλη αυτή τη σύγχιση με το baba (έχω την εντύπωση 
      οτι η συνταγή της Δόμνας μοιάζει περισσότερο με σαβαρέν). Τώρα 
      επειδή εμείς είμαστε καλλιτέχνες και κάνουμε ό,τι θέμε, θα σου 
      προτείνω να το δοκιμάσεις. Ίσως αν κάνεις ένα μεγάλο μπαμπά να 
      μην πετύχει τόσο γιατί ειναι βαρύ γλυκό και φαντάζομαι οτι θα 
      σου τη λιώσει τη σαντιγύ. Μικρότερα μπαμπαδάκια θα πετύχουν 
      ίσως περισσότερο.
      
      Καλή επιτυχία!

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Mπαμπάδες Τίνας
        Από: nervosa_anorexia  13 / 4 / 2005
        Σ`ευχαριστώ Τίνα για την απάντηση.
         Νομίζω έχεις απόλυτο δίκιο. `Οσο πιο μικρό το βάρος του άνω 
        κομματιού (μπαμπαδάκι), τόσο καλύτερα θα "σταθεί" η σαντιγύ. 
        `Ασε που μπορεί να διαλυθεί -λόγω σιροπιάσματος- το άνω κομμάτι 
        της φόρμας κατά το κόψιμο/επανένωση και να πάει τζάμπα ο κόπος 
        για το τίποτις:))

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Eντονη μυρωδιά μαγιάς
    Από: nervosa_anorexia  28 / 12 / 2005
    Η πρακτική μου εξάσκηση επί της συνταγής, την οποία εφήρμοσα 
    κατά γράμμα και άνευ παρεκλίσεως, έδωσε τα εξής συμπεράσματα:
    
    1). Η μαγιά (60 γρ. νωπή) ήταν ΠΟΛΥ μεγάλη ποσότητα. Το γλυκό 
    και μύριζε έντονα και είχε τη χαρακτηριστική γεύση της μαγιάς. 
    Αν ποτέ το ξαναέφτιαχνα, θα χρησιμοποιούσα τουλάχιστον τη μισή 
    μαγιά.
    
    2). Το σιρόπι αποδείχθηκε ΛΙΓΟ. Δεν "νότισε" επαρκώς το 
    παρασκεύασμα, με αποτέλεσμα να χάσει ακόμη περισσότερο την -ήδη-
     λιγοστή αφράδα του.
    
    3). Εάν είχα σαντιγύ, θα "διόρθωνα" σαφώς το φτωχό -γευστικά- 
    αποτέλεσμα. 
    Το γλυκό (επειδή ακριβώς δεν ήταν ούτε τόσο αφράτο ούτε 
    τόσο "υγρό" απ`το σιρόπι) μπορούσε ευκολότατα να κοπεί και να 
    εφοδιασθεί με σαντιγύ.
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: μπαμπαδες
    Από: νικος  17 / 7 / 2007
    ΟΙ φωτογραφιες ειναι απαραιτητες
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.