www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Πορτογαλέζικο γλυκό με πατάτα και αμύγδαλα


Υλικά

  • 1 μεγάλη ολόκληρη πατάτα
  • 1 κούπα αμύγδαλα με τη φλούδα
  • 2 κουταλάκια Baking powder
  • 1/3 της κούπας αλεύρι
  • 3 ασπράδια αυγών
  • 1/3 της κούπας βούτυρο (κατά προτίμηση φρέσκο)
  • 1 βανίλια
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 ποτηράκι του λικέρ amaretto ή 1 μικρή κούπα Brandy
  • Αχνη ζάχαρη
  • Κανέλα προαιρετικά



Ετοιμασία

  1. Ψήνουμε την πατάτα στο φούρνο σε αλουμινόχαρτο μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά.
  2. Κατόπιν την βγάζουμε και την λιώνουμε με ένα πιρούνι και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 350 βαθμούς.
  4. Τρίβουμε τα αμύγδαλα, τα κάνουμε σχεδόν σκόνη και τα ανακατεύουμε με το baking powder και το αλεύρι.
  5. Χτυπάμε το ασπράδι των αυγών φτιάχνοντας μαρέγκα, ρίχνουμε σιγά-σιγά τη μισή κούπα ζάχαρη ανακατεύοντας ταυτόχρονα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.
  6. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και εφόσον χτυπηθεί καλά ρίχνουμε μέσα σε αυτό την μαρέγκα, το amaretto και τα κομματάκια του αμύγδαλου με το αλέυρι και τη βανίλια.
  7. Αν δεν θέλετε amaretto μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά brandy. Νομίζω όμως ότι με το amaretto το αποτέλεσμα είναι καλύτερο.
  8. Αναμειγνύουμε κατόπιν όλα τα μείγματα μαζί με την λιωμένη πατάτα, ρίχνουμε τη μάζα που έχει προκύψει σε ένα καλά βουτυρωμένο σκεύος και ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά.
  9. Λίγο πριν από το τέλος πασπαλίζουμε το γλυκό με κομματάκια αμυγδάλου και το αφήνουμε να ψηθεί για τα υπόλοιπα λεπτά.
  10. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και προσεκτικά το αφαιρούμε από το σκεύος ώστε να μην χάσει τη φόρμα του.
  11. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και προαιρετικά κανέλα.
Με την Πορτογαλία έχω μια αδυναμία. Η κουζίνα της όχι ιδιαίτερα ευφάνταστη, αλλά απλή, γευστική και πολύ κοντά στα Μεσογειακά μας γούστα. Η συνταγή αυτή είναι αρκετά δημοφιλής στη χώρα των fados, μόνο που εδώ είναι ελαφρώς παραλλαγμένη, δείχνοντας όμως πάντα σεβασμό στην αυθεντική συνταγή. Απαραίτητο επιδόρπιο μετά από ελαφρύ γεύμα, συνοδεία τραγουδιών από την Dulce Pontes…

Καλή απόλαυση

Τη συνταγή συνιστά: ο Γιάννης Σ. - Yannis

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Να ρωτήξω....
    Από: Natalia  28 / 5 / 2004
    α. Σε τι κλίμακα είναι οι 350 βαθμοί? (αντιλαμβάνομαι ότι αν ο 
    αριθμός είναι σωστός τότε είναι fareneit -δηλαδή 180 βαθμοί 
    Κελσίου- αλλά φοβάμαι μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος και είναι 
    για παράδειγμα 150 βαθμοί Κελσίου)
    β. το σκεύος στο οποίο θα βάλουμε την ζύμη τι μέγεθος να έχει 
    στο περίπου?
    
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Να ρωτήξω....
      Από: Γιάννης Σ. - Yannis  1 / 6 / 2004
      Οι βαθμοί είναι Κελσίου και είναι 250 όχι 350. Χρειάζεται ο 
      φούρνος να έχει προθερμανθεί καλά πρώτα.
      Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέτρια σε μέγεθος φορμάκια του κέϊκ.
      
      Καλή επιτυχία

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: άριστα!
    Από: Πολύμνια  4 / 10 / 2004
    Πεντανόστιμη συνταγή και πολύ πρωτότυπη. Καλό θα ήταν να αναφερόταν και το μέγεθος του σκεύους που χρειάζεται. Ευχαριστώ
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: άριστα!
      Από: Γιάννης Σ. - Yannis  4 / 10 / 2004
      Πολύμνια,(καταπληκτικό όνομα πρέπει να το σημειώσω - ένα καημό 
      έχω από τότε που συνειδητοποίησα ότι το όνομά μου δεν το έχουν 
      μόνο 45, αλλά πολύ περισσότεροι).
      Λοιπόν, αφού με ρωτάς στο προσωπικό e-mail τι είδους αλλαγές 
      έχω κάνει στο γλυκό, θα σου πω ότι δεν είναι δα και τίποτα 
      φοβερές αλλαγές. Απλά, επειδή λειτουργώ σύμφωνα με την έμπνευση 
      της στιγμής και δεν καταγράφω συνήθως συνταγές, θα σου πω ότι 
      αυτό το γλυκό το δοκίμασα σε κάποιο ταξίδι μου στην Πορτογαλλία 
      από τα χεράκια μιας καλοκάγαθης ηλικιωμένης Λουζιτανής σε 
      κάποιο χωριό έξω από τη Λισσαβώνα. Το γλυκό αυτό είναι 
      παραδοσιακό της Πορτογαλλίας και ιδιαίτερα δημοφιλές. Το 
      amaretto το έχω προσθέσει εγώ, όπως άλλωστε και την κανέλα. 
      Ιεροσυλία; μπορεί, αλλά μπορεί και την άλλη φορά να το φτιάξω 
      και με γλυκοπατάτα και αντί για amaretto να βάλω λικέρ 
      τριαντάφυλλο. Μη το ψάχνεις. Αβυσσος η ψυχή μου Πολύμνια...και 
      όσο για το σκεύος τι να σου πω, εγώ κάτι μικρά του κείκ έχω, 
      δώρα γάμου που δεν μπόρεσα να ξεφορτωθώ...να λοιπόν που χρήσιμα 
      μου φάνηκαν.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Μπορεί να αργώ... αλλά δεν λησμονώ
    Από: Natalia  29 / 5 / 2005
    το σύντομα ελπίζω να μην το πήρες τοις μετρητοίς!!!!!
    
    Έχοντας φάει ήδη το μισό γλυκό (ευτυχώς όχι μόνη μου)΄, έχω 
    μείνει με την απορία: ήταν άραγε επιτυχημένο? 
    Περιμένοντας να βγει κάτι που να μοιάζει με κέηκ έμεινα να το 
    κοιτώ με απορία: μήπως ήθελε κι άλλο ψήσιμο? μήπως η πατάτα 
    ήταν πάρα πολύ μεγάλη? μήπως δεν χτύπησα τα ασπράδια όσο 
    έπρεπε? ή τελικά μήπως το γλυκό αυτό έχει εμφάνιση αρκετά υγρού 
    κέηκ αλλά χωρίς να χαλάει η φόρμα του?
    
    Στην γεύση πάρα πολύ καλό, και η προσθήκη κανέλλας του δίνει 
    και το κατιτίς επιπλέον. 

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: artemis  18 / 10 / 2007
    Αν και απο τις χρονολογιες που βλεπω , μαλλον απαντηση δεν θα παρω , παρολα αυτα συνεχιζω μια και την εκανα την προσπαθεια. Λοιπον ,ιδιαιτερα ευχαριστη γευση, η γευση της πατατας-που ισως μας ξενιζει λιγο για επιδορπιο- σχεδον δεν γινεται αντιληπτη, και γενικα ελαφρυ,ευχαριστο και διαφορετικο. Μονο που με το ψησιμο μαλλον κατι δεν μου πηγε καλα...Στους 250 βαθμους , αρχισε να μυριζει καμμενο απο τα πρωτα 15` και αναγκαστικα στα 20-25` το εβγαλα, αν περιμενα 40` μαλλον δεν θα μπορουσα καν να το δοκιμασω, θα μ απογοητευε και δεν θα το ξαναδοκιμαζα. Επισης, θα γινει και θα ψηθει το ιδιο σωστα αν χρησιμοποιησοθμε ατομικα φορμακια(αυτα που χρησιμοποιουμε για καραμελε π.χ.) Εχω δει και κανα 2 ακομα συνταγεσ απο εσας που επισης ειναι διαφορετικες και εχουν ενδιαφερον.Μηπως μπορω να βρω και καπου αλλου, ισως σε καποια αλλη σελιδα?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.