www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Περσική πάπια με καρύδια και χυμό ροδιού


Υλικά

  • 1 πάπια 2,5 κιλών κομμένη στα 4 και καθαρισμένη από όλα τα εμφανή λίπη
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1/2 κουταλάκι κουρκουμά τριμμένο
  • 500 γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη
  • 2 κουταλιές καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 λίτρο νερό ή ζωμό από το λαιμό και τα κοκάλα της πάπιας
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • Φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 λίτρο φρέσκο χυμό ροδιού, που το βράζουμε μέχρι να μείνει 4-5 κουταλιές
  • 5 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 60 γρ. ζάχαρη (ίσως λιγότερη για τους ελληνικούς ουρανίσκους)



  • Για ποτό προτείνουμε:
    -σαμπάνια Rose "R" de Ruin
    -Rose Cair Brut.

Ετοιμασία

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαρύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τον κουρκουμά και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά επί 8-10' ή ώσπου να ροδίσουν καλά τα κρεμμύδια. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα χωρητικότητας τουλάχιστον 6 λίτρων. Αφήνουμε το τηγάνι με το λάδι του στην άκρη.
  2. Σε άλλο τηγάνι, ζεσταίνουμε ελάχιστο λάδι και σοτάρουμε τα τριμμένα καρύδια, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσουν. Τα αδειάζουμε στη μαρμίτα με τα κρεμμύδια.
  3. Προσθέτουμε το νερό (ή το ζωμό), αλάτι, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, μισοσκεπασμένο επί 20'.
  4. Στο μεταξύ, ξαναβάζουμε το τηγάνι με το λάδι στη φωτιά και το ζεσταίνουμε καλά, ώσπου να αχνίσει. Ρίχνουμε τα κομμάτια της πάπιας και τα ροδίζουμε καλά, γυρίζοντάς τα. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι). Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία, έτσι ώστε η πάπια να ροδίσει ομοιόμορφα απ' όλες τις πλευρές.
  5. Μεταφέρουμε την πάπια στο μίγμα των καρυδιών που σιγοβράζει και δυναμώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε επί 11/2 ώρα περίπου ή ώσπου η πάπια να είναι σχεδόν έτοιμη.
  6. Αφαιρούμε, με βαθιά κουτάλα, όσο το δυνατόν περισσότερο από το λίπος που επιπλέει.
  7. Ανακατεύουμε το ρόδι, το λεμόνι και τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο φαγητό. Σιγοβράζουμε για άλλα 30' και δοκιμάζουμε στο αλάτι.
  8. Σερβίρουμε την πάπια σε βαθιά πιατέλα, περιχυμένη με 1/3 του λίτρου περίπου από τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια. Σερβίρουμε την υπόλοιπη σάλτσα χωριστά, σε σαλτσιέρα. Συνοδεύουμε με πιλάφι.
Μια συνταγή αν θέλετε να νιώσετε σαν πραγματικός αριστοκράτης καθώς είναι μία από τις ωραιότερες γεύσεις της παγκόσμιας κουζίνας και ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της περσικής αριστοκρατίας εδώ και αιώνες.
Αλλο ταιριαστό κρασί είναι το Αμύνταιο ροζέ ξηρό (ΕΑΣ Αμυνταίου) Από ξινόμαυρο. Πολύ εκλεπτυσμένος χαρακτήρας. Ροζέ με πορτοκαλί ανταύγειες και καταιγιστική έκλυση φυσαλίδων
Τη συνταγή συνιστά: ο Ανδρέας Γάβρης

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: χυμός ροδιού
    Από: Λένα   17 / 1 / 2003
    Ανδρέα, επειδή όσα περσικά πιάτα έχω δοκιμάσει, μου έχουν αρέσει πολύ, θα ήθελα να το δοκιμάσω και αυτό! Πού κολλάω;Στο 1lit χυμό ροδιού!Και για να εξηγηθώ, χωρίς να παρεξηγηθώ, δε βαριέμαι καθόλου να στίβω ρόδια(το έχω ξανακάνει), αλλά αυτή την εποχή, που όσα έκανε η ροδιά μας τα φάγαμε, δε με φτάνουν αυτά τα μίζερα που έχουν τα ψυγεία των δύο Α-Β της πόλης μας! Μπορώ να χρησιμοποιήσω γρεναδίνη(χωρίς να έχω κάνει θανάσιμο αμάρτημα) ή μήπως να περιμένω μέχρι του χρόνου;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: χυμός ροδιού
      Από: andycook  17 / 1 / 2003
      Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
      Αλοίμονο αν όλοι οι μάγειροι έκαναν την ίδια συνταγή. Ότι και να 
      κάνεις δεν πρόκειται να το κάνεις ίδιο ούτε με μένα ούτε με 
      κανέναν άλλο. Αυτό είναι βασική αρχή της μαγειρικής. 
      Εγώ θα έλεγα να το δοκιμάσεις με γρεναδίνη,να μας πείς τη γνώμη 
      σου, και του χρόνου -νάμαστε καλά- που θα γίνουν τα ρόδια, μας 
      ξαναλές τη γνώμη. 
      Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή.
      Τωρά υπάρχει και το ζελέ ροδιού. Αν είσαι στη Θεσσαλονίκη -ή 
      όποιος άλλος- υπάρχει στο κατάστημα των Αφων Κουκουβίτη, Εδέσσης 
      7, Πλ. Εμπορίου
      Καλή επιτυχία

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: χυμός ροδιού
    Από: Λένα   17 / 1 / 2003
    Γιατί τόση χολή;Μια ερώτηση έκανα, ένα ναι ή ένα όχι περίμενα! Δεν επιδιώκω να φτιάξω τίποτα ίδιο ούτε με σένα , ούτε με κάποιον άλλο... Και ό,τι έγραψα, το έγραψα με την πρέπουσα σοβαρότητα.Κρίμα που δεν υπάρχει savoir write...
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: χυμός ροδιού
      Από: andycook  19 / 1 / 2003
      Λυπάμαι πολύ που με παρεξήγησες. 
      Σου απάντησα σε ότι ακριβώς με ρώτησες. Σου έδωσα και επιπλέον 
      πληροφορίες και στο τέλος σου ευχήθηκα καλή επιτυχία. Δεν 
      καταλαβαίνω που την βλέπεις τη χολή.
      Μήπως είσαι λίγο μυγιάγκιχτη;
      Σου εύχομαι να πετύχει η συνταγή σου, και σε ότι με χρειαστείς 
      πάλι εδώ θα είμαι.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: χυμός ροδιού
        Από: andycook  20 / 1 / 2003
        Επειδή δεν υπάρχει η ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να 
        επικοινωνήσω μαζί σου, άν θέλεις στείλε μου ένα mail, να 
        μιλήσουμε

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: χυμός ροδιού
          Από: Λένα   24 / 1 / 2003
          Αντρέα, επειδή δεν έχω (ακόμα)σπίτι μου Η/Υ, έχω τη δυνατότητα (ενίοτε) να περιηγούμαι στο διαδύκτιο από τον υπολογιστή του γραφείου μου. Δεν έχω, όσο και αν φαίνεται απίστευτο!, ούτε e- mail!Όσον αφορά στο σχόλιό σου ,αυτό το οποίο με ενόχλησε, πέρα από την πρώτη κουβέντα ,ήταν και όλα αυτά περί επίδοξων αντιγραφέων.Αυτό πιστεύω θα ενοχλούσε τον καθένα... Τέλος πάντων, επειδή με την Περσίδα συμφοιτήτριά μου χαθήκαμε... και επειδή όντως τα ρόδια (απ΄τη ροδιά του περβολιού μου) τέλειωσαν, θα την φτιάξω του χρόνου τη συνταγή, για να μη χαλάσω την αυθεντικότητά της! Επίσης υπόσχομαι, όταν βρω δυό τρεις συνταγές περσικές που έχω, να τις μοιραστώ μαζί σας!
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: χυμός ροδιού
            Από: Ανδρέας  24 / 1 / 2003
            Αν εννοείς το -περί ορέξεως κολοκυθόπιτα- πολύ απλά σημαίνει ότι 
            ο καθένας μπορεί να κάνει ότι του αρέσει ή αν θέλεις καλύτερα 
            ότι τραβάει η όρεξη του. Εξάλλου αυτή είναι και η διαφορά της 
            μαγειρικής με τη ζαχαροπλαστική. Στην πρώτη κάνεις ότι 
            γουστάρεις ενώ στη δεύτερη πρέπει να ακολουθείς πιστά τις 
            οδηγίες ενώ είναι απολύτως απαραίτητη και η ζυγαριά.
            Περί αντιγραφής δεν ανέφερα τίποτα. Πράγματι κανένας ποτέ δεν 
            μπορεί να φτιάξει μια συνταγή ίδια με έναν άλλο. Εγώ για 
            παράδειγμα δεν μετράω ποτέ ποσότητες. Υπολογίζω τα υλικά με το 
            χέρι και με το μάτι. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να 
            με αντιγράψεις. 
            Τέλος πάντων ακόμα εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν είχες λόγο να 
            παρεξηθείς αλλά ας το τελειώσουμε το θέμα εδώ. Όποτε θέλεις 
            μπορείς να επικοινωνήσεςι μαζί μου.

            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: κουρκουμάς
    Από: Δώρα από Θεσσαλονίκη   5 / 2 / 2003
    Μόνο μια ερώτηση τι είναι ο κουρκουμάς.Ευχαριστώ
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: κουρκουμάς
      Από: Ανδρέας  6 / 2 / 2003
      Κουρκουμάς ή τούρμερικ ή κιτρινόριζα.
      Μπαχαρικό κίτρινου χρώματος σε σκόνη. Δίνει πολύ ωραίο κίτρινο 
      χρώμα στα φαγητά. Μερικές φορές αντικαθιστά τον κρόκο, αλλά 
      υστερεί από αυτόν στο άρωμα. Θα το βρεις στα καταστήματα 
      μπαχαρικών και στα σούπερ μάρκετς.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: κουρκουμάς
      Από: Erevos  20 / 3 / 2003
      Einai profanes.
      Kourkoumpini pou apetuxe kai egine
      sa loukoumas.
      Epeidi o zaxaroplastis (akamatra rossopontia)
      den i8ele na to petaksei to onomase kourkouma.
      
      Filakia

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Τα εύσημα στον chef...
    Από: Αλέκα Νικολαϊδου  23 / 11 / 2003
    ....έδωσε  η παρέα όταν δοκίμασε την πάπια. Εγώ τους απάντησα 
    ότι δεν πάνε σε μένα αλλά στον κ. Ανδρέα Γάβρη, που εκτός από 
    τη συνταγή πρόσθεσε και τα γαργαλιστικά σχόλια περί "μίας από 
    τις ωραιότερες γεύσεις της παγκόσμιας κουζίνας και ένα από τα 
    πιο αγαπημένα φαγητά της περσικής αριστοκρατίας εδώ και 
    αιώνες". Έστι οι πάπιες που μου έφερε ο φίλος μου ο Γιάννης, 
    λέγοντας ότι μόνον εγώ μπορώ να τις κάνω γιατί η Βάσω, η 
    γυναίκα του ούτε που να τις δει, βρήκαν τον προορισμό τους. 
    
    Η σαμπάνια δεν ήταν rose, γιατί ψάχνοντας την τελευταία στιγμή 
    δε βρήκαμε στο s/m της γειτονιάς. Έτσι περιοριστήκαμε στη 
    λευκή, που και αυτή καλούτσικα του πήγαινε. Αυτό κολλάει στα 
    περί ορέξεως που προηγήθηκαν. 
    
    Περίμενα ότι λόγω του ροδιού το πιάτο θα έχει κόκκινο χρώμα, 
    αλλά αυτό στο κρεατί μου βγήκε. Αλλά ήταν νοστιμότατη. Το 
    καρύδι έδενε τέλεια με τη στιφάδα του ροδιού και όλα μαζί 
    έδεναν τέλεια με τις πάπιες, που σημειωτέον δεν ήταν εκτροφείου 
    και για το λόγο αυτό δεν ήταν και λιπαρές.
    
    Ζάχαρη έβαλα μαύρη και όχι λευκή, διότι μου αρέσει περισσότερο 
    η γεύση της και νομίζω ότι είναι πιο διακριτική για τους 
    ελληνικούς ουρανίσκους όταν πρέπει να μπει στο φαγητό.
    
    Για όσους αποφασίσουν να την φτιάξουν, προτείνω να κρατήσουν 
    μερικούς σπόρους ροδιού και τους βάλουν όταν σερβίρουν το 
    φαγητό στην πιατέλα. Έτσι θα έχουμε και την καλλιτεχνική 
    εικαστική νότα που απαιτεί η μαγειρική.
    
    Να είσαι καλά, Ανδρέα και πάντα να μας προτείνεις τέτοια, ώστε 
    να μας κάνεις να νιώθουμε σαν ... Πέρσες βασιλιάδες.
    
    Αλέκα Νικολαϊδου

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: περσική πάπια
    Από: βάλια  17 / 6 / 2004
    Το έχω δοκιμάσει και είναι καταπληκτικό
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: υπέροχη!!
    Από: μαρία  28 / 12 / 2004
    Ανδρέα, περιμένω να δημοσιεύσεις και άλλες σύνταγες... έφτιαξα την γεύση που προτείνεις πέρσι και άρεσε σε όλους τους φίλους που είχαμε μαζευτεί!! φέτος δοκίμασα την συνταγή με κοτόπουλο αντί για πάπια και μπορώ πως μου άρεσε πολύ-πολύ...
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Natalia  29 / 5 / 2005
    Λοιπόν ... λοιπόν.... περί ορέξεως κολοκυθόπιτα είπες παραπάνω? 
    αυτό σκέφτηκα και εγώ ... και με την πάπια ανα χείρας... 
    σκέφτηκα ότι ρόδια δεν έχω, ας το κάνω με μέλι-δυο κουταλιές 
    της σούπας (ε αυτό είχα, με αυτό δοκίμασα!!!!).
    Η πάπια έγινε εξαιρετική. Χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο 
    βρασίματος για να μαλακώσει το άτιμο το πουλερικό, αλλά στο 
    τέλος μας αποζημίωσε με την γεύση του. 
    
    Εκείνο που δεν μου άρεσε ήταν η σάλτσα. Η γεύση πολύ καλή, αλλά 
    από εμφάνιση... πολύ χάλια, και στο χρώμα και στην όψη. Δεν 
    ξέρω τι μπορεί να φταίει, ίσως τα ρόδια να δίνουν άλλο χρώμα, 
    ίσως τα καρύδια να μην ήταν παντελώς πολτοποιημένα.. δεν ξέρω. 
    Πιθανόν να φταίει ότι έχω πλήρη άγνοια για την πέρσικη κουζίνα, 
    και παντελή απουσία γεύσεων από αυτή την περιοχή του κόσμου. 
    
    Την επόμενη φορά που θα την ξαναφτιάξω σκέφτομαι να μειώσω κατά 
    πολύ την ποσότητα των καρυδιών της συνταγής.
    
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.