www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Σάλτσες - κρέμες:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμη
Vegetarian
Αφροδισιακή
Πρόχειρη

Σάλτσες για:

Σάλτσες - κρέμες από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Φρουτώδης σάλτσα για ψητά της Κάλλης


Υλικά

  • 100 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσια
  • 50 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 κούπα νερό
  • 2 κουταλιές ξίδι
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • 2 κουταλάκια Γούστερ σως
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος



Ετοιμασία

  1. Βάζουμε τα φρούτα και το κρεμμύδι σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρουν μια βράση προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από την κρέμα γάλακτος) και αφήνουμε την σάλτσα μας να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
  2. Μόλις κρυώσει λίγο την χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  3. Ρίχνουμε την σάλτσα στο κατσαρολάκι, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ξαναζεσταίνουμε ανακατεύοντας.

Συνοδεύει: Ψητό κρέας
Τη συνταγή συνιστά: η Κάλλη

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: chef saucier   17 / 12 / 2003
    δεν χρησιμοποιούμε ποτέ κρεμμύδι σε φρουτώδη σάλτσες. η γέυση του κρεμμυδιού ερχετε σε αντιθεση με τη γευση των φρουτων και δημιουργουν ενα ανεπιθυμιτο αποτελεσμα
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: Κάλλη  12 / 5 / 2004
      Κι όμως όλα τα chutneys περιέχουν κρεμμύδι μαζί με τα φρούτα 
      τους. Βρίσκω να δένουν πολύ καλά μεταξύ τους σε τέτοιου είδους 
      σάλτσες, καθώς και σε γλυκόξινες σάλτσες.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: κι όμως
    Από: Óλυ  8 / 10 / 2004
    είναι καταπληκτική σάλτσα και με το κρεμμύδι,την έχω φτιάξειέχω συνοδεύσει χοιρινό ψητό.Είναι εξαιρετική!!!!!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Γουστερ σως
    Από: Νένα  24 / 2 / 2005
    Τάμαθες Κάλλη μου, απαγορεύτηκε η γούστερ επειδή έχει χρωστική που προκαλεί καρκίνο.Δεν ξέρω αν στην Αγγλία τη μάζεψαν απ τα ράφια των καταστημάτων, απ εδώ όμως τη μάζεψαν.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Γουστερ σως
      Από: Juanita La Quejica  24 / 2 / 2005
      Απαγορεύτηκε μόνο μίας συγκεκριμένης εταιρείας η 
      Worcestershire, γιατί βρήκαν οι Ιταλοί από σπόντα ότι το Sudan 
      1 που απαγορεύεται από πέρισυ να μπαίνει στα τρόφιμα, είχε 
      χρησιμοποιηθεί παράνομα στο chilly που έκαναν εισαγωγή από την 
      Ινδία οι Άγγλοι. Οι οποίοι τρέχουν και δεν φτάνουν τώρα...
      
      Εκτός από τα περί Sudan 1 (που υπάρχουν αρκετές πληροφορίες και 
      στα δικά μας ΜΜΕ αλλά και στο ίντερνετ), διάβασα ότι στην Κύπρο 
      αποσύρουν κάποια είδη μελιού 2 γνωστών ελληνικών εταιρειών, που 
      κυκλοφορούν ευρέως στην δική μας αγορά, γιατί βρήκαν μέσα 
      Dichlorbenzol, ένα εντομοκτόνο που θεωρείται καρκινογόνο. 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Γουστερ σως
      Από: Κάλλη  25 / 2 / 2005
      Αχ πώς να μην τα μάθω, είναι η μεγαλύτερη απόσυρση τροφίμων στην
      αγγλική ιστορία. Σάλος! Έχουν εκδοθεί λίστες με τα απαγορευμένα
      τρόφιμα και ανανεώνονται διαρκώς. Τα περισσότερα ήταν
      ετοιματζίδικα, κονσέρβες, κατεψυγμένα γεύματα για μικροκύματα,
      κτλ, οπότε τη γλιτώσαμε...

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Γουστερ σως
        Από: Juanita La Quejica  25 / 2 / 2005
        Συνολικά έντεκα χώρες της ΕΕ είχαν εισάγει από τη Βρετανία 
        παρτίδες έτοιμης σάλτσας που είχαν νοθευτεί από παραγωγούς 
        τσίλι με την πιθανώς καρκινογόνο χρωστική ουσία Σουδάν 1 
        (ερυθρό του Σουδάν), ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι ήδη 
        γνωστό ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες αυτές. 
        
        Οι χώρες όπου πιθανώς ή σίγουρα κατέληξε η χρωστική διεξάγουν 
        ήδη ελέγχους και η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι 
        εταιρείες τροφίμων οφείλουν να πετάξουν τα αποθέματα τσίλι που 
        περιέχουν τη χρωστική ουσία. 
        
        Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μάρκος Κυπριανού, Ευρωπαίος 
        επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή, αναφέρει σε 
        ανακοίνωσή του ότι ορισμένες εταιρείες «δεν έχουν αναλάβει τις 
        ευθύνες τους και δεν έχουν αποσύρει τα αποθέματα της πρώτης 
        ύλης».
        
        Η επίμαχη χρωστική χρησιμοποιείτο κυρίως στην Ινδία για το 
        χρωματισμό του τσίλι, αλλά απαγορεύτηκε στην ΕΕ από τον Ιούλιο 
        του 2003 λόγω ενδείξεων ότι είναι καρκινογόνος.
        
        Η ανησυχία για το Σουδάν 1 έχει εξαπλωθεί σε 12 κράτη μέλη της 
        ΕΕ, δήλωσε την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 
        Φίλιπ Τοντ. Το Βέλγιο, η Κύπρος, η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η 
        Ιρλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η 
        Ισπανία διεξάγουν ήδη ελέγχους και η Αυστρία είναι η τελευταία 
        που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο αυτόν.
        
        Στην Ελλάδα, μέχρι τώρα έχουν αποσυρθεί από την αγορά δύο 
        προϊόντα. Πρόκειται για τη σάλτσα Worcester Sauce της εταιρείας 
        Premier Foods, καθώς και για τη Seafood Sauce της εταιρείας 
        Unilever. 
        
        Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, από την κυκλοφορία αποσύρονται 
        και οι σάλτσες Dijon της σκωτσέζικης εταιρείας McCormick, καθώς 
        κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται η σάλτσα Worcester 
        Sauce, η οποία εμπεριέχει την επίμαχη ουσία. Στην Ελλάδα 
        τέτοιες σάλτσες χρησιμοποιούνταν από γνωστή αλυσίδα εστιατορίων 
        γρήγορης εστίασης.
        
        Η Βρετανία απέσυρε 427 έτοιμα γεύματα, σάλτσες και σούπες από 
        τα ράφια των σούπερ-μάρκετ μετά τον εντοπισμό σε τρόφιμα της 
        παράνομης χρωστικής.
        
        (από το in.gr, 
        http://www.in.gr/news/article.asp?
        lngEntityID=604250&lngDtrID=252 )

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Γουστερ σως
          Από: Αλέκα Νικολαϊδου  4 / 3 / 2005
          Ηθικό δίδαγμα: στη κουζίνα ολοταχώς, αφήστε τα ετοιματζίδικα, φτάξτε σπιτικές σαλτσούλες, αγαπήστε τον καταψύκτη σας (βοηθάει να έχουμε έτοιμα σπιτικά φαγητά). ...χμ! έτσι όπως πάει μας βλάπω να φτιάχνουμε σπιτική γούστερ σως. Μήπως έχει κανείς τη συνταγή;
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: Γουστερ σως
            Από: εύα   4 / 3 / 2005
            Συντάσσομαι απόλυτα κουκλίτσα! Άλλωστε έχουμε και μικρά παιδιά να μεγαλώσουμε και να τα μάθουμε να τρέφονται σωστα. Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα , σήμερα στο forum διάβασα άρθρο φίλης που αναφέρεται στο βαθμό επικινδυνότητας των σκευών teflon! Τι άλλο θα ακούσουμε! Παρεπιπτόντως να μου φιλήσεις τα διδυμάκια. Σου έστειλα τις ευχές μου για αυτά , έστω και ετεροχρονισμένα (www.hungry.gr/getcomm.asp?table=comments&id=17563),μιας και την ίδια μέρα απέκτησα και γω τον γιο μου!! Το πιο ζεστό μου , όμως φιλί το στέλνω στον κούκλο τον πρωτότοκο!
            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
            • Θέμα: Re: Γουστερ σως
              Από: ΣΟΦΙΑ  17 / 3 / 2005
              Τελικά, με ποιό υλικό θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε την Γούστερ Σως? Ή μήπως να την αφαιρούσαμε τελείως?
              [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.