Σχόλια επισκεπτών
- Θέμα: Ριζοτο
Από: Χρ. Ζαχαριαδης 30 / 9 / 2003
Αγαπητη μου Τινα,
Η συνταγή σου για το ριζοτο ειναι πράγματι αυθεντικη και
εξαιρετικα γευστική. Αξίζει πράγματι να την βάλουν όλοι οι
καλοφαγάδες στο δεκαπενθήμερο, αν όχι στο εβδομαδιαίο
πρόγραμμάτους.
Δυστυχώς στη χώρα μας παρουσιάζονται κάποιες δυσκολίες.
1. Δεν βρίσκεται ή βρίσκεται πολύ δύσκολα ρίζι arborio ή
carnaroli. Προσωπικά, το έχω αντικαταστήσει με μια απλή
καρολίνα, με πολύ καλό αποτέλεσμα.
2. Πράγματι, το μεδούλι από κόκκαλο (μοσχαρίσιο, γιατί βοδινό
δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, ούτε κρέας - η Κεντρική αγορά
της Αθήνας διαθέτει ΕΝΑ μονο κατάστημα όπου υπάρχει βοδινό) δεν
βρίσκεται στην αγορά, παρά μόνο αν είναι συγγενής σου Α` ή το
πολύ Β` βαθμού ο χασάπης σου.
Αυτή μάλιστα την εποχή, των τρελλών αγελάδων και της απεργίας
των κτηνιάτρων............
Εγώ, προερχόμενος κατά 4 ολόκληρες γενιές από οικογένεια
κρεοπωλών (ο παππούς του παππού μου είχε χασάπικο στη Μαγνησία
της Μικρασίας) έχοντας κοντινούς ή μακρινούς εξαδέλφους στο ίδιο
επάγγελμα, καθώς και στρατιά γνωστών, παραγγέλνω για το
ossobucco μου το κόκκαλο, από την Τετάρτη ή την Πέμπτη, για το
άλλο Σάββατο, δηλ. 9-10 μέρες νωρίτερα.
Η χρησιμοποίησή του όμως είναι το κάτι άλλο.
3. Μεγάλη σημασία όμως για το πολύ καλό ριζότο έχουν η συνεχής
εναλλαγή της προσθήκης του καυτού ζωμού και το συνεχές
ανακάτεμα, με ξύλινο κουτάλι, του ριζιού, μέχρι να απορροφάται
τελείως ο ζωμός. Οπότε ρίχνουμε πάλι ζωμό και ανακατεύουμε,
μέχρι να απορροφηθεί κ.ο.κ.
Το δοχείο με το ζωμό δεν βγαίνει ποτέ από την εστία. η
θερμοκρασία κανονίζεται έτσι, ώστε να μην κοχλάζει ο ζωμός, αλλά
να κάνει μικρά φλιπ-φλοπ
Το αποτέλεσμα του ριζοτου οπτικά ίσως δεν ικανοποιεί, αλλά
γευστικά....!!!!!
Το ριζότο είναι πράγματι το φαγητό της μεγάλης υπομονής και
αναρρωτιέμαι αν αξίζει να το προσφέρουμε οι γνώστες του καλού
φαγητού, στους λάτρεις του hamburger, της kechup και της
coleslow.
Φιλικά
Χ.Ζ.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Ριζοτο
Από: Nένα 3 / 10 / 2003
Ριζι Arborio, για όσους μένουν Αττική, διαθέτει ο Θανόπουλος
στην πλατεία της Νέας Κηφισιάς.
΄Ομως, ακόμα πιο καλό ρίζι για ριζότο, βρίσκω στο
μπακαλοκαφεστιατοριο Salumai di via Montenapoleone, Παναγίτσας
4, Κηφισιά.
Κατά τα λοιπά με καρολίνα βολεύομαι οταν ξεμένω.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Ριζοτο
Από: -k 12 / 11 / 2006
Οπως λενε και οι Ιταλοι "το ρυζι γεννιεται στο νερο και πρεπει να
πεθανει στο κρασι"
Το original ριζοτο γινεται με ποικιλια ρυζιου arborio, κρασι,
ζωμο κρεατος και παρμεζανα...
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
|