Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Τάρτα με δαμάσκηνα και κρεμμύδια
Υλικά
- 2 κούπες αλεύρι
- Μία πρέζα αλάτι
- 180 γρ. βούτυρο
- 1 κρόκος αυγού
- 2 κουταλάκια κρύο νερό
- 15 ξερά δαμάσκηνα
- 5 κουταλιές σούπας κονιάκ
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
- 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
- 3 κουταλιές τριμμένο τυρί (πχ παρμεζάνα)
|
|
Ετοιμασία
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Τρίβουμε στο αλεύρι το βούτυρο με τα δάχτυλα ώστε να σχηματίσει ψιλά ψίχουλα και προσθέτουμε τον κρόκο και το νερό ανακατεμένα.
- Πλάθουμε ώστε να έχουμε μια ζύμη που θα ανοίξουμε ανάμεσα σε δυο φύλλα ζελατίνας.
- Κόβουμε το φύλλο μας στο σχήμα του ταψιού για τάρτες και βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
- Κόβουμε στο μισό τα δαμάσκηνα και τα μουλιάζουμε στο κονιάκ για 1-2 ώρες.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας στο μεταξύ.
- Ξεσκεπάζουμε, ανεβάζουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τη ζάχαρη, το μπέικον και τα δαμάσκηνα με το κονιάκ και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί λίγο το μπέικον.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και το απλώνουμε στο ταψάκι με τη βάση της τάρτας.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20' στους 200 βαθμούς και για άλλα 10-15 στους 180.
- Σερβίρεται ζεστή με συνοδεία σαλάτας.
Αυτή η (αδοκίμαστη, το ομολογώ)συνταγή προέρχεται από το The complete Dried Fruit Cookbook, από την Αυστραλέζικη φίρμα ξερών φρούτων Αngas Park, και μάλιστα έχει πρόλογο γραμμένο από Ελληνίδα!
Τη συνταγή συνιστά: η Κάλλη
|
|