Σοτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο να κάνει κρούστα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, και σοτάρουμε λίγο ακόμα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες με τα μπαχαρικά, αλάτι πιπέρι κατά το δοκούν (εγώ βάζω κι ένα κουταλάκι ζάχαρη στη φρέσκια ντομάτα) και τ΄αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Τα τουμπάρουμε στη γάστρα, την καπακώνουμε και την βάζουμε στο φούρνο.
Την αφήνουμε να δουλεύει για πάρτη μας επί δίωρον.
Ανοίγουμε τη γάστρα και τσεκάρουμε το κρέας: αν έχει μαλακώσει αρκετά και έχει αρκετό νερό για το κριθαράκι, ρίχνουμε το κριθαράκι. Αλλιώς, προσθέτουμε όσο νερό (βραστό) χρειάζεται κατά την κρίση μας.
Το ξαναβάζουμε στο φούρνο και μόλις βράσει (σε κανένα τέταρτο) πετάμε μέσα το κριθαράκι, χαμηλώνεις το
φούρνο στους 180 βαθμούς, ξανακλείνουμε τη γάστρα και το αφήνουμε για μισή ώρα περίπου, να βράσει το κριθαράκι.
Σερβίρουμε κατά τα ειωθότα.
Το κριθαράκι στη γάστρα δεν ξεροψήνεται όπως στο γιουβέτσι.
Θέμα: Χωρίς θέμα Από: Alice 8 / 11 / 2003
Mήπως η "Πολίτικη Κουζίνα" μας επηρρέασε όλους πρόσφατα;
Ωραιότατη συνταγή, μα έχω μιά απορία: Ο φούρνος δουλεύει για
πάρτη μας επι δίωρον στους 250 βαθμούς; Κάπως δυνατη φωτιά δέν
είναι για γάστρα;
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: Re: Χωρίς θέμα Από: Τίνα Σταύρου 10 / 11 / 2003
Γεια σου Αλίκη,
εχεις δίκιο για την σύνδεση της συνταγής με την πολίτικη
κουζίνα, παρόλο που δεν είναι καινούργια συνταγή, την είχα
υποβάλει παλιότερα σε άρθρο και συνέπεσε η τακτοποίησή της με
την ταινία.
Οχι, η θερμοκρασία δεν είναι ψηλή για γάστρα. Το φαγητό στη
γάστρα είναι προστατευμένο από την θερμοκρασία του φούρνου.
Αναφέρομαι σε κλασσικές πήλινες γάστρες κι όχι μεταλλικές. Οι
πήλινες γάστρες είναι ειδικά σχεδιασμένες από αιώνες για
φούρνους με ξύλα που η θερμοκρασία, είναι ψηλότερη από τον
φούρνο της κουζίνας μας. Αν όμως σου φαινεται ψηλή, μπορείς να
το ψήσεις σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περισσότερες ώρες.
Καμμιά φορά, το βάζω στους 150 για όλη τη νύχτα. Εξαρτάται από
το κομμάτι του κρέατος και το χρόνο που έχω.
Θέμα: Re: Χωρίς θέμα Από: Alice 10 / 11 / 2003
Aαα γειά σου! Αν μιλάμε για πήλινη γάστρα αλλάζει το πράγμα! Η
δική μου είναι μαντεμένια... Κι έχω μιά φυσική αδυναμία στο αργό
ψήσιμο, αργό μαγείρεμα γενικά! :)
ΥΓ Σε εκτιμώ απο καιρό, Τίνα, αλλά τώρα πρόσφατα αποφάσισα να
μπώ στην παρέα σας!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: Χωρίς θέμα Από: νιαμ-νιαμ 18 / 10 / 2004
Τέλειο,νόστιμότατο,υπέροχο,θαυμάσιο,αρωματικότατο,νιαμ-νιαμ.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Πολύ παραδοσιακή, Ελληνική και νοστιμότατη συνταγή!
Τρως αυτό το φαγητό - λουκούμι και γεμίζει το στόμα σου!
Αν και γνωστή σε όλα τα Ελληνικά νοικοκυριά, μπράβο που τη
δημοσίευσες Τίνα!
Θέμα: χωρις θεμα Από: χαρα 22 / 2 / 2005
Για τις μεταλικες γαστρες τι θερμοκρασια χρειαζεται? και ποσες
ωρες πρεπει να ψηθει? Επισης θελω να ρωτησω για το νερο, ποια
ποσοτητα ειναι απαραιτητη?
Ευχαριστω.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: Νερό στην γάστρα; Από: Soula 12 / 4 / 2005
Χαρά,
στη μεταλλική γάστρα εγώ προσωπικά δεν βάζω καθόλου νερό. Π.χ.
το κατσικάκι το μαγειρεύω μόνο με το λαδάκι του!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]