Σχόλια επισκεπτών
- Θέμα: ερώτηση...
Από: dina k. Sparti 24 / 11 / 2003
Τίνα μου, τι μοτσαρέλα χρησιμοποιείς για την συνταγή?
Μπαλάκια λευκής ή κίτρινη ?
Φιλάκια
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: ερώτηση...
Από: Τίνα Σταύρου 24 / 11 / 2003
Χαίρομαι που μου κάνεις αυτήν την ερώτηση Ντινάκι, γιατί το έχω
ξανακούσει αυτό το θέμα.
Εχουμε και λέμε: Mozzarella, είναι το όνομα ενός τυριού που
παράγεται αποκλειστικά από βουβαλίσιο γάλα και κατά τη γνώμη μου
έπρεπε να είναι προστατευόμενης ονομασίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επικρατήσει ευρύτατα και το
υποκατάστατο της βουβαλίσιας μοτσαρέλλας που είναι από αγελαδινό
γάλα και είναι ίδιο σε μορφή και υφή με τη γνήσια μοτσαρέλα.
Αυτές λοιπόν οι μοτσαρέλλες, είναι φρέσκα τυριά ινώδη και με
μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που έχουν μικρή διάρκεια
κατανάλωσης και διατηρούνται στο νερό της παρασκευής τους.
Εχω δει κι εγώ στα σούπερ μάρκετ ένα τυρί κίτρινο και τετράγωνο
που έχει ταμπελάκι "μοτσαρέλα δανίας". Αυτό το τυρί, δεν έχει
καμμία σχέση με τη μοτσαρέλα και απορώ πως του επιτρέπουν να
κυκλοφορεί μ` αυτό το όνομα. Αλλά θα μου πεις το ίδιο δεν
γινόταν και με το τύπου "φέτας" τυρί τους?
Και για να απαντήσω τελικά στην ερώτη΄ση σου, χρησιμοποιώ
μοτσαρέλλα Ιταλίας σε μπαλάκια και όατν βρίσκω χρησιμοποιώ
μοτσαρέλα βουβάλας.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: ΛΑΖΑΝΙΑ
Από: Ανωνύμου 13 / 5 / 2007
ΛΑΖΑΝΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ
Υλικά:
(για 6 μερίδες)
• 4 πιπεριές Φλώρινας
• 4 μεγάλες μακριές και λεπτές μελιτζάνες
• 4 χοντρά κολοκυθάκια
• 1/3 κούπας λάδι
• 1 μεγ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελ. Σκόρδο τριμμένο
• 1 κ. ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς φλούδα και σπόρους
• 1 κ.σ. πελτέ
• 1 κ.σ. ξύδι
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• ¼ κούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο
• 2 κ.σ. μαργαρίνη
• 1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
• ½ κ. λαζάνια (ζεματισμένα και βουτυγμένα σε μπωλ με κρύο νερό
να κρυώσουν)
• 2 ½ κούπας τριμμένη γλυκιά #*$@*#ά κεφαλογραβιέρα
•Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψήστε τις πιπεριές και ξεφλουδίστε τες. Χωρίστε τις σε
λωρίδες, κόψτε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λεπτές φέτες,
πασπαλίστε τις με λίγο αλάτι και αφήστε τις να σταθούν για 1
ώρα. Ξεπλύντες τις με άφθονο νερό και στραγγίξτε τις στις
παλάμες σας να φύγει η περίσσεια του νερού. Σκουπίστε τις καλά
και τηγανίστε τις σε καυτό λάδι ώσπουν να ροδοκοκκινίσουν.
Ζεστάνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι
και το σκόρδο 2-3 λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Ρίξτε και
ανακατεψτε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ξίδι και το
βασιλικό. Σιγοβράστε τη σάλτσα 20 λεπτά περίπου, ώσπου να
δέσει.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό και 1-2 κουταλιές λάδι κι
όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε τα λαζάνια σε δόσεις και βράστε
τα σκεπασμένα 5 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν. Βγάλτε τα με τρυπητή
κουτάλα και ρίξτε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό ώστε να μπορείτε
να τα πιάσετε με τα χέρια, να τα στραγγίσετε και να τα
ακουμπήσετε σε βαμβακερές πετσέτες να στεγνώσουν.
Αλείψτε με τη μαργαρίνη ένα πυράντοχο ορθογώνιο σκεύος και
πασπαλίστε το με τη φρυγανιά.Στρώστε μέσα μια σειρά λαζάνια.
Αραδιάστε πάνω το ¼ από τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις
πιπεριές, το ¼ από τη σάλτσα και το ¼ από το τυρί. Επαναλάβετε
τη διαδικασία αυτή, 3 φορές ακόμη τελειώνοντας με λαζάνια,
σάλτσα και τυρί.
Ψήστε το φαγητό καλυμμένο με αλουμινόχαρτο σε φούρνο 180
βαθμών, 50 λεπτά.
Αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά, πριν το σερβίρετε για να
κόβετε όμορφα σε κομμάτια.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
|