www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Λαζάνια στον φούρνο από την Εμίλια Ρομάνια


Υλικά

  • Υλικά για 4 - 6 άτομα:
  • 300 γρ. λαζάνια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 50 γρ. μπέικον
  • 400 γρ. αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 300 γρ. άπαχος κιμάς
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 10 cl. κόκκινο κρασί
  • 10 cl. ζωμός βοδινού
  • 80 cl. γάλα
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 300 γρ. μοτσαρέλλα
  • 4 κουταλιές παρθένο έξτρα ελαιόλαδο
  • 70 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι



Ετοιμασία

  1. Ψιλοκόβουμε το καρότο, το σέλινο και το κρεμμύδι και χωριστά το μπέικον.
  2. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ζεστάνουμε 3 κουταλιές λάδι, ροδίζουμε το μπέικον και προσθέτουμε τα λαχανικά.
  3. Σε 5 λεπτά προσθέτουμε και ανακατεύουμε τον κιμά και φέρνουμε το μίγμα γρήγορα σε βρασμό σε δυνατή φωτιά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτουμε το μισό ζωμό.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βρασμό προσθέτοντας κατά διαστήματα λίγο-λίγο τον υπόλοιπο ζωμό.
  6. Λιώνουμε τις ντομάτες με ένα πιρούνι, τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τον κιμά και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.
  7. Προσθέτουμε 25 cl. γάλα, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να δέσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για δύο ώρες.
  8. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε μία μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 50 γρ. βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα. Φέρνουμε σε βρασμό και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε.
  9. Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κυβάκια.
  10. Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι και βράζουμε λίγα-λίγα τα λαζάνια. Τα σουρώνουμε και τα ακουμπάμε σε τουλπάνι.
  11. Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί μια στρώση λαζάνια και απλώνουμε πάνω της λίγο από το μίγμα του κιμά, λίγη μπεσαμέλ, μερικά κυβάκια μοτσαρέλλας, λίγη παρμεζάνα και μια πρέζα πιπέρι.
  12. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και ολοκληρώνουμε με μια στρώση ζυμαρικού, που πρέπει να είναι τελείως καλυμμένη με μοτσαρέλλα.
  13. Ραντίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, βάζουμε μερικά κομματάκια βούτυρο και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 30 – 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  14. Σερβίρουμε το φαγητό πολύ ζεστό.
Η γέμιση από κιμά είναι ιδανική και δοκιμασμένη και για λαζάνια.
Αν χρησιμοποιήσετε λαζάνια ή κανελόνια που δεν θέλουν βράσιμο, φροντίστε η γέμιση να είναι ελαφρά πιο ζουμερή.
Για να γίνει πιο γλυκιά η γέμιση του κιμά μπορείτε να προσθέσετε 4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες. Σ' αυτήν την περίπτωση δοκιμάστε πριν προσθέσετε επιπλέον αλάτι.

Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: ερώτηση...
    Από: dina k. Sparti   24 / 11 / 2003
    Τίνα μου, τι μοτσαρέλα χρησιμοποιείς για την συνταγή?
    Μπαλάκια λευκής ή κίτρινη ?
    Φιλάκια

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ερώτηση...
      Από: Τίνα Σταύρου  24 / 11 / 2003
      Χαίρομαι που μου κάνεις αυτήν την ερώτηση Ντινάκι, γιατί το έχω 
      ξανακούσει αυτό το θέμα.
      Εχουμε και λέμε: Mozzarella, είναι το όνομα ενός τυριού που 
      παράγεται αποκλειστικά από βουβαλίσιο γάλα και κατά τη γνώμη μου 
      έπρεπε να είναι προστατευόμενης ονομασίας.
      Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επικρατήσει ευρύτατα και το 
      υποκατάστατο της βουβαλίσιας μοτσαρέλλας που είναι από αγελαδινό 
      γάλα και είναι ίδιο σε μορφή και υφή με τη γνήσια μοτσαρέλα. 
      Αυτές λοιπόν οι μοτσαρέλλες, είναι φρέσκα τυριά ινώδη και με 
      μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που έχουν μικρή διάρκεια 
      κατανάλωσης και διατηρούνται στο νερό της παρασκευής τους.
      Εχω δει κι εγώ στα σούπερ μάρκετ ένα τυρί κίτρινο και τετράγωνο 
      που έχει ταμπελάκι "μοτσαρέλα δανίας". Αυτό το τυρί, δεν έχει 
      καμμία σχέση με τη μοτσαρέλα και απορώ πως του επιτρέπουν να 
      κυκλοφορεί μ` αυτό το όνομα. Αλλά θα μου πεις το ίδιο δεν 
      γινόταν και με το τύπου "φέτας" τυρί τους?
      Και για να απαντήσω τελικά στην ερώτη΄ση σου, χρησιμοποιώ 
      μοτσαρέλλα Ιταλίας σε μπαλάκια και όατν βρίσκω χρησιμοποιώ 
      μοτσαρέλα βουβάλας.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΛΑΖΑΝΙΑ
    Από: Ανωνύμου  13 / 5 / 2007
    ΛΑΖΑΝΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ
    
    Υλικά: 
    (για 6 μερίδες)
    • 4 πιπεριές Φλώρινας
    • 4 μεγάλες μακριές και λεπτές μελιτζάνες
    • 4 χοντρά κολοκυθάκια
    • 1/3 κούπας λάδι
    • 1 μεγ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 2 σκελ. Σκόρδο τριμμένο
    • 1 κ. ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς φλούδα και σπόρους
    • 1 κ.σ. πελτέ
    • 1 κ.σ. ξύδι
    • 1 κ.γ. ζάχαρη
    • ¼ κούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο
    • 2 κ.σ. μαργαρίνη
    • 1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
    • ½ κ. λαζάνια (ζεματισμένα και βουτυγμένα σε μπωλ με κρύο νερό 
    να κρυώσουν)
    • 2 ½ κούπας τριμμένη γλυκιά #*$@*#ά κεφαλογραβιέρα
    •Αλάτι – πιπέρι
    
    Εκτέλεση:
    Ψήστε τις πιπεριές και ξεφλουδίστε τες. Χωρίστε τις σε 
    λωρίδες, κόψτε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λεπτές φέτες, 
    πασπαλίστε τις με λίγο αλάτι και αφήστε τις να σταθούν για 1 
    ώρα. Ξεπλύντες τις με άφθονο νερό και στραγγίξτε τις στις 
    παλάμες σας να φύγει η περίσσεια του νερού. Σκουπίστε τις καλά 
    και τηγανίστε τις σε καυτό λάδι ώσπουν να ροδοκοκκινίσουν.
    Ζεστάνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι 
    και το σκόρδο 2-3 λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Ρίξτε και 
    ανακατεψτε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ξίδι και το 
    βασιλικό. Σιγοβράστε τη σάλτσα 20 λεπτά περίπου, ώσπου να 
    δέσει. 
    Βάλτε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό και 1-2 κουταλιές λάδι κι 
    όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε τα λαζάνια σε δόσεις και βράστε 
    τα σκεπασμένα 5 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν. Βγάλτε τα με τρυπητή 
    κουτάλα και ρίξτε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό ώστε να μπορείτε 
    να τα πιάσετε με τα χέρια, να τα στραγγίσετε και να τα 
    ακουμπήσετε σε βαμβακερές πετσέτες να στεγνώσουν.
    Αλείψτε με τη μαργαρίνη ένα πυράντοχο ορθογώνιο σκεύος και 
    πασπαλίστε το με τη φρυγανιά.Στρώστε μέσα μια σειρά λαζάνια. 
    Αραδιάστε πάνω το ¼ από τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις 
    πιπεριές, το ¼ από τη σάλτσα και το ¼ από το τυρί. Επαναλάβετε 
    τη διαδικασία αυτή, 3 φορές ακόμη τελειώνοντας με λαζάνια, 
    σάλτσα και τυρί.
    Ψήστε το φαγητό καλυμμένο με αλουμινόχαρτο σε φούρνο 180 
    βαθμών, 50 λεπτά.
    Αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά, πριν το σερβίρετε για να 
    κόβετε όμορφα σε κομμάτια.
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.