Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Μανιταρόπιτα νηστίσιμη
Υλικά
- Για το φύλλο:
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 2 κουταλιές ξύδι (ή τσίπουρο, ρακή κλπ)
- Για την γέμιση:
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (ιδιαίτερα το πράσινο)
- 1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη (ή 1 μικρή)
- 1 ντομάτα (ή 1/2 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια)
- 1 κονσέρβα μανιτάρια τεμαχισμένα (τα πιο χοντρά κομμάτια τα ψιλοκόβουμε)
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
- 1 κουταλιά σουσάμι
- 1 κουταλιά σόγια σώς
- 2-3 κουταλιές σιμιγδάλι (ή κουάκερ)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Κύμινο
- Μοσχοκάρυδο
- Λίγο κόκκινο πιπέρι
- Λίγο λάδι
- Προαιρετικά: 2 κουταλιές μαύρη σταφίδα και περισσότερο λάδι
|
|
Ετοιμασία
- Ξεκινάμε από την παρασκευή ζύμης για φύλλο που θα μείνει να "ξεκουραστεί" πάνω
από μισή ώρα.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για νερό το ζουμί από τα μανιτάρια. Επίσης μπορούμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη από την προηγούμενη και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο σε ζελατίνα ή poly-bag.
- Οταν θα έλθει ή ώρα, χωρίσουμε την ζύμη σε 4 άνισα κομμάτια 2 μεγάλα 2 μικρά
για να ανοίξουμε το φύλλο.
- Κόβουμε στη συνέχεια, τα κρεμμύδια σε φετάκια και τεμαχίζουμε τα υπόλοιπα
υλικά.
- Σε τεφάλ σκεύος (σωτέζα, κατσαρόλα, βαθύ τηγάνι) ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και ρίχνουμε το κύμινο, το σουσάμι, τη ζάχαρη, τη σόγια-σώς και γυρίζουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε την πιπεριά τη ντομάτα και τελευταία τα μανιτάρια.
- Πασπαλίζουμε με μια πρέζα μοσχοκάρυδο, με το σιμιγδάλι και αλατοπιπερώνουμε.
- Τελευταία προσθέτουμε τον ανηθομαϊντανό και -προαιρετικά- τις σταφίδες.
- Ανοίγουμε φύλλο χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι (ή corn flower). (Το κάτω-κάτω φύλλο πρέπει να είναι μεγαλύτερο σε διάμετρο από το καλά λαδωμένο ταψί, ώστε
γυρίζοντάς το να διπλωθεί σε κόθρο).
- Λαδώνουμε το φύλλο με πινέλο και ανοίγουμε ένα μικρότερο και το στρώνουμε
πάνω από αυτό.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ισομερώς.
- Ανοίγουμε στη συνέχεια δύο ακόμη φύλλα και γυρίζουμε τέλος το κάτω, όπως είπαμε σε κόθρο.
- Χτυπάμε αρκετό λάδι (όσο δε βάλαμε μέσα στη γέμιση)με λίγο από το υγρό της κονσέρβας και 2 σταγόνες σόγια –σώς ώστε να γαλακτοποιηθούν, (έως ¾ από το φλιτζάνι όλα μαζί) και το αδειάζουμε πάνω στο τελευταίο φύλλο.
- Χαράσσουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 150 βαθμ. έως ότου ροδίσει το φύλλο (περίπου για ¾ της ώρας).
- Προαιρετικά, αν θέλουμε, αλείφουμε τη ζεστή επιφάνεια της πίττας όπως θα βγει από το φούρνο με 1 κουταλιά μέλι διαλυμένο σε 1/2 κουταλιά νερό.
Τη συνταγή συνιστά: η Lilly (δικής της εμπνεύσεως)
|
|