 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Μπεσαμέλ
Υλικά
- 1 κούπα αλεύρι
- 4 κούπα γάλα
- 1 κούπα φυτικό λίπος ή βούτυρο
- 1 κούπα κεφλαλοτύρι τριμένο
- 2 αυγά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
|
|
Ετοιμασία
- Ζεσταίνουμε το γάλα (χωρίς να βράσει)
- Βάζουμε το φυτ. λίπος (ή βούτυρο) στη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά
- Μόλις λιώσει το φυτ. λίπος (ή βούτυρο) ρίχνουμε το αλεύρι. Προσοχή! Πρέπει να ανακατεύμε δυνατά αλλοιώς θα σβωλιάσει.
- Ρίχνουμε το γάλα (που έχουμε ήδη ζεστάνει) και ανακατεύουμε ώστε να γίνουν όλασ ένας χυλός.
- Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε ώστε να χωνευτούν μαζί με τα άλλα.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά να βράσει σε χαμηλή φωτιά για να δέσει.
Η μπεσαμέλ πρέπει να είναι αρκετά ρευστή για να μπορούμε να περιχύσουμε το φαγητό πού θα μπεί μετά στο φούρνο. Αν δούμε οτι γίνεται πολύ πηχτή προσθέτουμε κι άλλο γάλα.
Αν και η κρέμα μπεσαμέλ συνοδεύει χαρακτηριστικα τής ελληνικής κουζίνας φαγητά εν τούτοις ανήκει στη γαλλική κουζίνα
|
|