Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Χαλβάς Φαρσάλων εύκολος
Υλικά
- 1/2 κούπα αμύγδαλα ξασπρισμένα και κομμένα σε φλούδες (πωλούνται έτοιμα) ή καρύδια
- 1 κούπα βούτυρο κατσικίσιο
- 2 κούπες νισεστές
- 3 κούπες ζάχαρη
- 4 κούπες νερό (ίσως και λίιιγο παραπάνω)
|
|
Ετοιμασία
- Σε μια λεκανίτσα διαλύουμε το νισεστέ στο νερό, προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε και τον ξηρό καρπό.
- Μόλις το μείγμα αρχίσει να σκουραίνει και να καραμελώνει (γίνεται καφέ και πυκνώνει), αποσύρουμε γρήγορα από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα του νισεστέ. (Αν η καραμέλα ξαφνικά από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας σκληρύνει, μην ανησυχείτε, θα λιώσει και θα ομογενοποιηθεί το μείγμα, αρκεί να ανακατεύουμε διαρκώς.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς. Σιγά-σιγά το μείγμα θα αρχίσει να παίρνει μορφή ζελέ και στο τέλος θα γίνεται όλο και πιο διαφανές.
- Οταν δείτε ότι το μείγμα έχει γίνει ομοιόμορφο στην υφή και το χρώμα,το απλώνετε στα γρήγορα σε ένα αντίστοιχο ταψί (γρήγορα γιατί άπαξ και απομακρυνθεί από τη φωτιά στερεοποιείται). Εμείς σε αυτό το σημείο τον τρώμε.
Αν θέλετε κρούστα: Πασπαλίζετε με άφθονη ζάχαρη και καίτε με καμινέτο ή σε δυνατό γκριλ ή αλείφετε λίγο βούτυρο, πασπαλίζετε με άφθονη ζάχαρη, καλύπτετε κολλητά με λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά.
Με τις αναλογίες (1-2-3-4) και τις συμβουλές του κ. Χρήστου, ιδού ο χαλβάς-express μου. Την πρώτη φορά παιδεύτηκα αρκετά, πιάστηκα από το ανακάτεμα. Τη δεύτερη μου βγήκε αριστούργημα με λιγότερη κούραση. Από την τρίτη κι έπειτα άρχισα να χρονομετρώ τον εαυτό μου!
ΕISHGHTHS
η Κάλλη
|
|