www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Risotto alla milanese


Υλικά

  • 400 γρ ρύζι Arborio ή Carnaroli ή άλλο round grain εξαιρετικής ποιότητας
  • 1/2 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό βοδινού πολύ ζεστό
  • 1 πρέζα ζαφορά (περίπου 3 γρ.)
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα



Ετοιμασία

  1. Χωρίζουμε 1/2 φλυτζάνι από τον ζωμό και βάζουμε μέσα την ζαφορά να βγάλει το χρώμα και το άρωμά της.
  2. Σε βαθύ τηγάνι λιώνουμε το μισό βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά (θέλουμε να λιώσει και να μαγειρευτεί αλλά να μην μαυρίσει).
  3. Σοτάρουμε το κρεμμύδι που το έχουμε πολύ λεπτοκομμένο ή τριμμένο, στο βούτυρο, ώσπου να γίνει διαφανές.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να ζεσταθεί όλο και να γυαλίσει.
  5. Προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  6. Οταν εξατμιστεί το κρασί, αρχίζουμε να προσθέτουμε τον ζωμό λίγο-λίγο, ανακατεύοντας πολύ καλά κάθε φορά ώστε να εξατμίζεται η ποσότητα του ζωμού, αλλά να μην κολλήσει το ρύζι.
  7. Επαναλαμβάνουμε έως ότου μαγειρευτεί το ρύζι και τελειώσει ο ζωμός, περίπου 20 λεπτά.
  8. Τελευταίο, προσθέτουμε στο ρύζι τον ζωμό με το σαφράν.
  9. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  10. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε το ριζότο καυτό πασπαλισμένο με τριμμένη παρμεζάνα.
Αυθεντική παραδοσιακή βερσιόν.

Οπως αντιληφθήκατε ίσως από τα παραπάνω, το ριζότο αλά Μιλανέζε είναι μια συνταγή απλούστατη με λίγα υλικά. Αυτό που κυρίως την αναδεικνύει είναι το εξαιρετικής ποιότητας ρύζι και το σαφράν. Παλιότερα εντούτοις η συνταγή αυτή, φτιαχνόταν με βοδινό μεδούλι εκτός από το βούτυρο.
Χρειάζονται 40 γρ. βοδινό μεδούλι και 150 γρ. βούτυρο για να την φτιάξει κανείς και το μόνο που διαφέρει στην εκτέλεση είναι ότι λιώνεις το μεδούλι στο μισό βούτυρο στο τηγάνι και μετά προσθέτεις το κρεμμύδι. Σ' αυτήν την εκδοχή, η παρμεζάνα ανακατεύεται με το ριζότο μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο στο τέλος του μαγειρέματος.
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ριζότο με μεδούλι διότι φοβάμαι λόγω κρώυτσφελντ-γιάκομπς, ήθελα όμως να υπάρχει εδώ κι αυτή η εκδοχή. Παρόλο που δεν ανήκω στους καθαρεύοντες της κουζίνας, νομίζω ότι δοκιμάζοντας τις παλιότερες γεύσεις καταλαβαίνεις την εξέλιξη της κουζίνας μέσα στους αιώνες.

Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (3)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.