Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Τάρτα με roquefort και σάλτσα μύρτιλλου
Υλικά
- Μια βάση τάρτας κατά τα ειωθότα (pate brisee)
- 250 γρ. roquefort
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
- 1 ολόκληρο αυγό
- 2 κρόκους
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Για τη σάλτσα:
- 1/2 βάζο μαρμελάδα μύρτιλλο
- 1 κρεμμύδι χονδροκομμένο
- 3 κουταλιές μηλόξιδο
- 2 κουταλιές ρούμι από κιρς (περνάω τη φάση του κιρς για όποιον δεν κατάλαβε)
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 κουταλιά μουστάρδα με πράσινο πιπέρι
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
|
|
Ετοιμασία
- Στρώνουμε την τάρτα σε φόρμα για τάρτες, την καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε πάνω στο χαρτί μερικά ξερά φασόλια.
- Ψήνουμε την ζύμη σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 20 λεπτά, βγάζουμε το χαρτί με τα φασόλια,
συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Σκορπίζουμε το τυρί σε ψίχουλα μέσα στην τάρτα.
- Χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην τάρτα.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ή ώσπου να πήξει η κρέμα.
- Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει κάπως ώστε να κόβεται.
Σάλτσα μύρτιλλου: (Αυτή η σάλτσα είναι μια τεμπέλικη παραλλαγή chutney.)
- Ροδίζουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διαφανές.
- Προσθέτουμε την μαρμελάδα και την αφήνουμε να λιώσει.
- Προσθέτουμε το ξύδι, το ρούμι και το σκόρδο.
- Τελευταία προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και να
διαυγάσει.
- Βράζουμε ελάχιστα όσο να δέσει. Η σάλτσα αυτή δεν πρέπει να γίνει πολύ πηχτή. Αν πήξει, την διαλύουμε με λίγο νερό ή την ξαναζεσταίνουμε.
Κόβουμε την τάρτα σε τρίγωνα και την σερβίρουμε δίπλα σε μια λιμνούλα σάλτσας.
Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου
|
|