www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Φακές


Υλικά




  • Για ποτό προτείνουμε:
    -Ερυθρός ξηρός
    -Ερθυρός μπρούσκος

Ετοιμασία

  1. Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τις φακές.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο περίπου νερό και ρίχνουμε μέσα τις φακές, τις ντομάτες, το σκόρδο, την δάφνη.
  3. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για όσο χρόνο χρειάζεται. Προς το τέλος προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
  4. Oταν κλείσουμε την φωτιά προσθέτουμε την ρίγανη και το ξύδι.
Αλλη άποψη είναι να μην βάλουμε ξύδι και ρίγανη στην κατσαρόλα αλλά να αφήσουμε τον καθένα να βάλει στο πιάτο του κατά βούληση. Υπ' όψιν οτι η δάφνη όσο μένει στη βράση πικρίζει το φαγητό. Αν αυτό δεν το θέλουμε τότε ή βγάζουμε τη δάφνη νωρίς (περίπου 10 λεπτά αφού αρχίσει η βράση) ή τη βάζουμε στο τέλος μαζί με το αλατοπίπερο.

Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είδαμε να μαγειρεύουν στην Ηπειρο: Αντί για ντομάτα βάζουνε μια φλούδα κανέλα. Μπαίνει από την αρχή τής βράσης για να μετριαστεί στο μεταξύ το έντονο άρωμά της.

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: ΦΑΚΕΣ
    Από: Martha  29 / 7 / 2004
    Τις φακές τις βάζουμε σε νερό απο το προηγούμενο βράδυ ή δεν χρειάζονται αυτή τη διαδικασία. Ευχαριστώ
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΦΑΚΕΣ
      Από: Εφη Κ  30 / 7 / 2004
      Οχι, δεν χρειάζεται. 
      
      Τήν πρώτη φορά που δοκίμασα να φτιάξω φακές, τις μούλιασα σε 
      νερό ένα ολόκληρο βράδι και μετά τις μαγείρεψα. Οι φακές 
      έλιωσαν. 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Κεφαλονιτικη λιτότητα
    Από: Ελένη X.  30 / 7 / 2004
    Εμεις στη Κεφαλονια κανουμε πολυ λιτες τις φακές.
    
    Τις βράζουμε προσθέτωντας στη κατσαρόλα 3 σκελίδες σκόρδου με 
    το πουκάμιο, δυο τρια κλαδάκια ξερή ρίγανη, ένα ολόκληρο 
    κρεμμύδι (καθαρισμένο). Αλάτακι.
    
    Οταν βράσουν και τις βάλουμε στο πιάτο , ρίχνουμε  μπόλικο 
    λαδάκι και ξυδάκι.
    
    Απαραίτητα συνοδευτικά τους έχουμε τις σαρδέλες (στο αλάτι) 
    καλά καθαρισμένες, με λαδάκι και ξύδι  και μεγάλες φέτες 
    χωριάτικου ψωμιού ξεροψημένες.
    
    Δεν υπάρχει περίπτωση Κεφαλονιτικο σπίτι θα  φτιάξει φακές 
    χωρίς τα δυο αυτα συνοδευτικά. Αφου όταν ζητάμε στον μπακάλη 
    σαρδέλες, αυτός ανταπαντάει "φακές έχουμε σημερα?"
    
    
    
     
    
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Dante  10 / 2 / 2005
    Ξεχάσατε να γράψετε πότε βάζουμε το κρεμμύδι...και έμεινα στο τέλος με δυο κρεμμύδια στα χέρια!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: Juanita La Quejica  10 / 2 / 2005
      Κρίμα τα κρεμμυδάκια. Κι εσύ βρε παιδί μου, γιατί δεν 
      αυτοσχεδίασες;
      
      Μιας και ο λόγος για φακές, επειδή εμένα δεν μου άρεσαν όταν 
      ήμουν μικρή, προσπάθησα να βρω ένα τρόπο να τις φτιάχνω ώστε να 
      μπορώ να τις τρώω με ευχαρίστηση και όχι σαν ... καθάρσιο.
      
      Τις κάνω πάντα στη χύτρα, τις βράζω μόνες τους με νερό για 7΄. 
      Στη συνέχεια προσθέτω ψιλοκομμένα πράσσα, φρέσκα και ξερά 
      κρεμμύδια, 2 σκελίδες σκόρδο, σπανάκι και ρόκα χονδροκομμένα, 
      κόκκινο κρασί, κόλιανδρο, πάπρικα, δάφνη, μοσχοκάρυδο και λίγο 
      garam masala. Ντομάτα pummaro όχι πουρέ, αλλά την ψιλοκομμένη 
      και λίγο πελτέ. Και 2 κύβους βοδινό με λαχανικά. Ελαιόλαδο, 
      ξανακλείνω την χύτρα, βράζω για άλλα 10΄ και ... έτοιμες! Αν 
      έχουν πολύ ζουμί, τις αφήνω σε δυνατούτσικη φωτιά για 5΄ για να 
      φύγουν τα πολλά υγρά.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΦΑΚΕΣ
    Από: ΖΩΗ  11 / 2 / 2005
    Εγώ τις φακές απλά τις ζεματίζω και μετά τις μαγειρεύω κανονικά στη χύτρα. Προσθέτω πάντα και καρότα, πηγαίνουν πολύ! Για πιο υγιεινό μαγείρεμα προσθέτω τη ντομάτα (μόνο αν είναι φρέσκια) και το λάδι στο τέλος, παίρνουν μια βράση και έτοιμη η φακή! ΠΡΟΣΟΧΗ: Το αλάτι πάντα στο τέλος, αλλιώς τα όσπρια δε βράζουν.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: maria  16 / 9 / 2005
    εγω στις φακες βαζω πιπερια και μανιταρια!!! δοκιμαστε το ειναι πολυ ωραιες..
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: natalia  21 / 12 / 2005
      Να συμφωνήσω με το ένα σκέλος (δεν διαφωνώ με το δεύτερο αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ φακές με μανιτάρια) ότι λίγη πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά τετράγωνα κομμάτια... δίνει ωραία γεύση (με το τρικ της πιπεριάς άρχισε ο γιος μου να τρώει τις φακές πριν δέκα χρόνια).
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΦΑΚΕΣ ΜΙΑΜ ΜΙΑΜ
    Από: Αντζυ  20 / 12 / 2005
    Μια καλή πρόταση για τις φακές όπως επίσης και για τη φασολάδα 
    είναι να προσθέσετε λουκάνικο φρανκφούρτης σε κομματάκια 
    σωταρισμένο με κρεμμύδι σε λίγο λαδάκι.Γίνονται πεντανόστμες!!!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: φακες
    Από: ευη  27 / 2 / 2007
    Εγω τις μαγειρεύω διαφορετικά . Βάζω τις φακές με νερό για να πάρουν μια βράση τις σουρώνω, ρίχνω το λάδι στην ίδια κατσαρόλα τσιγαρίζω το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνω τις φακές,σάλτσα και πελτέ ντομάτας αλάτι πιπέρι ρίγανη μια κουταλιά της σούπας ξίδι και νερό μέχρι να τις σκεπάσει. Τις βράζω στην χύτρα για 20 λεπτά περίπου.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Φακές πιλάφι
    Από: Έφη  27 / 2 / 2007
    Εμείς τις φακές τις φτιάχνουμε πιλάφι είτε με ρύζι, είτε με κριθαράκι και γίνονται νοστιμότατες. Βράζουμε τις φακές για κανένα 20λεπτο με ενα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλλάζουμε το νερό και προσθέτουμε μισό φλιντζάνι ρύζι ή κριθαράκι, τριμένη ντοματούλα (προαιρετικά)αλατάκι και λίγο ξύδιή χυμό λεμονιού. Λίγο πριν ψηθούν ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Γίνεται ενα πολύ ωραίο πιλάφι που συνοδεύεται με γιαουρτάκι.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: άλλο μυρωδικό
    Από: τατιάνα  3 / 5 / 2007
    Εγώ παραδοσιακά από τη μαμά μου βάζω ρίγανη και δεντρολίβανο, καρότο, ντοματοχυμό.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: άλλο μυρωδικό
      Από: loukia  18 / 5 / 2007
      εγω τις φακες τισ βάζω να φουσκώσουν απο το βράδι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι με το σκόρδο, μετά βάζω νερό και ζωμό ζυμαρικών το αφήνω να βράσουν και ρίχνω τισ φακές το ρίζι και το αφήνω να ψηθού.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Re: άλλο μυρωδικό
    Από: Βίκυ  10 / 9 / 2007
    Εγώ τις κάνω συνήθως σαλάτα. Είτε με κρεμμύδι, μαϊντανό, ντομάτα και τυρί (οποιασδήποτε επιλογής, αλλά συνηθίζω μανούρι), είτε με τόνο, ηλιόσπορους, κάπαρι, κρεμμύδι και ρίγανη. Για εναλλακτικές γεύσεις!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: φακές πικαντικες
    Από: αντζελινα  28 / 10 / 2007
    βάλτε στην αρχή της βράσης ενα ξυλάκι κανέλα (τα πρώτα 15 λεπτά) ,εν συνεχεια αφαιρέστε το και προσθέστε μια πρέζα κύμινο και 3-4 κόκκους μπαχάρι.Το υφέρπον πικάντικο αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει ειδικά εαν στις φακές σας έχετε προσθέσει πολλά ζαρζαβατικά.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.