Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Πρασόπιτα από το Βραχάτι
Υλικά
- 1 κιλό πράσα (τα άσπρα κομμένα ροδέλες)
- 750 gr. κιμάς χοιρινός
- 500 gr. φέτα (ή 250 gr. φέτα και250 gr. ανθότυρο)
- 1 ποτήρι κρασιού τραχανά
- 4 αυγά χτυπημένα ελαφρά
- 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
- 1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κρεμμύδια φρέσκα σε ροδελές
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ζυμωμένο με λάδι για τις ακαμάτρες, αλλιώς ανοίξτε 9
- φύλλα για πίτα οι προκομμένες
- Λάδι
- Σουσάμι προαιρετικά
|
|
Ετοιμασία
- Τσιγαρίζουμε τα πράσα μόνα τους, μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Οταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε και στο ίδιο μαγειρικό σκεύος τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά).
- Προσθέτουμε τον κιμά και αν χρειάζεται, λίγο ακόμα λάδι και μόλις είναι έτοιμος,
αφαιρούμε το σκεύος από την φωτιά και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά (τα πράσα
τελευταία).
- Σε λαδωμένο ταψί τοποθετούμε με την ακόλουθη σειρά : 3 φύλλα πάνω κάτω λαδωμένα, την μισή γέμιση, 2 ακόμα φύλλα, την υπόλοιπη γέμιση και τέλος τα υπόλοιπα φύλλα.
- Αν θέλετε τραγανά φύλλα, τοποθετήστε τα "τσαλακωμένα" στο ταψάκι έτσι ώστε
να "αερίζονται" και ραντίστε με νεράκι καλά το πάνω φύλλο. Αν θέλετε η πίτα να αποκτήσει γλασαρισμένη υφή, χτυπήστε 1 ασπράδι αυγού με λίγο γάλα ή νερό και αλείψτε το πάνω φύλλο.
- Από πάνω τοποθετούμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και προαιρετικά σουσαμάκι.
- Ψήνουμε για μία ώρα περίπου στους 175 βαθμούς, (ο φούρνος σε αντίσταση πάνω-κάτω).
Καλή επιτυχία !
Τη συνταγή συνιστά: η Αννα
|
|