www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο.


Υλικά

  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/4 κούπας ρύζι ΚΑΡΟΛΙΝΑ
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Δύο κουταλιές της σούπας περίπου λάδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αυγολέμονο



  • Για ποτό προτείνουμε:
    -Ερυθρός ξηρός
    -Ερυθρός ημίγλυκος

Ετοιμασία

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι.
  2. Τρίβουμε το κρεμμύδι.
  3. Σε μία λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.
  4. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και πλάθουμε τον κιμά σε μικρές μπαλίτσες και τα αλευρώνουμε.
  5. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 1/4 του λίτρου νερό (περίπου 5 ποτήρια) και λίγο λάδι.
  6. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30' περίπου.
  7. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Αυγολέμονο
  • 2-3 αυγά
  • 2 λεμόνια

  1. Σε μία σουπιέρα ρίχνουμε το ασπράδι των αυγών και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν αφρός. Στην συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς και τέλος προσθέτουμε το λεμόνι σιγά-σιγά χτυπώντας με το σύρμα.
  2. Όταν γίνει ρίχνουμε με την κουτάλα μπόλικο ζουμί από την σούπα στην σουπιέρα χτυπώντας σιγά-σιγά με το σύρμα (ή το πηρούνι) για να μην κόψει το αυγολέμονο.
Κατόπιν ρίχνουμε το αυγολέμονο στη σούπα ή περιχύνουμε το φαγητό. Δέν ανακατεύουμε.

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Γιουβαρλάκια
    Από: Αβραάμ Παπαστρατής  3 / 2 / 2004
    Δοκιμάστε τα γιουβαρλάκια με δυόσμο ( ξερό κατά προτίμηση )
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Γιουβαρλάκια
      Από: Κατερίνα   3 / 2 / 2004
      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου γιατί κι εγώ βάζω δυόσμο αποξηραμένο στα γιουβαρλάκια, καθώς επίσης και ένα αυγουλάκι. Ξέρω πως δεν συνηθίζεται αλλά μια φορά που ξεκίνησα για γιουβαρλάκια μετά ξεχάστηκα και νόμιζα ότι θα έκανα μπιφτέκια (εμ! ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι τί να σου κάνει) και αφού είχα ρίξει το ρύζι, έριξα και το αυγό και είπα ότι βρέξει ας κατεβάσει. Λοιπόν, έγιναν πολύ μαλακά και αφράτα και τώρα πια τα κάνω με αυγό γιατί έτσι τα ζητά η οικογένεια.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Δυόσμος κι αβγό στα γιουβαρλάκια!
    Από: Αγγέλα η Σαλονικιά   3 / 2 / 2004
    Συμφωνώ. Από τη μιά ο δυόσμος τα κάνει πεντανόστιμα, από την άλλη το αβγό είναι α-π-α-ρ-α-ί-τ-η-τ-ο ώστε να μη διαλύονται κατά το βράσιμο! Βάλτε το και θα με θυμηθείτε!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Δυόσμος κι αβγό στα γιουβαρλάκια!
      Από: ELINA  21 / 4 / 2005
      δεν καταλαβαίνω το αυγό μπαίνει στον κιμα;
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Δυόσμος κι αβγό στα γιουβαρλάκια!
        Από: ΣΟΦΙΑ  22 / 4 / 2005
        Ελίνα ναι, το αυγό μπορείς να το βάλεις και μέσα στον κιμά. 
        Μπορείς όμως και να μην το βάλεις.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: και βουτυρο
    Από: MAPIA  12 / 1 / 2005
    και βουτυρο ρίχνω στο ζουμί πού βράζει.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟ ΜΑΙΝΤΑΝΟ
    Από: Eλενη Β  12 / 1 / 2005
    Δοκιμάστε να προσθέσετε στο νερό και αρκετό μαιντανό. Εγώ 
    συνήθως βάζω 2 ματσάκια (του μανάβη) πολυ ψιλοκομμένα και από 
    ένα φαγητό που τα παιδιά μου το έτρωγαν με το ζόρι έγινε από τα 
    πιο αγαπημένα τους. 

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Γιουβαρλάκια
    Από: νιαμ-νιαμ  22 / 4 / 2005
    Εγώ στον κιμά ρίχνω τα ασπράδια και τους κρόκους στο αυγολέμονο.
    Κιμάς μοσχάρι-χοιρινό(υπερτερεί το χοιρινό) ή μόνο 
    χοιρινό.Νομίζω ότι έτσι γίνονται λίγο πιο μαλακά.
    Ξέχασα να πω ότι μετά από τα βιουβαρλάκια αμέσως στην κατσαρόλα 
    ρίχνω extraλίγο ρύζιακόμα.Η σούπα γίνεται καταπληκτική.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Γιουβαρλάκια
      Από: Χρυσαυγή  22 / 4 / 2005
      To ίδιο κάνω και εγώ με το ρύζι. Ρίχνω λίγο έξτρα στην κατσαρόλα 
      για να γίνει ποιο παχυρευστη η σούπα.
      Όσο για τον κιμά, ρίχνω 1 ολόκληρο αυγό και άλλο ένα χρησιμοποιώ 
      στο αυγόκομμα της σούπας.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: STYL-SOUPE
    Από: DINA KYR.  31 / 3 / 2006
    OPAIA PAEI MESA STO NERO PATATA KAI KAROTO.GINETAI SAN SOUPA KAI PIZEI LOGO THS PATATAS SE SYNDIASMO ME TO ALEYRI.OPIOS EXEI TO BIBLIO MAGEIRIKHS THS VEFAS MPOREI NA BREI TH SYNTAGH.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: `Κόκκινη παραλλαγή`
    Από: betty  31 / 3 / 2006
    Έχει δοκιμάσει κανείς την εκδοχή με κόκκινη σάλτσα?Η γιαγιά μου ονόμαζε το συγκεκριμένο φαγητό "φαγητό νοσοκομείου" οπότε το έφτιαχνε συνήθως με φρέσκες κόκκινες ντομάτες.Το αυγό δεν είναι απαραίτητο, τα κάνω χωρίς κ δεν διαλύονται.Κάποιος μου έλεγε ότι δεν του αρέσει αυτό το φαγητό γιατί είναι στην ουσία "βραστός κιμάς",ένα μικρό ΤΙΡΡ είναι όταν πλάσουμε τα γιουβαρλάκια τα ψήνουμε στο GRILL όσο να πάρουν ελαφρώς χρώμα κ μετά τα βράζουμε κανονικά.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: diosmos?!?
    Από: tzina  18 / 5 / 2006
    na rwtisw kati?vazoume diosmo k maintano k an nai poso diosmo sto peripou? tanx anyway
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: diosmos?!?
      Από: athena  7 / 5 / 2007
      Bazoyme h` to ena myrwdiko h` to allo. Den exw akoysei kapoion na bazei kai ta dyo. Pantws kalh idea na to dokimasw na dw an tairiazei... an kai den nomizw.. Filika, Athena
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Φρυγανιές και πιπέρι
    Από: Luculus  24 / 11 / 2006
    Για να γίνει πιο αφράτος ο κιμάς τρίβουμε λίγη φρυγανιά στη ζύμη. Επίσης κατά τη βράση προσθέτουμε και μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Königsberger Klopse ...
    Από: Lamprini  13 / 5 / 2007
    ...Hackbällchen in Kapernsause . (μπαλάκια κιμά σε σάλτσας κάπαρης) 
    
    Τα γιουβαρλακια ειναι απο τις αγαπημένες μου σούπες. Τα έλεγα
    "Σουπα με σουπάκια" οταν ημουν μικρουλακι καααποτε !
    
    Σημερα έκανα την Γερμανική εκδοχή για γιουβαρλάκια . Την βρήκα
    πολυ ενδιαφέρουσα και νοστιμη και την γράφω μπας και ενδιαφέρει
    κανέναν.
    
    500 γρμ κιμά μισό μοσχάρι-μισό χοιρινο
    2 φέτες ψωμί μπαγιάτικες
    1 κρεμμυδι
    1 αυγο
    μαιντανο 
    αλάτι πιπέρι
    
    Σαλτσα 
    2 κουταλιες σουπας καπαρη απο βαζάκι
    1 φυλλο δαφνης
    1 κουταλια βουτυρο
    1 κουταλια αλευρι ή κορν φλαουρ
    100 γρμ κρεμα γαλακτος (την παρέλειψα εβαλα λιγο γαλα + 1 κορν
    φλαουρ)
    ζωμος βοδινου (προαιρετικα , εγω δεν εβαλα)
    
    Ανακατευουμε ολα τα πρωτα υλικά οπως κανουμε και στα
    γιουβαρλακια. Βάζουμε να βράσει καλά ο ζωμός ή σκετο νεράκι με το
    φυλλο δάφνης . Οταν βρασει το νέρο ριχνουμε τα μπαλάκια μεσα
    χαμηλώνουμε την φωτια και βράζουμε μεχρι να γινουν περιπου 20 λεπτα. 
    Οταν βράσουν αφαιρουμε απο την κατσαρόλα το ζουμάκι. Σε αλλη
    κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι
    ανακατευοντας συνέχεια οπως στην μπεσαμελ . Σιγα σιγα προσθέτουμε
    το ζουμάκι που εχουμε κρατήσει . Βράζουμε για λίγα λεπτα να δέσει
    το μείγμα και στο τέλος προσθέτουμε την κάπαρη , τη κρεμα η το
    γάλα και λίγο χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και κλείνουμε την
    φωτιά . Τωρα προσθέτουμε τα κλοπσάκια ή γυρίζουμε το μειγμα της
    σάλτσας στην κατσαρόλα που έχουμε τα κλοπσάκια . Ανακινουμε λιγο
    την κατσαρόλα την αφηνουμε για 1-2΄ πανω στο ζεστό αλλα κλειστό
    ματι και σερβίρουμε . 
    Οι Γερμανοί σερβίρουν συνήθως με πατάτες βραστές (Salzkartoffeln)
    εμεις ως Ελληνες τα τρώμε σκέτα οπως τρώμε τα γεμιστά κολοκυθάκια
    με κιμά και κρεμώδη σαλτσα. 
    
    Αρχοντομανούλα ΟΧΙ δεν γινονται στις θηκες των μαφινς !

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Γιουβαρλάκια καλοκαιρινά
    Από: μαμα  13 / 5 / 2007
    Υλικά:
    
    1/2 κιλό κιμά
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 αυγό
    1/2 φλυτζ.τσαγ. ρύζι
    άλάτι πιπέρι
    μαιντανό
    λάδι
    
    ντομάτα κομμένη κυβάκια ή τριμμένη
    12 κομμάτια κεφαλογραβιέρα ή κάτι τέτοιο.
    
    1 ταψάκι για μάφφινς 12 θέσεων
    
    Ζυμώνουμε τα γιουβαρλάκια και τα πλάθουμε μεγαλούτσικα, όχι σαν 
    της σούπας, και λίγο πλακέ.
    Ρίχνουμε σε κάθε θηκούλα λίγο λάδι, βάζουμε στον πάτο από ένα 
    γιουβαρλόνι και από πάνω ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και τη 
    ντομάτα, της ρίχνουμε και μια πρέζα ζάχαρη, και αν μας αρέσει 
    και λίγο μοσχοκάρυδο, ή μπαχάρι. Ψήνουμε μέχρι να γίνει το ρύζι 
    και να σαλτσοποιηθεί κάπως η ντομάτα. Τα τελευταία λεπτά 
    βάζουμε πάνω από κάθε γιουβαρλόνι ένα κομμάτι τυρί να ροδίσει.
    
    Τώρα αν θα βγαίνει εύκολα από τη θηκούλα είναι άλλο θέμα...

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Τουρμποκεφτεδες .
    Από: Lamprini  13 / 5 / 2007
    Αυτους τους εχω κανει στις θηκες των μαφφινς !
    
    Υλικα 
    500 γρμ κιμά
    1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
    1 αυγο
    1 ντομάτα ψιλοκομμενη
    1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
    1 κουταλιά μουστάρδα πικάντικη
    χρωματιστες πιπεριες ψιλλοκομένες
    2 φετες ψωμι μπαγιάτικο ή γαλέτα
    μαιντανό και ριγανη φρέσκια ή ξηρη
    Αλάτι πιπέρι παπρικα 
    Φέτα ή αλλο τυρί για το γέμισμα  
    
    Ανακατευουμε ολα τα υλικά , εκτος της φέτας , μαζί και ζυμώνουμε
    το μειγμα. Αφηνουμε να σταθεί στο ψυγείο για λιγο , το βγάζουμε
    παίρνουμε ενα κομμάτι κιμά στην παλαμη μας το ανοιγουμε βαζουμε
    την φέτα στο κέντρο και πλαθουμε μακρουλά χοντρουλα μπαλακια (πως
    ειναι το κεφαλι της οικογενειας Σιμπσονς? τετοιο πραγμα) .
    Αλειφουμε τις θήκες μαφινς με ελαιολαδο τα τοποθετούμε και
    ψήνουμε για 20 λεπτα περιπου αναλογα και ποσο μεγάλα εχουμε κανει
    τα τουρμποκεφτεδάκια . Εγω τα κανω τέρατα και ψηνω κανα 45λεπτο ,
    στην αρχη πολυ δυνατα να κανουν κρούστα και μετα πιο σιγά . 
    
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.