Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Παραδοσιακή Μλήνα Σερρών
Υλικά
- Για την ζύμη:
- 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
- 3-4 κουταλιές της σούπας λάδι
- 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά αλάτι
- Ζωμό από ένα βρασμένο κοτόπουλο (όσο πάρει)
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- Για την γέμιση:
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού κίτρινο ρύζι βρασμένο
- 1 κοτόπουλο βρασμένο και ξεκοκαλισμένο (χωρίς την πέτσα)
- 1/2 κιλό φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 κιλό τυρί φέτα περασμένο από χοντρό τρίφτη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
|
|
Ετοιμασία
Ζύμη:
- Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι με το αλεύρι και αλάτι τρίβοντάς τα με τα δάχτυλά μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο τον ζωμό εξακολουθώντας το δούλεμα με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Βάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια την ζύμη μας και την δουλεύουμε καλά μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη σφιχτή, ελαστική και λεία.
- Οταν η ζύμη μας είναι έτοιμη ανοίγουμε έξι φύλλα τα οποία λαδώνουμε ελαφρά.
Γέμιση:- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
- Αφού μαραθούν τα μανιτάρια, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο από τον ζωμό και αφήνουμε το μίγμα να βράσει για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι (που δεν πρέπει να είναι πολύ βρασμένο) και το τυρί.
Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί τρία φύλλα, βάζουμε την γέμιση και από πάνω τα άλλα τρία φύλλα.
Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε με το μίγμα την επιφάνεια της πίτας, την χαράζουμε και την ψήνουμε.
Τη συνταγή συνιστά: ο Χαρόγλου Κωνσταντίνος
|
|