www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Shashlyk, το σουβλάκι πασών των Ρωσιών...


Υλικά

  • 500 γρ. αρνίσιο κρέας χωρίς κόκαλο (κατά προτίμηση μπούτι)
  • 500 γρ. κρεμμύδια
  • 1 μπουκάλι δυνατό ξύδι από κρασί
  • φύλλα δάφνης
  • πιπέρι σε κόκκους



Προετοιμασία

  1. Κόβουμε το κρέας σε κύβους μεγάλους (περ. 3 εκ. η κάθε πλευρά).
  2. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  3. Σε ένα πλατύ δοχείο με καπάκι, τοποθετούμε μια σειρά κύβους κρέατος.
  4. Πασπαλίζουμε από πάνω μια στρώση κρεμμύδι, δύο φύλλα δάφνης και μερικούς κόκκους πιπέρι.
  5. Συνεχίζουμε με παρόμοιες στρώσεις κρέατος - κρεμμυδιού ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.
  6. Αδειάζουμε μέσα στο δοχείο το ξύδι ώσπου να σκεπάσει όλη την επιφάνεια του κρέατος.
  7. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Ετοιμασία

  1. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα περνάμε σε σουβλάκια.
  2. Αλείφουμε τα σουβλάκια με λάδι για να μην κολλήσουν και τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο grill ή στο μαντέμι.

Σημειώσεις :Το πιάτο αυτό κατάγεται από τον Καύκασο αλλά μαγειρεύεται σε όλες τις πρώην Σοβιετικές χώρες. Τη συνταγή την πρωτοδοκίμασα σε μια Ρωσική ταβέρνα στην Καλλιθέα, την Ταυρίδα (αρχαίο όνομα της Κριμαίας) που την έχουν Πόντιοι. Εκεί φτιάχνουν το σουβλάκι με μισό αρνίσιο και μισό χοιρινό κρέας.

Την καλύτερη εκδοχή της έφαγα από την φίλη μου την Σάσενκα (Αλεξάνδρα) που γεννήθηκε στην Τασκένδη από πατέρα Ελληνα (πολιτικό πρόσφυγα) και μητέρα Ουζμπέκα. Η Αλεξάνδρα όταν βιάζεται ή δεν μπορεί να ανάψει φωτιά (δηλαδή πολύ συχνά) αντί να ψήσει το κρέας σε σουβλάκια το τηγανίζει σε ελαιόλαδο, όπως κάνουμε την τηγανιά και σας πληροφορώ ότι είναι θεσπέσιο. Το μόνο που δεν μπορείς να γλιτώσεις είναι το μαρινάρισμα όλη τη νύχτα. Απλώς δεν επαρκεί αν γίνει σε λιγότερο χρόνο.

Η φίλη μου η Λιούμπα από το Λβοβ μου είπε ότι το σασλύκ το φτιάχνουν και στην Ουκρανία. Εκεί πολύ συχνά χρησιμοποιούν μοσχάρι. Η πραγματική συνταγή όμως από τον Καύκασο απαιτεί αρνί.

Το αποτέλεσμα αυτού του πιάτου, είναι ένα πολύ τρυφερό κρέας, μα πολύ τρυφερό, στο οποίο διακρίνεις την ένταση του κρεμμυδιού και του ξυδιού να δένουν με τη γλύκα του αρνιού όπως το αμύγδαλο στο ραχάτ λουκούμι. Συνοδεύεται από διάφορα τουρσιά (η Αλεξάνδρα φτιάχνει μελιτζανάκι, πράσινες ντομάτες, λάχανο) και vodka φυσικά. Ναζντρόβιε!!!


Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: οι πάσες Ρωσίες και η Τίνα λένε!
    Από: η άλλη Αγγελική  8 / 5 / 2004
    Τινάκι, άψογη η συνταγή! 
    Δεν είμαι γλυκατζού (ευτυχώς - if you know what I mean - γιατί 
    των μεζέδων τους δίνω και καταλαβαίνουν, με τα γνωστά 
    επακόλουθα...) κι έτσι αφήνω ασχολίαστη την υπέρτατη αμαρτία 
    σου τη σχετική με σοκολάτες και ρούμι. 
    Αλλά εδώ έχω γνώμη, μια και τη γεύτηκα απόψε. Ακόμα και ο 
    άντρας μου που απεχθάνεται το ξύδι, έφαγε (πολύ!) και δήλωσε 
    ότι "παρά το ξύδι" θα ήθελε να την ξανακάνω. Εμένα δε, που δεν 
    μ΄αρέσει η μυρωδιά του δαφνόφυλλου, επίσης μ` άρεσε πολύ, 
    γιατί ... του πάει και το δαφνόφυλλο... 
    Εύγε σου, λοιπόν, εσένα και των διεθνικών σου ορέξεων κι 
    ευχαριστούμε για τη συνταγή.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: οι πάσες Ρωσίες και η Τίνα λένε!
      Από: Τίνα Σταύρου  10 / 5 / 2004
      Χαίρομαι που σου άρεσαν Αγγελική.
      Επειδή τα έχω φτιάξει με όλα τα είδη κρέατος, έχω καταλήξει στο 
      εξής. Τα shashlyk, θέλουν κρέας με έντονη γεύση. Το αρνί, η 
      προβατίνα, το κατσίκι, τους πάνε τέλεια. Η στρουθοκάμηλος και 
      το χοιρινό, κάνουν επίσης πολύ καλά σουβλάκια. Το μοσχάρι, το 
      κοτόπουλο και γαλοπούλα, δεν γίνονται καλά. Ειδικά το κοτόπουλο 
      και γαλοπούλα. Νομίζεις οτι μασάς ξύδι.
      Πάντως, κορυφαία είχαν γίνει μια φορά που έβαλα εναλλάξ 
      κομμάτια αρνιού και χοιρινού.
      Εννοείται, ότι ιδανικά θέλουν κάρβουνα. 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: οι πάσες Ρωσίες και η Τίνα λένε!
        Από: η άλλη Αγγελική  10 / 5 / 2004
        Αν και δεν έχω απολύτως κανένα παράπονο από την ανταπόκριση του 
        αρνιού στη μαρινάτα, την επόμενη φορά θα δοκιμάσω σίγουρα την 
        τελευταία σου εκδοχή που ακούγεται πολλά υποσχόμενη... 

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.