Σχόλια επισκεπτών
- Θέμα: Ποινή
Από: Τίνα 17 / 2 / 2003
Και οι βουρδουλιές μου? Τι θα γίνει με τις βουρδουλιές μου?
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Ποινή
Από: Κάλλη 19 / 2 / 2003
Χαχαχα σε καλό σου βρε Τίνα που τον θυμήθηκες τον Ρωμαίο!!!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Ερώτηση
Από: Γιούλη Κ. 23 / 8 / 2006
Πρόσφατα απέκτησα συσκευή για φοντύ κ έχω την εξής απορία: την
"κατσαρόλα" του φοντύ μπορούμε να την ακουμπήσουμε στο μάτι της
κουζίνας? Μήπως αυτό είναι επικίνδυνο? Αλλά αλλιώς πως θα
ζεσταθεί το μείγμα? Συγνώμη για την ίσως "αφελή" ερώτηση, αλλά σε
κανένα από τα σχετικά θέματα της αναζήτησης δεν βρήκα απάντηση!
:-) Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Ερώτηση
Από: kxan 23 / 8 / 2006
Γιούλη, τα σκεύη για φοντύ έχουν μια βάση για να τα ακουμπάς
επάνω. Στη βάση έχουν μια ειδική θήκη για κερί ή για ειδικό
μίγμα σαν κερί που ζεσταίνει το σκεύος. Άν δεν είχε το "κερί" η
συσκευασία, ρώτησε σε μαγαζιά που πουλάνε συσκευές φοντύ, εκεί
πουλάνε.
Μπορείς να το ακουμπησεις σε μάτι ή σε γκάζι με πάρα πολλή
σιγανή φωτιά αλλα είναι καλύτερα στη βάση του.
Κική
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Χωρίς θέμα
Από: Δέσποινα Κ. 24 / 8 / 2006
Δεν δοκίμασα ποτέ φοντυ κα ίσως ακούγεται παράξενο.
Θα ήθελα όμως.
Όπως θα ήθελα και να ρωτήσω αν αξίζει να αποκτήσω
τον "εξοπλισμό".
Εδώ και κάποια χρόνια τριγυρίζει στο μυαλό μου, αλλά το αναβάλλω.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
Από: kxan 24 / 8 / 2006
Δεσποινάκι, αν έχεις χώρο φύλλαξης σε ντουλάπια, κι αν
μαζεύεστε συχνά κόσμος στο σπίτι, γιατί όχι. Το φοντύ είναι
πολύ παρεΐστικο είτε με σοκολάτα είτε με τυρί (γιατί όχι και με
κρέας, αν και εγώ έχω δοκιμάσει μόνο τις άλλες 2 εκδοχές). Να
σου πω δε την εμπειρία μου σε σχέση με τα σκεύη.
Υπαρχουν τα μεταλλικά και υπάρχουν και κάτι πυρίμαχα που πιο
πολύ διακοσμητικό ρόλο παίζουν. Το λέω αυτο γιατι είχα ένα
πυρίμαχο, και μια φορά είχα φυλλάξει λιγη σοκολάτα στο ψυγείο
μέσα σ` αυτό. Παρόλο που το είχα βγάλει από το ψυγείο από το
πρωί, όταν το βράδυ ήρθε σε επαφή με τη φωτιά, έκανε ένα κρακ
και ράγισε. Καλύτερα μεταλλικό λοιπόν.
Μίγμα τυριού επίσης (εκτός από την παρούσα συνταγή που μπορείς
να χρησιμοποιήσεις και δεν έχω δοκιμάσει ομολογώ, μπορείς να
αγοράσεις και έτοιμο. Έχει μια πολλή ιδιαίτερη γεύση αφού μέσα
περιέχει κιρς και ένα ελβετικό τυρί το γκριγιέ (αν το προφέρω
σωστά).
Κική
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Αν δεν απαντήσει η `Ελβετίς` (Μήτσο ακούς;;)...
Από: η άλλη Αγγελική 27 / 8 / 2006
...στην ερώτηση, τότε ποιος;;;
Το λοιπόοοοο!
Fondue (σημαίνει λειωμένο, απ΄το λειωμένο τυρί) ήταν αρχικά
πάνω-κάτω το φαγητό που περιγράφεται στη συνταγή του Ανδρέα
μας.
Στη συνέχεια ονομάστηκαν -καταχρηστικά- έτσι και το Fondue
Bourguignonne (φοντύ της Βουργουνδίας) και το Fondue Chinoise
(κινέζικο φοντύ) που δεν είναι μεν καθόλου λειωμένα (το πρώτο
είναι κομματάκια μοσχαρίσιου φιλέτου που ψήνονται σε λάδι και
το δεύτερο διάφορα κρέατα σε εξαιρετικά λεπτές φέτες, λαχανικά
και κινέζικος "φιδές" που βράζουν σε ζωμό - και τα δυο
σερβίρονται με διάφορες σάλτσες), αλλά παρασκευάζονται μέσα σε
σκεύος που βρίσκεται "παρεΐστικα" (όπως πολύ πετυχημένα λέει η
kxan) πάνω στο τραπέζι (όταν πρωτοείδα τις πιατέλες με τα
διάφορα για το σινουάζ εδώ στας Ελβετίας, δεν ήξερα τι να κάνω -
τα άλλα δυο έτυχε να τα ξέρω από εποχή ψωροκώσταινας - ...
κοιτούσα τι κάνουν οι άλλοι για να κάνω κι εγώ ...)
Τέλος εμφανίστηκε και η βερσιόν με σοκολάτα, που λειώνει και
καλύπτει φρούτα, ακόμα και fondue ψαριών (καθόλου κακή!)
Το σκεύος κανονικά διαφέρει ανάλογα με το είδος του (της)
fondue. Τυπικά για τυρί είναι εμαγιέ και για μπουργκινιόν και
σινουάζ ανοξείδωτο (όπως οι κοινές κατσαρόλες) για λόγους
τρόπου και ταχύτητας διάδοσης της θερμότητας (θέλει υπομονή και
μικρές ποσότητες για να καταφέρεις να ψήσεις φιλέτο σε λάδι που
ζεσταίνεται σε εμαγιέ στην ειδική συσκευή). Για τη σοκολάτα δεν
είμαι ενημερωμένη - δε μ΄αρέσουν τα γλυκά...
Στο fondue με τυρί ετοιμάζεται το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί
στο μάτι της κουζίνας (ή στη φωτιά) και απλώς διατηρείται ζεστό
και λειωμένο στην ειδική βάση ρεσό - rechaud. Στα άλλα δυο
ξεκινάμε από την κουζίνα για ν΄ανέβει γρήγορα η θερμοκρασία και
στη συνέχεια τη διατηρούμε στο ειδικό σκεύος πάνω στο τραπέζι,
όπου και ψήνουμε το κρέας ή/και τα λαχανικά.
Επομένως, Δέσποινα, κανένας φόβος, ό,τι "φοντιέρα" κι αν έχεις
(δεν ξέρω βέβαια γι αυτό το πυρίμαχο που λέει η Κική - kxan. Με
προβλημάτισε, η άτιμη!)
Κάποια παρατήρηση στη συνταγή : Το κιρς ΔΕΝ είναι λικέρ. ΔΕΝ
είναι γλυκό - και δεν πάει τίποτα γλυκό στη fondue. Είναι σναπς
από κεράσι, όπως το τσίπουρο από σταφύλι. Μπορεί λοιπόν να
αντικαταστεθεί από τσίπουρο, ρακή, grappa, κάτι ξηρό τέλος
πάντων.
Ακόμα ήθελα να πω ότι ένα απλό κεράκι-rechaud δεν αρκεί για τα
δύο "καταχρηστικά ονομαζόμενα φοντύ". Βασικά ούτε για το
κλασικό (σαβουαγιάρ ονομάζεται, ήτοι της Σαβοΐας)- σ΄αυτή την
περίπτωση την κάνει οριακά τη δουλειά του. Χρειάζεται ειδική
θήκη για καύσιμο που βγάζει μεγαλύτερη φλόγα. Ελπίζω να έχετε
τέτοιο.
Και όσο για το εξωτικό γκρυγιέρ, είναι το τυρί από την ομώνυμη
κοιλάδα της Ελβετίας, που απομιμούμαστε εμείς και το
ονομάζουμε ... γραβιέρα! Ναι! Και δεν το απομιμούμαστε και πολύ
αδέξια σε μερικές περιπτώσεις!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: συσκευή φοντυ
Από: ολια 15 / 10 / 2007
εχω προβλημα με την ειδική θηκη για το καυσιμο
πως λειτουργεί και τι καυσιμο να βάλω
το οινοπνευμα θα λειτουργήσει?
για να το σβήσω μετα θα πρέπει απλά να κλείσω τις τρύπες?
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: συσκευή φοντυ
Από: Spyros 15 / 10 / 2007
Nai. H apantisi isxyei kai gia tis 2 erwtiseis!!!
Kai mia asteia istoria: Sta teli tis dekaetias tou `80, anoigei
se mia touristiki perioxi tis Kerkyras (Mwra`i`tika) ena
estiatorio. Omorfo mikro magazi me prosegmeni kouzina kai enan
api8ano mageira (an 8ymamai kala itan irlandos) Ena vradaki
skane myti dyo zevgaria pou ekanan mpam apo makrya: typikoi
ellinares kai neoploutoi!!! Apo ton katalogo dialegoun oti
einai pio akrivo.. kai de symazevetai!!! Paragkelnoun loipon
kai Fondue Bourguignonne. O magazatoras arxizei na fernei ta
parafernalia, to kreas klp alla oxi to katsarolaki me to ladi
pou akoma zestenetai stin kouzina. Ligo argotera vgainei ap`tin
kouzina me to katsarolaki sta xeria kai menei kokkalo: Oi typoi
exoun tsimpisei to kreas me ta pirounakia kai... en eidi regkas
kapnistis to psinoun panw apo ti fwtia tou rechaud!!!
Akoma prospa8oume na ton syneferoume...
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
|