www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Φοντύ τυριού


Υλικά




Ετοιμασία

  1. Τρίβουμε το σκόρδο στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  2. Προσθέτουμε το κρασί, το κιρς, τα τυριά τριμμένα, έχοντας την κατσαρόλα πάνω σε ζωηρή φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι τα τυριά να λιώσουν με το κρασί και να γίνουν μια παχύρρευστη και λεία κρέμα.
  3. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
  • Μεταφέρουμε τη χύτρα όπως είναι στο κέντρο του τραπεζιού πάνω στο καμινέτο, που ανάβει σε χαμηλή ένταση.
  • Κάθε φίλος μπήγει στο μακρύ πηρούνι του ένα κομμάτι ψωμιού και το βουτά στο φοντύ.
  • Οποιος χάσει το ψωμάκι του μέσα στο φοντύ το πληρώνει: Πως; Εσείς αποφασίζεται. Κάτι σαν τη μπουκάλα που παίζαμε στα νιάτα μας.

Τη συνταγή συνιστά: ο Ανδρέας Γάβρης

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Ποινή
    Από: Τίνα  17 / 2 / 2003
    Και οι βουρδουλιές μου? Τι θα γίνει με τις βουρδουλιές μου?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Ποινή
      Από: Κάλλη   19 / 2 / 2003
      Χαχαχα σε καλό σου βρε Τίνα που τον θυμήθηκες τον Ρωμαίο!!!
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ερώτηση
    Από: Γιούλη Κ.  23 / 8 / 2006
    Πρόσφατα απέκτησα συσκευή για φοντύ κ έχω την εξής απορία: την
    "κατσαρόλα" του φοντύ μπορούμε να την ακουμπήσουμε στο μάτι της
    κουζίνας? Μήπως αυτό είναι επικίνδυνο? Αλλά αλλιώς πως θα
    ζεσταθεί το μείγμα? Συγνώμη για την ίσως "αφελή" ερώτηση, αλλά σε
    κανένα από τα σχετικά θέματα της αναζήτησης δεν βρήκα απάντηση!
    :-) Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Ερώτηση
      Από: kxan  23 / 8 / 2006
      Γιούλη, τα σκεύη για φοντύ έχουν μια βάση για να τα ακουμπάς 
      επάνω. Στη βάση έχουν μια ειδική θήκη για κερί ή για ειδικό 
      μίγμα σαν κερί που ζεσταίνει το σκεύος. Άν δεν είχε το "κερί" η 
      συσκευασία, ρώτησε σε μαγαζιά  που πουλάνε συσκευές φοντύ, εκεί 
      πουλάνε.
      Μπορείς να το ακουμπησεις σε μάτι ή σε γκάζι με πάρα πολλή 
      σιγανή φωτιά αλλα είναι καλύτερα στη βάση του.
      Κική

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Ερώτηση
        Από: Γιουλη Κ.  24 / 8 / 2006
        Γειά σου Κική! Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Είχα την
        απορία, καθώς σχέδον όλες οι συνταγές γράφουν ότι πρώτα
        ζεσταίνεις το μείγμα κ μετά το ακουμπάς στη βάση του. Να είσαι
        καλά κ σε ευχαριστώ κ πάλι για την απάντηση! :-)

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Ερώτηση
          Από: Juanita La Quejica  24 / 8 / 2006
          Όλα τα είδη φοντύ (και τυριού αλλά και το λάδι με ό,τι άλλο 
          υγρό βάζω μέσα για το μπουργκινιόν) τα ετοιμάζω πάντα στο μάτι 
          στης κουζίνας σε μεσαία θερμοκρασία και την ώρα που καθόμαστε 
          όλοι στο τραπέζι μεταφέρω το σκεύος στη βάση του με το καμινέτο.
          
          Σιγανή φωτιά όπως λέει και η kxan και δεν θα έχεις κανένα 
          πρόβλημα.

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Δέσποινα Κ.  24 / 8 / 2006
    Δεν δοκίμασα ποτέ φοντυ κα ίσως ακούγεται παράξενο.
    Θα ήθελα όμως.
    Όπως θα ήθελα και να ρωτήσω αν αξίζει να αποκτήσω 
    τον "εξοπλισμό".
    Εδώ και κάποια χρόνια τριγυρίζει στο μυαλό μου, αλλά το αναβάλλω.
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: kxan  24 / 8 / 2006
      Δεσποινάκι, αν έχεις χώρο φύλλαξης σε ντουλάπια, κι αν 
      μαζεύεστε συχνά κόσμος στο σπίτι, γιατί όχι. Το φοντύ είναι 
      πολύ παρεΐστικο είτε με σοκολάτα είτε με τυρί (γιατί όχι και με 
      κρέας, αν και εγώ έχω δοκιμάσει μόνο τις άλλες 2 εκδοχές). Να 
      σου πω δε την εμπειρία μου σε σχέση με τα σκεύη.
      
      Υπαρχουν τα μεταλλικά και υπάρχουν και κάτι πυρίμαχα που πιο 
      πολύ διακοσμητικό ρόλο παίζουν. Το λέω αυτο γιατι είχα ένα 
      πυρίμαχο, και μια φορά είχα φυλλάξει λιγη σοκολάτα στο ψυγείο 
      μέσα σ` αυτό. Παρόλο που το είχα βγάλει από το ψυγείο από το 
      πρωί, όταν το βράδυ ήρθε σε επαφή με τη φωτιά, έκανε ένα κρακ 
      και ράγισε. Καλύτερα μεταλλικό λοιπόν.
      
      Μίγμα τυριού επίσης (εκτός από την παρούσα συνταγή που μπορείς 
      να χρησιμοποιήσεις και δεν έχω δοκιμάσει ομολογώ, μπορείς να 
      αγοράσεις και έτοιμο. Έχει μια πολλή ιδιαίτερη γεύση αφού μέσα 
      περιέχει κιρς και ένα ελβετικό τυρί το γκριγιέ (αν το προφέρω 
      σωστά).
      Κική

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
        Από: Δέσποινα Κ.  25 / 8 / 2006
        Μου αρέσει σαν ιδέα, ειδικά για το χειμώνα που μαζευόμαστε μέσα.
        Δεν το `ξερα ότι υπάρχει και έτοιμο μίγμα τυριού.
        Έχουν προχωρήσει τα πράγματα κι έμεινα πίσω απ` ότι βλέπω.
        Πάντως θα το βάλω στο πρόγραμμα...
        Ευχαριστώ.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
          Από: kxan  25 / 8 / 2006
          Βέβαια υπάρχει (και 2 διαφορετικές μάρκες τουλάχιστον ξέρω 
          εγώ), και μάλιστα υπάρχει πάνω απο 15 χρόνια. Θυμάμαι ένας 
          φίλος που μας έκανε φοντύ το έφερνε τότε απο Αθήνα, γιατί η 
          αλήθεια είναι ότι εδώ στην επαρχία δε το φέρνουν. Εγώ μάλιστα 
          δεν ήξερα ότι μπορούμε να βρούμε μια ανάλογη συνταγή όπως αυτή 
          εδώ, λόγω της ύπαρξης του γκριγιέ στα συστατικά του φοντύ
          Ρίξτε μια ματιά εδώ επί τη ευκαιρία
          http://www.gourmetsleuth.com/fondue.htm
          Μου ανοίξατε την όρεξη γμτ
          Κική

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Αν δεν απαντήσει η `Ελβετίς` (Μήτσο ακούς;;)...
    Από: η άλλη Αγγελική  27 / 8 / 2006
    ...στην ερώτηση, τότε ποιος;;;
    
    Το λοιπόοοοο!
    
    Fondue (σημαίνει λειωμένο, απ΄το λειωμένο τυρί) ήταν αρχικά 
    πάνω-κάτω το φαγητό που περιγράφεται στη συνταγή του Ανδρέα 
    μας.  
    
    Στη συνέχεια ονομάστηκαν -καταχρηστικά- έτσι και το Fondue 
    Bourguignonne (φοντύ της Βουργουνδίας) και το Fondue Chinoise 
    (κινέζικο φοντύ) που δεν είναι μεν καθόλου λειωμένα (το πρώτο 
    είναι κομματάκια μοσχαρίσιου φιλέτου που ψήνονται σε λάδι και 
    το δεύτερο διάφορα κρέατα σε εξαιρετικά λεπτές φέτες, λαχανικά 
    και κινέζικος "φιδές" που βράζουν σε ζωμό - και τα δυο 
    σερβίρονται με διάφορες σάλτσες), αλλά παρασκευάζονται μέσα σε 
    σκεύος που βρίσκεται "παρεΐστικα" (όπως πολύ πετυχημένα λέει η 
    kxan) πάνω στο τραπέζι  (όταν πρωτοείδα τις πιατέλες με τα 
    διάφορα για το σινουάζ εδώ στας Ελβετίας, δεν ήξερα τι να κάνω -
     τα άλλα δυο έτυχε να τα ξέρω από εποχή ψωροκώσταινας - ... 
    κοιτούσα τι κάνουν οι άλλοι για να κάνω κι εγώ ...)
    
    Τέλος εμφανίστηκε και η βερσιόν με σοκολάτα, που λειώνει και 
    καλύπτει φρούτα, ακόμα και fondue ψαριών (καθόλου κακή!) 
    
    Το σκεύος κανονικά διαφέρει ανάλογα με το είδος του (της) 
    fondue. Τυπικά για τυρί είναι εμαγιέ και για μπουργκινιόν και 
    σινουάζ ανοξείδωτο (όπως οι κοινές κατσαρόλες) για λόγους 
    τρόπου και ταχύτητας διάδοσης της θερμότητας (θέλει υπομονή και 
    μικρές ποσότητες για να καταφέρεις να ψήσεις φιλέτο σε λάδι που 
    ζεσταίνεται σε εμαγιέ στην ειδική συσκευή). Για τη σοκολάτα δεν 
    είμαι ενημερωμένη - δε μ΄αρέσουν τα γλυκά...
    
    Στο fondue με τυρί ετοιμάζεται το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί 
    στο μάτι της κουζίνας (ή στη φωτιά) και απλώς διατηρείται ζεστό 
    και λειωμένο στην ειδική βάση ρεσό - rechaud. Στα άλλα δυο 
    ξεκινάμε από την κουζίνα για ν΄ανέβει γρήγορα η θερμοκρασία και 
    στη συνέχεια τη διατηρούμε στο ειδικό σκεύος πάνω στο τραπέζι, 
    όπου και ψήνουμε το κρέας ή/και τα λαχανικά. 
    
    Επομένως, Δέσποινα, κανένας φόβος, ό,τι "φοντιέρα" κι αν έχεις 
    (δεν ξέρω βέβαια γι αυτό το πυρίμαχο που λέει η Κική - kxan. Με 
    προβλημάτισε, η άτιμη!)
    
    Κάποια παρατήρηση στη συνταγή : Το κιρς ΔΕΝ είναι λικέρ. ΔΕΝ 
    είναι γλυκό - και δεν πάει τίποτα γλυκό στη fondue. Είναι σναπς 
    από κεράσι, όπως το τσίπουρο από σταφύλι. Μπορεί λοιπόν να 
    αντικαταστεθεί από τσίπουρο, ρακή, grappa, κάτι ξηρό τέλος 
    πάντων.
    
    Ακόμα ήθελα να πω ότι ένα απλό κεράκι-rechaud δεν αρκεί για τα 
    δύο "καταχρηστικά ονομαζόμενα φοντύ". Βασικά ούτε για το 
    κλασικό (σαβουαγιάρ ονομάζεται, ήτοι της Σαβοΐας)- σ΄αυτή την 
    περίπτωση την κάνει οριακά τη δουλειά του. Χρειάζεται ειδική 
    θήκη για καύσιμο που βγάζει μεγαλύτερη φλόγα. Ελπίζω να έχετε 
    τέτοιο. 
    
    Και όσο για το εξωτικό γκρυγιέρ, είναι το τυρί από την ομώνυμη 
    κοιλάδα της Ελβετίας, που απομιμούμαστε εμείς και το 
    ονομάζουμε ... γραβιέρα! Ναι! Και δεν το απομιμούμαστε και πολύ 
    αδέξια σε μερικές περιπτώσεις! 
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: συσκευή φοντυ
    Από: ολια  15 / 10 / 2007
    εχω προβλημα με την ειδική θηκη για το καυσιμο πως λειτουργεί και τι καυσιμο να βάλω το οινοπνευμα θα λειτουργήσει? για να το σβήσω μετα θα πρέπει απλά να κλείσω τις τρύπες?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: συσκευή φοντυ
      Από: Spyros  15 / 10 / 2007
      Nai. H apantisi isxyei kai gia tis 2 erwtiseis!!! Kai mia asteia istoria: Sta teli tis dekaetias tou `80, anoigei se mia touristiki perioxi tis Kerkyras (Mwra`i`tika) ena estiatorio. Omorfo mikro magazi me prosegmeni kouzina kai enan api8ano mageira (an 8ymamai kala itan irlandos) Ena vradaki skane myti dyo zevgaria pou ekanan mpam apo makrya: typikoi ellinares kai neoploutoi!!! Apo ton katalogo dialegoun oti einai pio akrivo.. kai de symazevetai!!! Paragkelnoun loipon kai Fondue Bourguignonne. O magazatoras arxizei na fernei ta parafernalia, to kreas klp alla oxi to katsarolaki me to ladi pou akoma zestenetai stin kouzina. Ligo argotera vgainei ap`tin kouzina me to katsarolaki sta xeria kai menei kokkalo: Oi typoi exoun tsimpisei to kreas me ta pirounakia kai... en eidi regkas kapnistis to psinoun panw apo ti fwtia tou rechaud!!! Akoma prospa8oume na ton syneferoume...
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.