Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Πλοφ, το πιλάφι από το Ουζμπεκιστάν της Τίνας
Υλικά
- 1 κιλό αρνάκι χωρίς κόκαλο και όχι εντελώς καθαρισμένο από το λίπος του.
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα οβελιαία (καθέτως) σε μπαστουνάκια
- 5 μεγάλα καρότα τριμμένα στο πολύ χοντρό του τρίφτη ή λεπτοκομμένα (julienne)
- 2 1/2 κούπες ρύζι νυχάκι
- 4 1/2 κούπες βραστό νερό
- 1 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
- 1 κουταλάκι ατζίκα ή πιπέρι καγιέν
- 2 κεφάλια (όχι σκελίδες) σκόρδο, ολόκληρα
- 4-6 στήμονες ζαφορά μουλιασμένους σε 2 κουταλιές ζεστό νερό.
|
|
Ετοιμασία
- Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το σοτάρουμε με το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις πλευρές, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το διατηρούμε ζεστό.
- Σοτάρουμε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι και σε λίγο προσθέτουμε το καρότο και σοτάρουμε ώσπου να μαλακώσουν αλλά όχι να σκουρύνουν (10 λεπτά περίπου).
- Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ώσπου το ρύζι να ξανθύνει.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την ατζίκα, το σαφράν μαζί με το νερό που μούλιασε, το σκόρδο ολόκληρο και το βραστό νερό.
- Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει.
Σερβίρουμε σε πιατέλα σε σχήμα βουνού και όλοι σερβίρονται από κει.
Εναλλακτικά τρώγεται με τα χέρια από την πιατέλα.
Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου
|
|