Ετοιμασία
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι να ξανθύνει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη και τα τσίλι και μόλις η σάλτσα μας πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να δέσει.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά λίγο πριν το τέλος του βρασμού.
- Εν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό.
- Τα σουρώνουμε και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε την σάλτσα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθούν τα ζυμαρικά στη σάλτσα 1-2 λεπτά σε σκεπασμένη κατσαρόλα, πριν σερβίρουμε.
Τους πάει πολύ το φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλλά δοκιμάστε πρώτα, μήπως το τσίλι καίει πολύ.
Αυτά τα μακαρόνια τα έφτιαχνε η γιαγιά μου η Θεοδότη στον Πόρο, τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Σαρακοστή του Δεκαπενταύγουστου. Επειδή η σάλτσα έχει πολύ έντονη γεύση, δεν τους χρειάζεται τυρί και πολλοί λένε ότι "άμα βάλεις τυρί τα χάλασες". Δεν το ξέρω, μερικές νηστίσιμες συνταγές τις φυλάω μόνο για τις νηστείες και δεν τις δοκιμάζω σε άλλες περιόδους του χρόνου, για να μου χρησιμεύουν να μπαίνω στο κλίμα της γιορτής.
Ετσι εχτές το βράδυ, που φτιαξα τα σκορδομακάρονα, έκλεισα τα μάτια, και νόμισα πως είμαι στο σπίτι της γιαγιάς μου πως είναι Απρίλης και τα παράθυρα ανοιχτά και πως το γάργαρο γέλιο της ακούγεται από την κουζίνα.
Μύρισα εκτός από τα μακαρόνια, το μοσχολίβανο και τα καρβουνάκια που θυμιάτιζε, την κάπαρη στη ωραία της σαλάτα και τις ελιές που τις τσάκιζε γιατί εκείνη δεν έτρωγε λάδι και γελούσε όταν τη ρωτούσαμε πως βαστιέται και μας απαντούσε : 5 Εληές-1 αυγό.
Μύρισα ακόμα την ευωδιά από τις κοτσώνες και τα τσουρέκια και την είδα να φτιάχνει τα μαλλιά της ρόλο πίσω στο κεφάλι και να ετοιμάζεται να πάει στην εκκλησία. Εμένα με έστελνε από νωρίς να της πιάσω την καρέκλα για να μην στέκεται όρθια. Κι απέξω από το σπίτι κι απ την εκκλησία μύριζε Ανοιξη κι Απρίλης.
Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου
|