www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Gumbo Ya Ya


Υλικά

  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κόκκινη πιπεριά γλυκιά, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κλωνί σέλερυ σε κυβάκια
  • 2,5 λίτρα ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κουταλιά μείγμα μπαχαρικών κρεόλ
  • 1/2 κουταλάκι τριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι κοπανισμένο κόκκινο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι τσίλι σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/4 του κιλού λουκάνικο Andouille (ή αν δεν βρείτε ένα οποιοδήποτε φρέσκο λουκάνικο με μυρωδικά)
  • 1 κιλό κοτόπουλο (ζυγισμένο ωμό) ψητό ή βραστό ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε μεγάλους κύβους (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο ψητό κοτόπουλο που σας
  • περίσσεψε από χτες)
  • Αλάτι σύμφωνα με το γούστο σας



Ετοιμασία

Εν αρχή ην το roux.
  1. Σε βαθιά χύτρα ή μαρμίτα, λιώνουμε το βούτυρο.
  2. Ανακατεύουμε μέσα στο βούτυρο το αλεύρι και το αφήνουμε να αφρίσει.
  3. Θα χρειαστεί να καβουρδιστεί για περίπου καμιά ώρα κατά την οποία το άγρυπνο μάτι σας θα έχει συνέχεια το νου του μην καεί το roux και το στιβαρό πλην αλαβάστρινο χεράκι σας θα ανακατεύει συχνά-πυκνά.
  4. Καθ όν χρόνο το roux καβουρδίζεται βάλτε στο cd σας Aretha Franklin και ξεκινήστε με το "I say a little prayer”.
  5. Θα καταλάβετε ότι το roux σας έγινε όταν θα έχει πάρει ένα βαθύ κοκκινοκαφέ χρώμα που οι Αμερικάνοι (φτύστε τον κόρφο σας) αποκαλούν μαονί (ελληνιστί mahogany). Αν δε ξέρετε πιο ακριβώς χρώμα είναι αυτό, σας φέρνω στο νου το βαθύ κομοδινί που είχε στα μαλλιά της η Κατιάνα Μπαλανίκα όταν έπαιζε την Σάσα στο Dolce Vita.
  6. Συνεχίστε με το Respect.
  7. Οταν το roux είναι έτοιμο, προσθέστε στην κατσαρόλα σας τις πιπεριές το κρεμμύδι και το σέλερυ και σωτάρετε μέσα στο roux ως που να μαλακώσουν κάπως (για κανα πεντάλεπτο). Εδώ θα τραγουδήσετε το Chain of fools της ιδίας καλλιτέχνιδος.
  8. Προχωρήστε προσθέτοντας τον ζωμό κοτόπουλου που πρέπει να είναι καυτός λίγο-λίγο και ανακατεύοντας, ώσπου να έρθει σε βρασμό. Συνεχίστε με Nina Simone και Love me or live me.
  9. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει. (Ella Fitzerald και It’s that ol’ devil called love again)
  10. Ρίξτε κι ανακατέψτε όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά κι αφήστε να σιγοβράσει για 45 λεπτά ακόμη.
  11. Προσθέστε το λουκάνικο και το κοτόπουλο και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 25 λεπτά. (Nina Simone, My baby just cares for me).
  12. Δοκιμάστε, προσθέστε το αλάτι, αφήστε να σταθεί λίγο, πριν το σερβίρετε σε βαθειά πιάτα.
Καίει πολύ, και είναι ιδανικό για τις πολύ κρύες μέρες. Διάβασα κάπου ότι τον παγωμένο παλιόκαιρο στη Ν. Ορλεάνη τον λένε gumbo weather. Σερβίρετε λοιπόν αυτό το παρηγορητικό και θρεπτικό φαί με κόκκινο κρασί και νοσταλγήστε τις καλοκαιρινές νύχτες με ένα άλλο από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια στον κόσμο. Ενα νανούρισμα της Billie Holiday, το γνωστό σας Summertime που και η Ελλη Πασπαλά, το έχει πει καταπληκτικά.

Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (1)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.