www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Παέγια Βαλενθιάνα


Υλικά

  • 400 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 2 πιπεριές κόκκινες, ψημμένες, σε λωρίδες
  • 400 γρ. ντομάτες χοντρ/νες, χωρίς φλούδα και σπόρους
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλ/νο
  • 1 κοτόπουλο καθαρισμένο, σε κομμάτια
  • 250 γρ. ψαρονέφρι, σε κύβους
  • 250 γρ. κυδώνια (όστρακα)
  • 8 γαρίδες μεγάλες
  • 8 κουτ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. αρακάς
  • 3 πρέζες κρόκο Κοζάνης (σαφράν) κλωστούλες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Υ λίτρου ζωμό κοτόπουλου, ζεστό
  • 1 λεμόνι



Ετοιμασία

  1. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο. Το βγάζουμε από το τηγάνι, το αλατοπιπερώνουμε και το διατηρούμε ζεστό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το χοιρινό.
  2. Προσθέτουμε τα κυδώνια και τα σοτάρουμε μέχρι να ανοίξουν. Πετάμε αυτά που δεν άνοιξαν.
  3. Τέλος σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να κοκκινίσουν. Διατηρούμε τα θαλασσινά και αυτά ζεστά.
  4. Σε μέτρια φωτιά, βάζουμε -στο ίδιο λάδι- το κρεμμύδι και το σκόρδο, χωρίς να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον αρακά και σοτάρουμε για 5.
  5. Ανακατεύουμε τον κρόκο με την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη. Ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να πάρει βράση.
  6. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά, αλλά όχι όλα. Τελευταία ρίχνουμε την πιπεριά.
  7. Αραδιάζουμε από πάνω το κοτόπουλο, το χοιρινό και τα θαλασσινά και σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και αφήνουμε την παέγια να ψηθεί για 15. Σερβίρουμε κατευθείαν από το φούρνο, γαρνιρισμένη με φέτες λεμονιού.
Συνοδεύουμε με ένα ερυθρό ξηρό κρασί από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο & Merlot.

Παρόλο που η παέγια θεωρείται το κατεξοχήν δείγμα της Ισπανικής κουζίνας, στην πραγματικότητα είναι κληροδότημα των Μαυριτανών στην Ισπανία. Στην Ισπανία όπου οι σημερινοί της κάτοικοι, θεωρείται ότι αποτελούν μίγμα των Ιβήρων με τους Αραβες. Και επειδή η κάθε κουζίνα μας φανερώνει και διάφορες πλευρές του πολιτισμού και της κοινωνικής ζωής ενός τόπου, έτσι και η παέγια είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ιστορικής σύνδεσης της Ευρώπης με τον αραβικό πολιτισμό.

Η συγκεκριμένη συνταγή από τη Βαλένθια είναι η αρχέτυπη. Είναι ένα πιλάφι πλούσιο σε χρώματα και ερεθιστικές υφές, που συνδιάζει τολμηρά τα θαλασσινά με το κρέας.

Τη συνταγή συνιστά: ο Ανδρέας Γάβρης

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (6)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.