Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Ντολμαδάκια Ροδίτικα
Υλικά
- Αμπελόφυλλα φρέσκα (200-300 γρ. είναι αρκετά)
- 2 κούπες ρύζι καρολίνα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ως 1 ματσάκι δυόσμο (αν δεν έχτε φρέσκο, 2 κουταλάκια ξερό τριμμένο)
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Κύμινο
- Θυμάρι (ή θρούμπι )
- Ελαιόλαδο
|
|
Ετοιμασία
- Σε λεκάνη ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τρίβουμε τη ντομάτα, προσθέτουμε το ρύζι, το μαϊντανό και το δυόσμο ψιλοκομμένα.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο και θυμάρι (μη φοβάστε να βάλετε αρκετό από τα 2 τελευταία) και λάδι.
- Ανακατεύουμε καλά και τυλίγουμε σε ντολμαδάκια τα ζεματισμένα αμπελόφυλλά μας.
- Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα, αλατίζουμε ακόμα λίγο, προσθέτουμε λίγο λάδι
ακόμα, σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα, βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα από πάνω, για να μην φύγουν τα ντολμαδάκια από τη θέση τους στο ψήσιμο, προσθέτουμε και νερό (σχεδόν όσο να τα καλύπτει ή και λιγότερο) και ψήνουμε σε σιγανή φωτιά για 1/2 ώρα ή 3/4 της ώρας (δεν ξέρω ακριβώς πόσο, γιατί εγώ συνήθως δοκιμάζω ενδιάμεσα).
Μικρές λεπτομέρειες:
Μπορούμε να στρώσουμε την κατσαρόλα με αμπελόφυλλα εάν φοβόμαστε μήπως κολλήσουν.
Εμείς στην οικογένεια πάντα βάζουμε κλαράκια από θυμάρι στον πάτο της κατσαρόλας για να το αποφύγουμε, αλλά κυρίως γιατί δίνει υπέροχο άρωμα.
Επίσης, εγώ γεμίζω πάντα μια ντομάτα και μια πιπεριά και – αν έχω- και ανθούς κολοκυθιάς, γιατί μου αρέσει το άρωμα που δίνουν στο όλο φαγητό.
Αν σας αρέσουν οι ξινές γεύσεις, μπορείτε να στύψετε λίγο χυμό λεμονιού πάνω από
τα ντολμαδάκια πριν το μαγείρεμα, κι αυτό του πάει.
Αυτή είναι η συνταγή για ντολμαδάκια που φτιάχνουμε συνήθως εδώ στη Ρόδο (στα σπίτια, γιατί στα εστιατόρια δεν ξέρω τι προσφέρουν) Ξέρω ότι θα ξενίσει πολλούς
η χρήση της ντομάτας, το κύμινο και ίσως το θυμάρι. Σας διαβεβαιώ όμως ότι γίνονται πεντανόστιμα και μυρωδάτα.
Είναι παράδοση τη Μεγάλη Πέμπτη να μαγειρεύουμε ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Η
μητέρα μου λέει ότι το κάνουμε αυτό γιατί η Παναγία τύλιγε ντολμάδες όταν έμαθε
ότι θα σταυρώσουν το Χριστό και τα παράτησε όλα έτσι στη μέση και έτρεξε κοντά του. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος λοιπόν οι νοικοκυρές φτιάχνουν ντολμαδάκια κάθε Μεγάλη Πέμπτη (όχι φυσικά μόνον τότε!). Η λογική εξήγηση μάλλον είναι ότι αυτήν την εποχή στη Ρόδο έχουν ήδη αρκετά φύλλα ώστε να μπορούμε να μαγειρέψουμε
ντολμαδάκια.
Δοκιμάστε τα και πείτε μου τη γνώμη σας.
Τη συνταγή συνιστά: η Ειρήνη
Τα δυσεύρετα υλικά θα βρείτε εδώ
|
|