Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Πιροσκί (ποντιακό)
Υλικά
- Για την ζύμη (15 πιτάκια περίπου):
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι αλάτι
- Νερό όσο πάρει
- 1 φλιτζανάκι περίπου ελαιόλαδο
- Υλικά για την γέμιση ΤΥΡΙΟΥ:
- 250 γρ. τυρί φέτα
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά ξερό δυόσμο
- Υλικά για την γέμιση ΠΑΤΑΤΑΣ:
- 4-5 μέτριες πατάτες, βρασμένες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ψιλοκομμένο άνηθο
- Λίγο σοταρισμένο ξερό κρεμμύδι
- Γάλα
|
|
Ετοιμασία
Για γέμιση τυριού: Λιώνουμε πολύ καλά το τυρί με το πιρούνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γιαούρτι.
Για γέμισης πατάτας: Λιώνουμε τις πατάτες με το πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά για την ζύμη καλά μέχρι να γίνει μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. (Αν χρειάζεται αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα ή αντιθέτως ροσ8έτουμε αλεύρι αν η ζύμη γίνεται πολύ μαλακή).
- Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει.
- Οταν είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι (σαν μεγάλο καρύδι) και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου του τσαγιού.
- Βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
- Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (να μην κολυμπούν) σε μέτρια φωτιά ώσπου να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
- Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια.
Καλή επιτυχία!
Τη συνταγή συνιστά: η Μαίρη
|
|