Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Φιλετάκια μοσχαρίσια με σάλτσα μαυροδάφνη και πατά
Υλικά
- 800 γρ. ουρά φιλέτου μόσχου
- 40 γρ. βούτυρο
- Σπορέλαιο
- Υλικά για τη σάλτσα μαυροδάφνης:
- 40 γρ κρεμμύδι
- 200 ml ντεμί γκλας
- 60 ml μαυροδάφνη
- 40 γρ. βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Υλικά για τις πατάτες au gratin:
- 600 γρ. πατάτες
- 200 ml γάλα
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 80 γρ. κεφαλογραβιέρα
- 20 γρ. βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
|
|
Ετοιμασία
- Καθαρίζουμε και κόβουμε την ουρά του φιλέτου σε μικρά φιλετάκια (περίπου 3
στη μερίδα) και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Τσιγαρίζουμε τα φιλετάκια μας σε λίγο βούτυρο με λίγο σπορέλαιο, τα βγάζουμε από το τηγάνι και αφαιρούμε τα λάδια από μέσα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις ροδίσει ελαφρά σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και αφήνουμε να εξατμισθεί ελαφρώς.
- Προσθέτουμε την ντεμί-γκλας αφήνουμε να βράσει, διορθώνουμε τα καρυκεύματα και
δένουμε με βούτυρο παγωμένο.
- Περνάμε τη σάλτσα από σίτα.
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε να
βράσουν με το γάλα, το βούτυρο και τα καρυκεύματα για 10 λεπτά περίπου.
- Τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ, προσθέτουμε την κρέμα
γάλακτος, το τυρί τριμμένο και λίγο από το γάλα του βρασίματος και ψήνουμε στο
φούρνο ή γκρατινάρουμε στη σαλαμάνδρα για περίπου 20 λεπτά.
Σημειώσεις
Τα στάδια ψησίματος ενός φιλέτου σοτέ θα πρέπει να είναι δύο: Αρχικά από τη μία
μεριά και στην συνέχεια από την άλλη μεριά, μέχρι το βαθμό που επιθυμούμε. Το συχνό γύρισμα του φιλέτου στεγνώνει γρηγορότερα το φιλέτο κάνοντάς το πιο σκληρό.
Παρατηρήσεις
Μπορούμε αν θέλουμε να περάσουμε τα φιλετάκια από αλεύρι, ελέγχουμε όμως το δέσιμο της σάλτσας.
Τα φιλετάκια μπορεί να είναι περισσότερα στη μερίδα (4-5) ανάλογα με το σερβίρισμα.
Τη συνταγή συνιστά: η Mara_K
|
|