Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Γεματιά (Παραδοσιακό Ηπείρου)
Υλικά
- 1 αρνίσια συκωταριά
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ελάχιστο δυόσμο
- 2 ντομάτες φρέσκιες
- Ελαιόλαδο
- Λίγο ρύζι
- Αλάτι
- Πιπέρι
|
|
Ετοιμασία
Πως θα μετρήσουμε το ρύζι: Στη λαμαρίνα που θα ψήσουμε το φαγητό, απλώνουμε τόσο ρύζι ώστε ίσα - ίσα να καλύψει τον πάτο του ταψιού και μάλιστα όχι πολύ καλά. Στη συνέχεια μετράμε τον όγκο του ρυζιού αυτού σε μετράρι (κούπα μέτρησης όγκου).
- Ζεματάμε τα γλυκάδια, τα πνευμόνια και την καρδιά. (Οχι το συκώτι) και τα ψιλοκόβουμε πολύ.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ελαφρά.
- Προσθέτουμε τα σπλάχνα ψιλοκομμένα, τα ροδίζουμε επίσης ελαφρά και ρίχνουμε τις ντομάτες ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες.
- Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 2 ώρες σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (ηλεκτρική κουζίνα στο 1/2).
- Απλώνουμε το φαγητό σε λαμαρίνα και προσθέτουμε το ρύζι (αφού το έχουμε μετρήσει).
- Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε νερό λίγο λιγότερο από το διπλάσιο όγκο του ρυζιού και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.
- Σερβίρεται ζεστό.
Η συνταγή είναι της κυρίας Βούλας Δουγλίδη από την Πουρνιά της Ηπείρου.
Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου
|
|