www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Μύρα φασόλια ή αλλιώς frijoles negros


Υλικά

  • 1/2 κιλό μαύρα φασόλια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 3 κουταλιές ξύδι ή mojo criollo (ακολουθούν επεξηγήσεις)
  • 3 κουταλιές κύμινο σκόνη
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 κούπες ζωμό κότας
  • Προαιρετικά: Καπνιστό ζαμπόν ή μπέικον σε κύβους
  • Πράσινες ελιές σε ροδέλες



Προετοιμασία

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια με κρύο νερό (να σκεπάζονται).
Μόλις πάρουν βράση τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να μουλιάσουν στο ίδιο νερό όλη τη νύχτα (τουλάχιστον 6-8 ώρες).

Ετοιμασία

  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και λιώνουμε το σκόρδο σε γουδί.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά ώσπου το κρεμμύδι να γίνει διαφανές, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για κανένα λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε το ζωμό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα φασόλια και όλα τα μπαχαρικά.
  3. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου μια ώρα (ή ώσπου να μαλακώσουν τα φασόλια), κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη.
  4. Αν θέλουμε προσθέσουμε ζαμπόν ή ελιές τα προσθέτουμε τώρα και ρίχνουμε το ξύδι ή το mojo.
  5. Αφαιρούμε περίπου μια κούπα φασόλια από την κατσαρόλα, τα λιώνουμε ελαφρά με πιρούνι και τα ξαναγυρίζουμε στην κατσαρόλα.
  6. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Τι εστί mojo (μόχο). Το mojo είναι μια μαρινοειδής σάλτσα που χρησιμοποιείται στην κουβανέζικη κουζίνα ως μαρινάτα για κρέατα, ιδίως ολόκληρο χοιρίδιο για το φούρνο, η ως νοστιμιστικό (άρτυμα) και μέσο οξίνισης σε πιάτα κατσαρόλας.
Παρασκευάζεται ως ακολούθως:
  1. Σε γουδί λιώνεις τρεις σκελίδες σκόρδο με 2 κουταλιές αλάτι και 1 κουταλιά μαύρους κόκκους πιπεριού.
  2. Προσθέτεις στο μείγμα 1 1/2 κούπα χυμό νεραντζιού και ανακατεύεις καλά.
  3. Προσθέτεις 1 κούπα πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι 2 κουταλιές ρίγανη και τα αφήνεις να σταθούν τουλάχιστον μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Κατόπιν ζεσταίνεις σε τηγάνι 1 κούπα ελαιόλαδο και το κατεβάζεις από τη φωτιά.
  5. Ανακατεύεις μέσα στο ελαιόλαδο το μείγμα σκόρδου νεραντζιού.
Χρησιμοποιείς όσο χρειάζεσαι και το υπόλοιπο φυλάσσεται στο ψυγείο.
Σε περίπτωση που δεν βρίσκεις νεράντζι μπορείς να το αντικαταστήσεις με 2 μέρη χυμό πορτοκαλιού, προς 1 μέρος χυμό λεμονιού και ένα μέρος χυμό lime.

Τη συνταγή συνιστά: Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.