www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Λαχανοντολμάδες με σάλτσα αυγολέμονο


Υλικά

  • 1 μεγάλο λάχανο ή 2 μεσαία λάχανα
  • 1 κιλό κιμάς (αν χρησιμοποιήσετε χοιρινό κιμά ή αν ο κιμάς σας έχει αρκετό λίπος μειώστε λίγο την ποσότητα του λαδιού)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • Ρίγανη
  • Ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 2 κρεμμύδια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κρόκους αυγών
  • Χυμός 2-3 λεμονιών



Ετοιμασία

  1. Χαράζουμε ένα βαθύ σταυρό στο κοτσάνι του λάχανου.
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε το λάχανο να βράσει για πέντε περίπου λεπτά από την μία πλευρά και για άλλα πέντε από την άλλη και το βγάζουμε από το νερό.
  3. Βγάζουμε τα φύλλα που έχουν ζεματιστεί και που μπορούν να βγουν και αν χρειαστεί ξαναβράζουμε το υπόλοιπο για άλλα 5 λεπτά.
  4. Στα πολύ μεγάλα φύλλα κόβουμε και αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι. Μετά τα κόβουμε στην μέση. Τα μικρότερα παραμένουν ολόκληρα (εκτός από την αφαίρεση των κοτσανιών). Τα κοτσάνια που κόψαμε τα βάζουμε να σχηματίσουν έναν πάτο μέσα στην κατσαρόλα, όπου πάνω του θα πατήσουν οι λαχανοντολμάδες.
  5. Μέσα στον κιμά ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την ρίγανη, τον δυόσμο, τα κρεμμύδια, μισό φλυντζάνι λάδι, το ρύζι, δύο κουταλάκια περίπου του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Σε κάθε κομμάτι λάχανο βάζουμε περίπου δύο κουταλιές από το μίγμα του κιμά, τον τυλίγουμε δίνοντάς του ένα κάπως μακρόστενο σχήμα, και τους τοποθετούμε σφιχτά τον ένα δίπλα στον άλλο στην κατσαρόλα.
  7. Για όσο χρόνο βράζουν, βάζουμε ένα πιάτο πάνω από τους ντολμάδες και αν θέλουμε και ένα βάρος πάνω από το πιάτο (εγώ βάζω ένα φλιτζάνι γεμάτο νερό).
  8. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και νερό τόσο ώστε να σκεπάζει τους ντολμάδες και ένα φλιτζάνι ακόμα.
  9. Χρειάζονται περίπου μία ώρα βράσιμο (δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση, και μετά σιγοβράζουμε).
  10. Δοκιμάζουμε έναν, και εφόσον έχει βράσει και το λάχανο και η γέμιση, σουρώνουμε τους ντολμάδες και κρατάμε το ζουμί.
  11. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κορν φλάουρ να σοταριστεί για 1-2 λεπτά και ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζουμί από τους ντολμάδες (μέχρι να πήξει ελαφρά), αλατάκι, πιπεράκι άσπρο, τους κρόκους των αυγών και το χυμό των λεμονιών. Δοκιμάζουμε για αλάτι, πιπέρι, λεμόνι. Αν η σάλτσα αρχίζει να γίνεται πηχτή την αραιώνετε με λίγο ζουμί ή λίγο νερό. Αν είναι νερουλό διαλύουμε σε λίγο νερό λίγο κορν φλάουρ ακόμα και το ρίχνουμε στην σάλτσα μας.
  12. Το πόσο θα πήξουμε την κρέμα είναι καθαρά θέμα γούστου. Να έχετε όμως υπ’ όψη ότι όσο μένει η σάλτσα τόσο πήζει.
  13. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς με λίγη (ή πολύ σάλτσα) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Με την ίδια γέμιση μπορούμε να κάνουμε μικρά ντολμαδάκια με λάχανο και με αμπελόφυλλα – μία στρώση με λάχανο και μία στρώση με αμπελόφυλλα κ.ο.κ. - με αυγολέμονο (ένα πολύ διαδεδομένο φαγητό στη Ρούμελη, που σερβιριζόταν σε όλες σχεδόν τις γιορτές, σε γλέντια γάμων και βαφτίσεων και γενικά σε κάθε ευκαιρία), γεμιστά κολοκυθάκια με κρέμα αυγολέμονου, μαρουλοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονου κλπ.

Τη συνταγή συνιστά: η Natalia

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (19)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.