www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Σούπα γαλοπούλας


Υλικά

  • 1 γαλοπούλα μικρή (3-4 κιλά)
  • 2 κρεμμύδια ολόκληρα
  • 2 πιπεριές κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 1 κουταλιά σούπας σπόροι μαύρου πιπεριού
  • 1/2 κούπα πολύ ψιλό ζυμαρικό για σούπα
  • 2 αυγά
  • Χυμός 3 λεμονιών
  • chives κατά βούληση



Ετοιμασία

  1. Πλένουμε τη γαλοπούλα, την κόβουμε σε μερίδες, την βάζουμε σε χύτρα με τα λαχανικά και το πιπέρι και την σκεπάζουμε με 3 λίτρα νερό.
  2. Την βάζουμε να βράσει στην αρχή σε πολύ δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράσει ώσπου να ξεκολλάει το κρέας από τα κόκαλα.
  3. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κρέας και τα λαχανικά και περνάμε το ζωμό από σίτα. (Σ’ αυτή τη φάση, μπορούμε να αφαιρέσουμε από το ζωμό το λίπος αν η γαλοπούλα ήταν πολύ λιπαρή, είτε παγώνοντας το ζωμό, είτε με το ειδικό πινέλο.)
  4. Βάζουμε το ζωμό να βράσει και προσθέτουμε το ζυμαρικό.
  5. Ωσπου να βράσει το ζυμαρικό, φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια (όχι να γίνουν μαρέγκα, απλώς να αφρίσουν και να πάρουν λίγο όγκο).
  7. Σε χωριστό μπολ, χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους να ομογενοποιηθούν. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το λεμόνι στους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να πιαστεί ελαφρά το χέρι μας.
  8. Προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων στα ασπράδια συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να πιαστεί το χέρι μας οριστικά και να λαχανιάσουμε.
  9. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με μια κουτάλα, παίρνουμε ζωμό από τη σούπα και με το ένα χέρι το αδειάζουμε λίγο-λίγο στο μπολ που έχουμε χτυπήσει το αυγολέμονο, ενώ με το άλλο χέρι χτυπάμε δαιμονισμένα για να μην κόψει.
  10. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βεβαιωθούμε ότι το αυγολέμονο έδεσε και ουχί έκοψε.
  11. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στη σούπα και ανακατεύουμε καλά.
  12. Προσθέτουμε φρεσκοκομμένο σχοινόπρασσο και σερβίρουμε σε πιάτα.
  13. Τρίβουμε στη σούπα φρέσκο μαύρο πιπέρι.
  14. Συνοδεύουμε με το κρέας της γαλοπούλας (που μπορούμε να το ξεκοκαλίσουμε και να το περάσουμε ελαφρά από το τηγάνι) ραντισμένο με λεμόνι.

Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Με έπιασες αδιάβαστη
    Από: Αγγελική Ν   11 / 1 / 2004
    Αγαπητή Τίνα, σε παρακαλώ μπορείς να μου πεις τι είναι το ειδικό πινέλο που αφαιρεί το λίπος από το ζωμό, που αναφέρεις? Η μέθοδος του ψυγείου, όπως και το δοχείο-σαλτσιέρα που έχει τρυπούλα με ροή χαμηλά ώστε να διαχωρίζονται με την βαρύτητα τα υλικά του ζωμού που είναι μέσα, μου είναι γνωστά, αλλά... με έπιασες ξανά αδιάβαστη σχετικά με το πινέλο. Αγγελική Ν
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Με έπιασες αδιάβαστη
      Από: Τίνα Σταύρου  12 / 1 / 2004
      Οι μέθοδοι διαχωρισμού που περιγράφεις είναι ιδανικές για 
      περιπτώσεις που δεν βιάζεσαι ή που φτιάχνεις ζωμό για προσεχείς 
      χρήσεις. Επίσης, όταν δεν σε πειράζει και πολύ να κρυώσει ο 
      ζωμός με τις μεταφορές από το ένα δοχείο στο άλλο. Στις σούπες 
      όμως, που γενικά σερβίρονται πολύ ζεστές αλλά είναι και μεγάλη 
      ποσότητα, μπορείς να αφαιρέσεις το λίπος με ένα μικρό πινελάκι 
      που πωλείται ειδικά γι αυτό το σκοπό στα καταστήματα εργαλείων 
      για την κουζίνα. Το υλικό αυτού του πινέλου είναι τέτοιο που 
      προσκαλλάται το λίπος επάνω του και έτσι το περνάς στην 
      επιφάνεια του ζωμού και χωρίς να τον αλλάξεις σκεύος, τον 
      καθαρίζεις σιγά σιγά από το λίπος. Είναι έξυπνη συσκευή και 
      νομίζω και εύχρηστη. 
      Πάντως, οφείλω να πω, ότι το βήμα αυτό είναι προαιρετικό. Έγώ 
      γενικά, δεν αφαιρώ το λίπος των πουλερικών από τις σούπες εκτός 
      αν το ζώο είναι πολύ λιπαρό. Φυσικά, δεν προσθέτω καθόλου αλλά 
      λιπαρά (ελαιόλαδο, βούτυρο κλπ). Το αφαιρώ μόνο όταν φτιάχνω 
      ζωμό για άλλες χρήσεις.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.