Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα τση Γιαγιάς Αθηνάς
Υλικά
- Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 30 cm:
- 1,5 κιλό κρέας τράγιο από μπούτι
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι νερού ρύζι γλασέ
- 1 κουταλιά κονσέρβα τομάτας
- 1 πατάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- Ελαιόλαδο
- Λάδι
- Νοστιμιά λαχανικών
- Λίγο κρασί λευκό ξηρό
- Πιπέρι
- Αλάτι
- Μοσχοκάρυδο
- Κανέλα
- Πρόκα γαρίφαλο σε σκόνη
- Για το φύλλο:
- Μισό ποτήρι νερό
- Μισό ποτήρι ελαιόλαδο
- Λίγο λευκό ξηρό κρασί
- Αλάτι
- Και αλεύρι όσο πάρει αυτή η ποσότητα των υγρών
|
|
Ετοιμασία
Το μυστικό τση κεφαλονιτικης κρεατόπιτας είναι να χρησιμοποιήσουμε διάφορα είδη κρέατος: τράγιο, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί.
Το τράγιο κρέας (μπούτι) -από τα ελεύθερης βοσκής κατσίκια του Αίνου είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή, αλλά κανένα εστιατόριο δεν το χρησιμοποιεί. Δυστυχώς οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κιμά άθλιας ποιότητας.
- Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, αφαιρούμε το τυχόν λίπος και το κόβουμε σε μικρούς κύβους.
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και ρίχνουμε το κρέας να σοταριστεί πολύ καλά.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε ζεστό νερό, τις πατάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, όλα τα μπαχαρικά, τη πάστα τομάτας και αφήνουμε να βράσει μέχρι να είναι το κρέας μισο-έτοιμο και να έχει απορροφήσει αρκετά υγρά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε σε αλάτι, πιπέρι και διορθώνουμε.
- Ετοιμάζουμε το φύλλο ανακατεύοντας όλα τα υλικά, και ανοίγουμε φύλλο με τον γνωστό τρόπο.
- Λαδώνουμε το ταψάκι μας και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Γεμίζουμε με το μείγμα του κρέατος, αν δεν υπάρχουν καθόλου υγρά προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να
βράσει η πίτα μας στο φούρνο.
- Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε στο μείγμα και λίγο κεφαλοτύρι, σε αυτή τη
περίπτωση προσέχουμε πολύ το αλάτι γιατί το τυρί μας είναι αλμυρό.
- Καλύπτουμε και με το άλλο φύλο, κλείνουμε γύρω – γύρω το φύλλο κάνοντας όμορφο σχέδιο.
- Ραντίζουμε τέλος το φύλλο με λίγο λάδι και αν θέλουμε με λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο.
- Ψήνουμε τη πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μιάμιση ώρα
(ανάλογα το πόσο σκληρό είναι το κρέας που χρησιμοποιήσαμε).
Τη συνταγή συνιστά: η Ελένη Χ.
|
|