www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Paella a la Juanita


Υλικά

  • 500 γρ. στήθος φιλέτο κοτόπουλο
  • 250 γρ. μπέικον (ή λουκάνικο chorizo που είναι το αυθεντικό υλικό, αλλά άντε τώρα να το βρούμε στην Αθήνα...)
  • 1 κιλό γαρίδες (καθαρισμένες)
  • 1 κιλό καλαμαράκια (καθαρισμένα)
  • 500 γρ. μύδια (καθαρισμένα, χωρίς τα κελύφη)
  • 400 γρ. αρακάς
  • 400 γρ. ρύζι arborio ιταλικό
  • 3-4 μεσαία κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλυτζάνι κρασί λευκό
  • 5 μεγάλες ντομάτες
  • 2 κύβοι λαχανικών με κοτόπουλο
  • Σαφράν (λίγο)
  • Τζίντζερ τριμμένο
  • Κόλιανδρο τριμμένο
  • Πάπρικα
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο



Ετοιμασία

(Αν τα θαλασσινά είναι φρέσκα, αγνοώ τί πρέπει να κάνουμε. Συνήθως βράζονται τα κεφάλια και τα κελύφη των γαριδών και μετά πολτοποιούνται και φιλτράρεται ο ζωμός για να προστεθεί στην paella. Το σώμα των γαρίδων τηγανίζεται. Τα μύδια, όταν είναι με το κέλυφος προστίθενται τελευταία και αχνίζονται, αλλά δεν ξέρω για πόση ώρα. Μην περιπλέκουμε τη ζωή μας, καλύτερα να αγοράζουμε τα έτοιμα, κατεψυγμένα και καθαρισμένα.)
  1. Κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια το κοτόπουλο και του προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ελάχιστη ρίγανη. Ψιλοκόβουμε το μπέικον.
  2. Βράζουμε τον αρακά, τον σουρώνουμε και προσθέτουμε λίγο βιτάμ.
  3. Αρχίζουμε να τηγανίζουμε σε πολύ μεγάλη κατσαρόλα το μπέικον μόνο του και μόλις γίνει κάπως τραγανό, το αφαιρούμε.
  4. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο (σε πολύ μικρά κομμάτια, για να ψηθεί καλά) και μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε.
  5. Τηγανίζουμε τις γαρίδες. Τις αφαιρούμε μόλις είναι έτοιμες (προσοχή μην σκληρύνουν, γίνονται γρήγορα).
  6. Προσθέτουμε τα μύδια (και αυτά γίνονται σε λίγα λεπτά) και τα αφαιρούμε όταν μαλακώσουν.
  7. Τέλος, βάζουμε στην κατσαρόλα τις ροδέλες ή κομμάτια από τα καλαμαράκια. (Αυτά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ετοιμαστούν και να μαλακώσουν). Τα υλικά τα βγάζουμε κάθε φορά από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, για να μην μαζεύουμε λάδια.
  8. Στην ίδια κατσαρόλα, (βάζουμε λίγο ελαιόλαδο κάθε φορά για να απορροφάται σε κάθε νέο τσιγάρισμα και χρησιμοποιούμε μόνο ξύλινη σπάτουλα για να μπορούμε να τρίβουμε τον πάτο της κατσαρόλας και να μη μαυρίζει, το μάτι δεν το έχουμε στη μέγιστη θερμοκρασία, για να μην τα κάψουμε όλα) αφού έχουμε αδειάσει όλα τα υπόλοιπα με την τρυπητή κουτάλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σκόρδα.
  9. Σοτάρουμε αρκετή ώρα και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χονδροκομμένες.
  10. Αφού τις σοτάρουμε για λίγο, προσθέτουμε το λευκό κρασί, λίγο αλάτι, πιπέρι, chilies, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο και τζίντζερ και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 20΄.
  11. Σε μικρή κατσαρόλα βράζουμε 8 φλιτζάνια νερό με ελάχιστο λάδι και τους κύβους λαχανικών με κοτόπουλο. (Αν έχουμε χρησιμοποιήσει φρέσκα θαλασσινά ή ολόκληρες γαρίδες, προσθέτουμε και το ζωμό που βράσαμε τα κεφάλια και τα κελύφη.)
  12. Το ρύζι σαν ποσότητα είναι 3 1/2 φλυτζάνια, χρειάζεται λοιπόν περίπου τη διπλάσια ποσότητα ζωμού, αλλά κάνουμε λίγο παραπάνω για να είμαστε σίγουροι.
  13. Καλό είναι το ρύζι να το ετοιμάσουμε την τελευταία στιγμή, γιατί αλλιώς παραβράζει από την θερμότητα των υλικών και λαπαδιάζει ελαφρώς. Χρειάζεται 25΄.
  14. Οταν είμαστε έτοιμοι να ... ντερλικώσουμε την paella, βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας σε μια γάστρα και την τοποθετούμε στους 220ο βαθμούς στο φούρνο, να ζεσταθεί. Ταυτόχρονα, στην ίδια πάντα αρχική κατσαρόλα (που έχουμε τώρα αδειάσει και από τη σάλτσα), προσθέτουμε λάδι και τσιγαρίζουμε για 3-4’ το ρύζι σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια το προσθέτουμε στη σάλτσα μέσα στη γάστρα, ρίχνουμε και τουλάχιστον την μισή ποσότητα βραστού ζωμού και ψήνουμε στο φούρνο για 10΄. Ανακατεύουμε 2 φορές κατά τη διάρκεια.
  15. Κατόπιν, ανοίγουμε, προσθέτουμε όσο ζωμό χρειαστεί καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  16. Σε λίγο ζωμό έχουμε διαλύσει ελάχιστες ίνες σαφράν και τις προσθέτουμε. (Εμένα το σαφράν με φόβισε, γιατί μου μύρισε σα betadine, προφανώς επειδή έβαλα πολύ σε ένα πιάτο και το διέλυσα με το ζωμό. Γι αυτό και έβαλα ελάχιστο από το ζωμό στο φαγητό και όχι τις ίνες και πρόσθεσα στη θέση του το φτηνό υποκατάστατο κουρκουμά ή τουρμέρικ, που κάνει θαυμάσια την δουλειά του!) Δοκιμάζουμε αν είναι αρκετά τα μπαχαρικά και προσθέτουμε ανάλογα. Ψήνουμε άλλα 10΄, ελέγχουμε και προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό, αν χρειάζεται.
  17. Ανακατεύουμε και αφήνουμε την paella να ψηθεί άλλα 5’, μέχρι να ετοιμαστεί το ρύζι (το οποίο δεν πρέπει να έχει παραβράσει!).
Σερβίρουμε αμέσως.

Τη συνταγή συνιστά: η Juanita La Quejica (δικής της εμπνεύσεως)

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Ωραιότατο, αλλά...
    Από: Nικολέτα   18 / 3 / 2004
    Aπλό, απλούστατο και κυρίως γρήγορο! Kουράστικα να διαβάζω. Δέν τολμάω να σκεφτώ τι θα γίνει αν το μαγειρέψω κι όλας... Mήπως θα το βρούμε πουθενά έτοιμο;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Ωραιότατο, αλλά...
      Από: Juanita La Quejica   20 / 3 / 2004
      Συνολικά χρειάστηκα γύρω στις 2 - 2 1/2 ώρες για να το φτιάξω, 
      τιμής ένεκεν του φίλου μου του Ρομπέρτο από την Χώρα των Βάσκων.
      Ευτυχώς άξιζε τον κόπο, γιατί το ευχαριστήθηκαν πολύ και 
      εκείνος και ο άνδρας μου. 
      Σε αντίθεση με τον πατέρα μου που δεν του άρεσε καθόλου η 
      πρόσμιξη όλων αυτών των υλικών.
      Εμένα πάλι, επειδή δεν μου πολυαρέσει το ρύζι, δεν μπορώ να πω 
      ότι η Paella με ξετρελαίνει, με όποιον τρόπο και αν είναι 
      μαγειρεμένη. 
      Θα προτιμούσα αυτά τα υλικά να μαγειρευτούν με Terryiaki, Soya 
      Sauce και noodles και να γίνει μια ... κινέζικη εκδοχή της 
      Paellas Mixta!!!!!!!!!!
      Γενικά όμως, δεν είναι δύσκολη η συνταγή στην εκτέλεσή της και 
      είναι γραμμένη με απόλυτη ακρίβεια. Απλά, θέλει χρόνο και κέφι. 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: κουρκουμά αντι κρόκο?
    Από: Ανδρέας  24 / 3 / 2004
    Σε καμιά περίπτωση ο κουρκουμάς δεν μπορεί να αντικαταστήσει 
    τον κρόκο αφού πρόκειται για δυο διαφορετικά υλικά. Το μόνο που 
    μπορεί να κάνει είναι να δώσει κίτρινο χρώμα αλλά αυτό που 
    ζητάμε από τον κρόκο ή τα μπαχαρικά γενικότερα είναι το άρωμα 
    και η γεύση.
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ναι αλλά λόγω νηστείας,
    Από: Lilly   28 / 3 / 2004
    αγαπητή Juanita, δεν μπορούμε την παέλια να την περιορίσουμε στα 
    θαλασσινά;  Τό έχεις δοκιμάσει ποτέ; 
    
    Με την ευκαιρία  χρόνια πολλά-χαρούμενα γενέθλια! 
    (Τι σου είναι το διαδίκτυο, μέχρι τα γενέθλια μαθαίνεις!)

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Ναι αλλά λόγω νηστείας,
      Από: k.p.a   29 / 3 / 2004
      GINETAI! την έχω φτιάξει και +χταπόδι! Χρόνια πολλά κι από μένα Juanita!
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Ναι αλλά λόγω νηστείας,
        Από: Με χταπόδι   1 / 4 / 2004
        Ναί  γίνεται με χταπόδι  Το έχω δεί  στην ιστοσελίδα
        http://woman.pathfinder.gr/taste/156.html

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Αρμπόριο;
    Από: paelia   30 / 3 / 2004
    Κι αν δεν έχουμε τέτοιο πράγμα; Με τι άλλο ρύζι το αλλάζουμε;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Αρμπόριο
      Από: Ανωνύμου   31 / 3 / 2004
      Ευχαριστώ για τις ευχές για τα γενέθλειά μου! Να είστε καλά!
      
      Σχετικά με το ρύζι, η αλήθεια είναι ότι πολλές συνταγές μιλούν 
      για μακρύκοκκο ρύζι, αλλά αυτό είναι και το μέγιστο λάθος!!!
      
      Στην Ισπανία χρησιμοποιούν ειδικό κοντούτσικο και σκληρούτσικο 
      παεγιόρυζο (χαχα!) και η πιο κοντινή εκδοχή του είναι το 
      arborio. Για το οποίο έχω διαβάσει και ακούσει ότι μοιάζει με 
      τη Καρολίνα, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει έτσι ποτέ.
      Πάντως arborio εγώ βρίσκω στον Σκλαβενίτη της γειτονιάς μου, δε 
      φαντάζομαι να είναι τόσο δυσεύρετο είδος.
      
      Όσο για θαλασσινά, όσο περισσότερα τόσο καλύτερα.
      Οι Ισπανοί χρησιμοποιούν και κουνέλι, αγκινάρες και κουκιά 
      εκτός από τα υλικά που έχουμε προαναφέρει, ειδικά στην εκδοχή 
      της Paella Valenciana. 
      Αυτή που σας έγραψα εγώ είναι μια μάλλον μπασταρδεμένη εκδοχή, 
      όλα είναι θέμα γεύσης και αυτοσχεδιασμού τελικά.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Φέτος...
    Από: Juanita La Quejica  15 / 3 / 2005
    Φέτος την Καθαρή Δευτέρα, η paella έγινε μόνο με θαλασσινά (1 
    κιλό γαρίδες καθαρισμένες, μισό κιλό ολόκληρες νούμερο 3, λίγες 
    καραβίδες, 1 κιλό μύδια κατεψυγμένα με ένα κέλυφος, 1 κιλό 
    καλαμαράκια), 4 πράσινες πιπεριές, 1/2 κιλό αρακά, 8 μεγάλες 
    ντομάτες, 450 γρ. ρύζι καρναρόλι, 4 σκελίδες σκόρδο και 5 
    μεγάλα κρεμμύδια.
    
    Έβρασα τις ολόκληρες γαρίδες και τις καραβίδες και κράτησα το 
    ζωμό αφού τον σούρωσα, τηγάνισα τα υπόλοιπα θαλασσινά καθώς και 
    τις ολόκληρες γαρίδες και καραβίδες για ελάχιστο χρόνο για να 
    γίνουν τραγανές και στην συνέχεια ακολούθησα τη διαδικασία που 
    αναφέρω στην αρχική συνταγή. Συνολικά χρειάστηκα 2 1/2 ώρες, 
    αλλά άξιζε τον κόπο και βγήκε και πολύ μεγάλη ποσότητα, ικανή 
    να καλύψει γεύμα 14 ανθρώπων που τρώνε πολύ.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΚΑΤΑΙΦΙ
    Από: ΕΥΗ  1 / 2 / 2006
    juanita μου καλησπερα!!!!! Πραγματικα εξαιρετικη η συνταγη σου. Πρέπει να είναι πολύ ευτυχισμένοι οι φιλοι σου γιατί είναι η δεύτερη συνταγή σου που εκτελώ και εχεις 2 στις 2 επιτυχίες.Η ερώτηση που θέλω να κάνω σε εσένα ή σε οποιονδήποτε άλλο γνωρίζει αφορά ένα εκπληκτικό πιάτο που έφαγα σε ένα ιταλικό εστιατόριο. Λοιπόν μια απλή περιγραφή....Φύλλο καταιφι (ατομικά κομμάτια) γεμισμένο με γαρίδες και λευκή σάλτσα....μάλλον κρέμα γάλακτος και τυρί....ψημενο στο φούρνο. Σου λέει κάτι;;; Προσπαθώ να ανακαλύψω συνταγή στο διαδύκτιο....αλλά τίποτα!!!! Ευχαριστώ προκαταβολικά!!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΚΑΤΑΙΦΙ
      Από: Juanita La Quejica  2 / 2 / 2006
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Εύη.
      Φοβάμαι ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γαρίδες σε καταϊφι. Δεν ξέρω 
      αν θα σε βοηθήσει ένα κορυφαίο σαγανάκι που φτιάχνει το ουζερί 
      Κάβος του Γλαντζή στο Λαύριο. Τις σβήνει με κρασί τις γαρίδες, 
      μπόλικο σκόρδο, λεμόνι και στο τέλος βάζει κρέμα γάλακτος. 
      Μήπως κάτι παρόμοιο να το ακουμπούσες σε καταϊφι; Και να 
      έριχνες και λίγο γλυκό κίτρινο τυρί ή ανθότυρο; Να αφαιρούσες 
      ίσως το σκόρδο και το λεμόνι; Εγώ θα σου έλεγα να κάνεις 
      διάφορους πειραματισμούς με βάση αυτά τα υλικά. Κάπου θα το 
      πετύχεις, πού θα πάει;

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Bomba
    Από: Juanita La Quejica  18 / 2 / 2006
    Για online αγορά turrón ξεκίνησα, άλλα βρήκα στην πορεία. 
    
    Το ιδανικό ρύζι για paella που λέγεται bomba, μπορούμε να το 
    βρούμε μέσω του ίντερνετ (αν έχουμε καημό μεγάλο).
    
    http://www.hotpaella.com/detail.aspx?ID=20

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.