www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Παντζαρόπιτα


Υλικά

  • Για τη ζύμη:
    • 1 κιλό περίπου αλεύρι σκληρό
    • 2 ποτήρια νερό
    • 1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
    • 1/2 φλιτζανάκι ξύδι
    • 1 κουταλίτσα αλάτι
    • 1/2 πλάκα βούτυρο λειωμένη
  • Για τη γέμιση:
    • 500 γρ. παντζαρόφυλλα (και τα κοτσάνια)
    • 2 γουλιά τριμμένα
    • 200 γρ. σπανάκι
    • 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • 4 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
    • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο
    • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
    • 1/2 φλιτζάνι γαλέτα ή σιμιγδάλι
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο



Προετοιμασία

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα παντζάρια και το σπανάκι.
Ρίχνουμε μια χουφτίτσα αλάτι, τα τρίβουμε καλά με τα χέρια μας κα τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν τα νερά.
Ετοιμάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ετοιμασία

  1. Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ξανθύνει.
  2. Προσθέτουμε καλά στυμμένα τα πατζάρια με το σπανάκι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά.
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον δυόσμο, τον μαϊντανό, μισό κουταλάκι πιπέρι και το σιμιγδάλι ή γαλέτα.
  4. Ανακατεύουμε και τραβάμε από την φωτιά.
  5. Χωρίζουμε την ζύμη σε τέσσερα κομμάτια, το ένα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο.
  6. Ρίχνουμε νισεστέ στον πάγκο/τραπέζι και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε όσον το δυνατόν μεγαλύτερο φύλλο μπορούμε.
  7. Αλείφουμε καλά με λειωμένο βούτυρο και διπλώνουμε σαν "μαξιλαροθήκη" (βλέπε, φύλλο για πίτες, της Βαγγελιώς) μέχρι που να μην διπλώνει άλλο.
  8. Βάζουμε το κάθε κομμάτι διπλωμένης ζύμης σε αλειμμένο με λάδι πιατάκι, λαδώνουμε και την επιφάνεια της ζύμης και βάζουμε στην κατάψυξη.
  9. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι.
  10. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης που φτιάξαμε (το μεγαλύτερο σε μέγεθος) και το ανοίγουμε με απαλές κινήσεις τόσο όσο να εξέχει λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού, το τοποθετούμε στο ταψάκι και βουτυρώνουμε.
  11. Ανοίγουμε το επόμενο κομμάτι ζύμης τόσο όσο να χωρέσει στο ταψί και λίγο παραπάνω.
  12. Ρίχνουμε ομοιόμορφα την γέμιση και γυρνάμε τα φύλλα της ζύμης που εξέχουν πάνω από την γέμιση.
  13. Ανοίγουμε και το τρίτο φύλλο όπως και το δεύτερο και το βάζουμε πάνω από την γέμιση. Βουτυρώνουμε.
  14. Το τελευταίο φύλλο το ανοίγουμε όπως το πρώτο, το βάζουμε πάνω-πάνω και τις άκρες τις γυρνάμε προς τα κάτω. Δηλαδή να αγκαλιάζει τα υπόλοιπα φύλλα.
  15. Πατάμε ελαφρά την πίτα με τα χέρια από την μέση προς τα άκρα.
  16. Χαράζουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  17. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην χαμηλή θέση, στους 200 ° για 1 ώρα περίπου.
Tips: 1. Ενώ τα φύλλα τα βουτυρώνουμε, όταν είναι να τα βάλουμε στο ψυγείο τα λαδώνουμε πάνω κάτω για να μην κολλήσει το ζυμάρι στο πιάτο.
2. Την ζύμη την χωρίζουμε στα τέσσερα για μεγαλύτερη ευκολία στο άνοιγμα του φύλλου.

Καλή επιτυχία!

Τη συνταγή συνιστά: η marymary (δικής της εμπνεύσεως)

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.