Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Σαχανάκι (και ουδόλως "σαγανάκι" ..) με καβουρμά
Υλικά
- 100-150 γρ. καβουρμάς θρακιώτικος
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό
- 1 τσούσκα (κόκκινη καυτερή πιπερίτσα) ή και 2 κατά τα γούστα
- 4 αυγά
- 1 χοντρούτσικο κομμάτι τυρί φέτα
- 1 πιπεριά πράσινη (γλυκιά) σε ροδέλες
- 1-2 ντομάτες ώριμες
- 1 σκελίδα σκόρδο με βγαλμένο το πράσινο (φύτρα)
- Μια καλή πρέζα μπούκοβο ή αν δεν αντέχουμε τα πολύ καυτερά, αντίστοιχα μαύρο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 κουταλιές λάδι
- Μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
|
|
Ετοιμασία
Βρέθηκα το λοιπόν, για άλλη μια φορά στα πάτρια χώματα και φεύγοντας, πήρα μαζί μου εκτός απ τους ήχους του μουεζίνη και τη βραχνή φωνή του Γκαϊφύλλια να στοιχειώνει πίσω μου στα βρεγμένα σοκάκια της Κομοτινής, ένα καλό κομμάτι καβουρμά, για το τέλος της νηστείας.
Ο καβουρμάς μπορεί να φαγωθεί και σκέτος ή αλλιώς να συμμετέχει με πολύ τσαμπουκά σε σαγανάκια και λοιπά ακσαμτζιλήκια (μεζέδες για ούζο αλλά και η ίδια η ουζοποσία μεταξύ φίλων)....
- Κόβουμε το κρεμμύδι όχι πολύ ψιλό, ανάλογα με το γούστο μας.
- Βάζουμε το λάδι στη φωτιά να κάψει και φοβερίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπερίτσα(ες) και την πιπεριά για 2 - 3 λεπτά, να μαραθούν.
- Βγάζουμε το σκόρδο έξω, να μη μας παραβαρύνει το φαγητό.
- Λιώνουμε σε ξέφτια με το πιρούνι τον καβουρμά, τον ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να ψηθεί κάνα δεκάλεπτο σε μέτρια φωτιά.
- Βάζουμε και τη ντομάτα λιωμένη με το πιρούνι και τα φέρνουμε πάλι μια γύρα όλα , να μπερδευτούν.
- Αφήνουμε να πιει τα νερά της η ντομάτα και σπάμε στο τηγάνι ένα-ένα τα αυγά.
- Διαλύουμε με ξύλινή κουτάλα - μη μας χαλάσει και το μαντέμι ε ? - τα αυγά κι ανακατεύουμε καλά, να πάνε παντού .
- Αμα δούμε τ' αυγά και ψήνονται, σπάμε με τα δάχτυλα το τυρί από πάνω, σβήνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε δυο λεπτά να μισολιώσει η φέτα.
- Στο τέλος, πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο ή το φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο, όσο αντέχει η παρέα.
- Ρίχνουμε απλωτά και το μαϊντανό ψιλοκομμένο και το τσακίζουμε καυτό!
Κάνει πολύ καλή κουμπάνια με το ούζο ή το τσίπουρο, αλλά εμένα μ' αρέσει επίσης με άφθονη παγωμένη μπύρα...
Τη συνταγή συνιστά: ο Νίκος Κασίμης
|
|