www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Ρολό πράσινη έκπληξη


Υλικά

  • Για το ρολό:
    • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
    • Μισή φρατζόλα ψωμί μπαγιάτικο (η ψίχα, μαλακωμένη σε νερό ή γάλα και στραγγισμένη)
    • 1 αυγό
    • Ρόκα ψιλοκομμένη
    • Ανιθος ψιλοκομμένος
    • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • Λίγο κρασί κόκκινο
    • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ
    • Worcestershire sauce
    • 150 γρ. παρμεζάνα
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Θυμάρι
    • Ματζουράνα
    • Πάπρικα
    • Κόλιανδρο
  • Για τη γέμιση:
    • 1 κιλό σπανάκι χονδροκομμένο
    • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
    • 2 πράσα ψιλοκομμένα
    • 2 κρεμμύδια χονδροκομμένα
    • 15 φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
    • Ανιθος
    • Μαϊντανό
    • Κόλιανδρο φρέσκο ή ξερό
    • Δυόσμος φρέσκος ή ξερός
    • Λευκό κρασί
    • 100 γρ. ροκφόρ λειωμένο σε ελάχιστο γάλα
    • 100 γρ. ψίχα καρυδιών χονδροκοπανισμένη
    • 200 γρ. μοτζαρέλλα ή έμμενταλ τριμμένο σε χονδρό τρίφτη
    • Ελαιόλαδο
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Τζίντζερ
    • Μοσχοκάρυδο
  • Για τη σάλτσα:
    • 20-30 μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
    • Βούτυρο
    • Αλεύρι
    • Κύβος βοδινού με λαχανικά
    • Λευκό κρασί
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Ρίγανη,
    • Πάπρικα
    • Σκόρδο
    • Γάλα εβαπορέ
    • Κρέμα γάλακτος



Ετοιμασία

  • Ρολό: Ετοιμάζουμε τον κιμά, ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λάδι. Δοκιμάζουμε για να σιγουρευτούμε ότι είναι εντάξει σε αλάτι, πιπέρι κλπ. Προσαρμόζουμε τα διάφορα υλικά στα γούστα μας.
  • Γέμιση: Σε ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, κρεμμύδια και πράσα, σβήνουμε με το λευκό κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε και το σπανάκι. Προς το τέλος βάζουμε τον άνιθο, μαϊντανό, κόλιανδρο, δυόσμο, μανιτάρια και μπαχαρικά και αφήνουμε να μαλακώσουν. Αφού κρυώσει η γέμιση, προσθέτουμε το ροκφόρ, την μοτζαρέλλα και τα καρύδια.
  • Σε μεγάλο ταψί φούρνου, λαδώνουμε και απλώνουμε λαδόκολλα.
  • Απλώνουμε πάνω τον κιμά και στην μέση βάζουμε τη γέμιση.
  • Κλείνουμε τις άκρες του κιμά με δυσκολία, υπομονή και επιμονή (γιατί βγαίνει ένα τεράστιο ρολό με πολύ γέμιση) με τη βοήθεια της λαδόκολλας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες. (Ισως χρειαστεί να τοποθετήσουμε το ρολό διαγώνια στο ταψί για να χωρέσει, γίνεται μεγααααάλο.)
  • Στη συνέχεια αφαιρούμε την λαδόκολλα (εγώ είχα βάλει αλουμινόχαρτο και μου έβγαλε την ψυχή όταν πήγα να το αφαιρέσω, γιατί το είχα πιέσει πολύ πάνω στον κιμά όταν προσπαθούσα να ενώσω τις άκρες. Αποτέλεσμα ήταν ότι έβγαιναν και κομμάτια κιμά μαζί με αυτό όταν το αφαιρούσα και φαινόταν να καταστρέφεται. Ευτυχώς εκείνη την κρίσιμη στιγμή εμφανίστηκε ο από μηχανής θεός – το έτερον ήμισυ- και ανέλαβε με υπομονή να το αφαιρέσει εκείνος από όλες τις μεριές, γιατί εγώ είχα αρχίσει να εκνευρίζομαι).
  • Λοιπόν, συνεχίζουμε για μισή ώρα το ψήσιμο στους 200 C, για να ροδοκοκινίσει το ρολό. Αν μπορούμε, το αναποδογυρίζουμε στα 15΄. Αν το σερβίρουμε κομμένο, μπορούμε να το κόψουμε στα τρία και να το αναποδογυρίσουμε εύκολα.
  • Σάλτσα: Λειώνουμε το αλεύρι στο βούτυρο και προσθέτουμε το κρασί, τον κύβο, τα μπαχαρικά και νερό.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα μαγειρεύουμε.
  • Στο τέλος προσθέτουμε αδιάλυτο εβαπορέ και λίγη κρέμα γάλακτος για να δέσει ακόμα περισσότερο η σάλτσα.
  • Προαιρετικά, αν είμαστε φανατικοί οπαδοί του ροκφόρ ή του blue cheese, προσθέτουμε και 100 γρ. στην σάλτσα.
Σερβίρουμε το τεράστιο ρολό αφού κρυώσει για μισή με μία ώρα -για να κόβεται πιο εύκολα- συνοδευόμενο με σάλτσα από μανιτάρια.

Τη συνταγή συνιστά: η Juanita La Quejica (δικής της εμπνεύσεως)

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (8)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.